Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
američki proračun

Obama: Dogovor o fiskalnoj litici je na vidiku, ali još nije gotov

barack obama (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
31.12.2012.
u 21:26

Preostalo vrijeme za postizanje dogovora broji se u satima. Obama je izrazio nadu da će do sporazuma doći

Dogovor o fiskalnoj litici je na vidiku, ali još nije gotov, poručio je danas američki predsjednik Barack Obama. Dvije strane, demokrati i republikanci, moraju postići dogovor o proračunu i izbjeći pad u fiskalnu liticu koji bi doveo do povećanja poreza i državne potrošnje. Rok je prvi dan 2013. godine, što znači da nije ostalo puno vremena.

- Danas se čini kako je dogovor kojim bi se spriječio novogodišnji porast poreza na vidiku, ali još nije gotov. Još ima problema koje treba riješiti, ali se nadamo da će Kongres to učiniti - rekao je Obama. Dodao je kako potencijalni dogovor ne bi samo osigurao da ne dođe do povećanja poreza, već bi i povećao porezne olakšice za obitelji s djecom, školarine i ekološki svjesne tvrtke koje smanjuju ovisnost o fosilnim gorivima.

- Volio bih kada bismo ove probleme riješili u kontekstu većeg sporazuma koji bi riješio naše probleme s deficitom na uravnotežen i odgovoran način, koji se ne bavi samo porezima već i trošenjem na uravnotežen način, kako bismo sve ovo mogli ostaviti iza nas i kako bismo se fokusirali na rast našeg gospodarstva - rekao je Obama, dodavši kako je trenutno najveći prioritet zaustavljanje porasta poreza za srednju klasu počevši od sutra.

- Demokrati i republikanci moraju to učiniti, ali još nisu gotovi. blizu su, ali još nisu gotovi - rekao je Obama.

>> "Zaključajte vrata, skrijte sav alkohol i dogovorite se kao ljudi"

Komentara 1

T1
t1111
10:47 01.01.2013.

U Americi svakih par mjeseci isto, tobože napeti pregovori oko državne potrošnje, koja smijurija i spin... no dobro ajde, kod njih je barem prioritet sprečavanje rasta poreza za srednju klasu (mada će jednom morati porasti... netko će dugove morati platiti), dočim kod nas je prioritet tzv "sirotinja i socijala", lažni invalidi, branitelji, 50-godišnji radno sposobni umirovljenici, ... . i naravno rodbina i podobnici ljudi na odgovarajućim mjestima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije