Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SWEET HOME CHICAGO

Obamin šef stožera napušta Bijelu kuću?

Obama i Rahm Emanuel
AFP
08.09.2010.
u 17:06

Rahm Emanuel navodno se planira kandidirati za gradonačelnika Chicaga i nasljednika legendarnog gradonačelnika Daleya, a zbog ispunjenja te davne želje spreman je napustiti položaj šefa Obamina stožera.

– Nadam se da će se gradonačelnik Daley opet kandidirati i on ima moju potpunu potporu. Ali, ako on napusti taj položaj, jednog dana volio bih ući u utrku za gradonačelnika Chicaga – rekao je u travnju Rahm Emanuel, a Richard M. Daley upravo je objavio da se neće kandidirati za rekordni sedmi mandat na čelu "vjetrovitog grada" kojim upravlja od 1989.

Dulje od Richarda M. Daleyja na čelu Chicaga bio je samo njegov otac Richard J. Daley, od 1955. do svoje smrti 1976. Stariji Daley bio je smatran zadnjim od velegradskih gradonačelnika starog kova, gradskih gazdi koji su sve konce nekog velegrada držali vrlo čvrstom rukom. Bio je meta brojnih optužbi za korupciju i samovlast, ali je bio i cijenjen zbog mudrih odluka kojima je Chicago ostavio vitalnim i spriječio da se u njemu zbog gospodarskih promjena dogodi urbano propadanje nekadašnjih industrijskih centara u tzv. "pojasu hrđe", kao u Detroitu ili Pittsburghu.

Mlađi Daley, nasljednik očeve karizme i stila vladanja, svoju popularnost stavio je na jednu kartu i izgubio: nakon neuspjele kandidature za domaćinstvo Olimpijskih igara 2016. (koje je umjesto Chicaga dobio Rio de Janeiro), popularnost mu je pala na rekordno niskih 37 % i nije ni čudo što se 68-godišnji političar odlučio za prekid karijere.

A Rahm Emanuel, koji je na čelo osoblja Bijele kuće došao s mjesta demokratskog kongresnog zastupnika, koji ga je činio četvrtim po rangu demokratom u Kongresu, već je više puta izražavao mišljenje da je na zastupničkom mjestu mogao više učiniti u politici, nego kao šef Obamina osoblja. Stoga je sasvim realna mogućnost da predsjedniku uruči otkaz i upusti se u utrku u Chicagu, i pored iznimno kratka roka za kampanju, jer su chicaški izbori za šest mjeseci.

No, Emanuel može računati na jaki propagandni stroj i za svoju kandidaturu pridobiti cijeli Hollywood. Naime, nakon spajanja dvije najveće showbiz-agencije, Endeavoura i Williama Morrisa, na čelo novog William Morris Endeavoura došao je osnivač Endeavoura, koji je time postao najmoćniji čovjek u Hollywoodu. A taj menadžer, među čijim su klijentima i Martin Scorsese, i Matt Damon, i Sacha Baron Cohen i Conan O'Brien i tko sve ne, Rahmov je mlađi brat Ari Emanuel.

Koliko to može pomoći Rahmu u utrci za željeno mjesto gradonačelnika Chicaga, i hoće li se Rahm Emanuel odlučiti za goluba na grani gradonačelnikova ureda na Daley Plazi ili za vrapca u ruci u Zapadnom krilu Bijele kuće, znat će se uskoro.

Komentara 1

AU
aurora08
21:30 08.09.2010.

nemoj pricat viceve ja ih vise nemogu slusat veli mu savjetnik hehehehehehehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije