Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbori u sad-u

Obama vodi u ranom glasovanju uoči druge debate s Romneyjem

Barack Obama, Mitt Romney (1)
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
16.10.2012.
u 10:26

Uvjeren sam da ću biti bolji jer to moji glasači očekuju od mene, rekao je Obama

– Nekoliko sam puta pogledao prvu debatu s Mittom Romneyem i složio sam se sa svojim savjetnicima da mi je nedostajalo agresivnosti. Uvjeren sam da ću biti bolji jer to moji glasači očekuju od mene – rekao je američki predsjednik Barack Obama uoči druge televizijske debate koja se održava utorak navečer po američkom vremenu na sveučilištu Hofstra smještenom na Long Islandu, država New York. Pred Obamom je važan nastup koji će pratiti gotovo 70 milijuna Amerikanaca i veliki broj neodlučnih koji dvadesetak dana prije predsjedničkih izbora još ne znaju za koga će glasovati.

Mitt Romney je nakon prve debate održane 3. listopada u Denveru poveo u anketama, ali uoči druge debate istraživanja Reutersa i Ipsosa potvrđuju da Obama ima dva posto prednosti nad republikanskim protukandidatom.

>> Romney dobio prvu rundu, Obama se pokazao nesigurnim

>> Obama se brani: Čovjek s kojim sam debatirao nije bio Romney

Pitanja o Libiji

– Predsjednik je vikend proveo u Williamsburgu u Virginiji gdje se ozbiljno pripremao za debatu i siguran sam da ćemo gledati politički strastvenog Obamu koji će pokazati naciji zašto zaslužuje još jedan mandat u Bijeloj kući. Gledao je nekoliko puta i debatu potpredsjednika Joea Bidena i republikanca Paula Ryana te je spreman na sva moguća pitanja jer će ona biti postavljena iz publike na sveučilištu Hofstra – potvrdio je Obamin savjetnik Robert Gibbs.

Za Obamu je posebno dobar znak to što ga podržava većina od 10 posto registriranih birača koji su već glasovali za predsjedničke izbore 6. studenoga. Njih 55 posto  potvrdilo je da je glasovalo za Obamu, a 43 posto za Romneyja. Za Obamu bi u ponedjeljak glasovalo 47, a za Romneyja 45 posto ispitanih registriranih birača.

Tijekom 90 minuta debate kandidati će odgovarati i na pitanja iz vanjske politike pa će Obama morati jasnije odgovoriti što se zapravo dogodilo u Libiji gdje je ubijen američki veleposlanik i zašto nisu poslali adekvatno osiguranje za svoje diplomatske predstavnike u toj zemlji. Mitt Romney ništa ne prepušta slučaju i grčevito se bori za svaki glas te je od proteklog tjedna udvostručio ili utrostručio broj oglasa u ključnim državama za ishod izbora poput Kolorada, Floride, Iowe i Virginije. Romney i njegovi bogati saveznici odlučili su da manje oglasa bude na početku kampanje u korist "velikog vatrometa" na njezinu kraju.

Milijuni protiv Obame

Odbor za političku akciju "Obnovimo našu budućnost", koji pomaže Romneyju, rezervirao je 14 milijuna dolara vrijedan medijski oglasni prostor u devet država u posljednjem tjednu listopada. Odbor je milijune dolara uložio na različite oglase koji kritiziraju Obamu i veličaju Romneyja u Floridi, Iowi, Michiganu, Ohiju i Virginiji. Demokrati i neki republikanci tvrde da je Romneyev tim, posebno njegov izborni stožer, izgubio ključnu priliku prepuštajući Obami prednost u oglašavanju od kraja kolovoza do rujna, što je poklopilo s rastom anketne potpore za predsjednika. No, Romney i republikanske skupine sada su poplavili televizijske i radijske programe, trošeći prošloga tjedna oko 50 posto više na oglase od Obame, prema podacima o praćenju kampanja.

Dvije strane potrošile su više od 100 milijuna dolara na oglase u Floridi, slijedi Virginija sa 96 milijuna dolara do prošle nedjelje, Ohio (93 milijuna dolara) i Sjeverna Karolina (70 milijuna dolara). Zadnja televizijska debata održat će se u ponedjeljak 22.listopada, a onda slijede udarni TV spotovi, oglasi i vjerojatno neki trač o protivničkom kandidatu koji će "procuriti" iz oba stožera.

Komentara 1

Avatar madcap
madcap
17:44 16.10.2012.

Osim teatralnog nastupa, Romney nije ponudio baš ništa, osim klasičnog vraćanja, kako sam kaže, "na stare provjerene metode koje su funkcionirale prije". Ali te metode više ne funkcioniraju danas i, štoviše, upravo su one uzrokom krize. A one smiješne stvari poput "povećanje vojnog budžeta i smanjenja poreza koje neće utjecat na deficit" ne treba ni komentirati. I gdje ih onda skupi 45 % koji su spremni zaokružiti ga nije mi jasno. Razumiju li ti birači išta?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije