Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obama vs. romney

Romney dobio prvu rundu, Obama se pokazao nesigurnim

Barack Obama, Mitt Romney
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
04.10.2012.
u 08:00

Obama je kazao kako će osigurati da Amerikanci "igraju po istim pravilima", dok je njegov protivnik rekao da će se ponovnim glasovanjem za Obamu nastaviti pritisak na srednju klasu

Američki predsjednik Barack Obama i Republikanac Mitt Romney "odradili" su svoju prvu televizijsku debatu u utrci za novog predsjednika Sjedinjenih Država. U sinoćnjem dvoboju koji je održan u Denveru, kandidati za američkog predsjednika pokazali su svoja sasvim različita stajališta što se tiče poreza, državnog deficita i zdravstvenog sustava.

Obama je kazao kako će osigurati da Amerikanci "igraju po istim pravilima", dok je njegov protivnik rekao da će se ponovnim glasovanjem za Obamu nastaviti pritisak na srednju klasu, piše BBC.

Iako Obama ima malu prednost prema anketama, u mnogim se trenucima sinoć pokazao nesigurnim. Često je ispitivao koliko vremena još ima, a tijekom debate, obojica su pokušala što više "ocrniti" svog protivnika te ga predstaviti kao katastrofu za američke radne obitelji.

– Činjenica je, ako snizite porezne stope na način na koji vi želite, guverneru, nemoguće je pronaći dovoljno olakšica i rupa u zakonu koje utječu samo na pojedince s visokim primanjima da bi se izbjeglo bilo podizanje deficita ili opterećenje srednje klase – rekao je Obama Romneyju te dodao kako to prema matematici i zdravom razumu, nije dobar potez.

Obama i Romney suočili su se i s programom zdravstvenog sustava, često zvanog "Obamacare". Romney smatra da se Obama, umjesto tog programa, trebao usredotočiti na otvaranje novih radnih mjesta.

– Jednostavno ne znam kako je predsjednik mogao doći u taj položaj, biti neposredno suočen sa 23 milijuna ljudi bez posla, rastom nezaposlenosti i ekonomskom krizom, a svoju energiju i strast u protekle dvije godine uložio je u "Obamacare" – pitao se Romney.

>> Obamina Michelle popularnija je od Romneyeve supruge Ann

>> Romney nazvao Fisker i Teslu Motors gubitnicima

Komentara 7

SA
Savjest
09:29 04.10.2012.

U SAD treba se pobrinuti i za nezaposlene i za "Obamacare" iz razloga što je američka tehnologija izbacila veći dio radne snage kako iz proizvodnje tako i iz sektora usluga. Jedan način rješavanja problema bio bi izvoz nezaposlenih u druge zemlje (Njemačku, na primjer), ili uvođenje preraspodjele prihoda, što nije ništa drugo do nov socijalizam. Osobno mislim da bi prvo rješenje u prvi mah osnažilo američke kapitaliste, kao što se to dogodilo i s izvozom porizvodnje u zemlje u razvoju, ali bi se onda društveni sustav, a s njima i kapitalisti jednostavno urušio, jer bi stanovništvo relativno brzo palo ispod 50% sadašnjeg broja. Prema tome gospodo američki kapitalisti i bankari: socijalizam vam je postao sudbina!

Avatar smokeonthewater
smokeonthewater
11:51 04.10.2012.

"obojica su pokušala što više "ocrniti" svog protivnika" ... hi hi hi ... baš je romneyu ovo bilo teško ... hi hi hi ... strava ...

UN
unbekant
08:58 04.10.2012.

Romney,bih sigurno "otvorijo parstotina radnih mjesta"tako sto bih njih "zaposlijo"u Iranu,Iraku,Libiji,Afganistanu,Siriyi.........ali u bih im bila vojna odora radna odjeca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije