Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
fiskalni slom

'Zaključajte vrata, skrijte sav alkohol i dogovorite se kao ljudi'

'U.S. President Barack Obama hosts a bipartisan meeting with Congressional leaders in the Roosevelt Room of White House to discuss the economy, November 16, 2012. Left of President Obama is Speaker of
Reuters/PIXSELL
28.12.2012.
u 18:42

Predsjednik Barack Obama okupio čelnike Kongresa i Senata i traži spas za 600 milijardi dolara od građana u posljednji čas

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je u petak poslijepodne po američkom vremenu predsjednika Zastupničkog doma Johna Boehnera, republikanskog čelnika u Senatu Mitcha McConnella, kao i senatora Harryja Reida i Nancy Pelosi na sastanak u Bijelu kuću u pokušaju spašavanja pregovora o proračunu i izbjegavanja pada preko takozvane fiskalne litice. Ako dvije strane, demokrati i republikanci ne postignu dogovor prije roka u ponedjeljak, fiskalna/proračunska litica bit će pokrenuta uzrokujući oštro smanjenje potrošnje i povećanje poreza.

Mnogi tvrde da je Obama, prekinuvši božićni odmor sa svojom obitelji na Havajima, poslao poruku koliko mu je važna kriza u Washingtonu te da je spreman sve žrtvovati da se ona što prije riješi. Neki mu prigovaraju da nije trebao ni napuštati Ovalni ured te da je morao odmah nakon predsjedničkog reizbora u studenome agresivnije krenuti u pregovore s republikancima da Amerikanci ne bi blagdane provodili u napetosti i strahu od nove recesije početkom 2013.

>> Obama prekinuo božićni odmor – Amerika klizi u fiskalnu provaliju

Iza zatvorenih vrata

Boehner je pozvao kongresnike da se vrate s odmora u Washington i zakazao sjednicu Zastupničkog doma za nedjelju navečer u nadi da može doći do dogovora u “posljednjoj minuti”. Ekonomski analitičari upozoravaju da bi fiskalna litica američke građane mogla stajati više od 600 milijardi dolara, što bi moglo izazvati novu recesiju. Senatski lider republikanaca Mitch McConnell tvrdi da se raduje susretu s predsjednikom samo četiri dana prije roka nakon kojeg vlada ide preko “fiskalne litice” ako Kongres i Obama ne postignu dogovor.

Boehnerov glasnogovornik Brendan Buck i McConnellov glasnogovornik Don Stewart u svojim izjavama pokušavaju sav teret političke krize u Washingtonu prebaciti na svoje suparnike pa je i dalje neizvjesno što će se dogoditi iza zatvorenih vrata u Bijeloj kući. Obama se prvi put od 16. studenoga sastaje sa sva četiri čelnika Kongresa te je to posljednja nada za pozitivno okončanje pregovora prije Nove godine.

Ili dogovor ili ostavke

Obama i demokrati u Kongresu žele rast poreznih stopa najbogatijih poreznih obveznika, dok se republikanci protive tom prijedlogu. “Obama i Kongres drže američki narod i naše gospodarstvo kao taoce zbog vlastitog egoizma i straha od njihove nesposobnosti. Ili će raditi svoj posao i dogovoriti se ili neka podnesu ostavku, a netko drugi će obaviti posao. Molimo da prestanete igrati igre s nama. Zaključajte vrata u Ovalnom uredu, skrijte alkoholna pića i razgovarajte kao odgovorni ljudi”, napisao je građanin Zeke Miller u poruci Bijeloj kući.

Komentara 5

DO
DoktorAmer
15:41 29.12.2012.

Zapamtite sto vam rekoh. Najkasnije za dva tjedna ce sve biti rijeceno. Ovo su samo politickaprepucavanja i gluma. Usput, u trecem kvartalu Gdp Amerike porastao 3.1%. U Europi o takovom rastu nitko ne moze ni sanjati.

OB
-obrisani-
19:05 28.12.2012.

'Zaključajte vrata, skrijte sav alkohol i dogovorite se kao ljudi' .. podelite oružje valjda će neko preživeti da nam kaže šta su se dogovorili

SA
sadmeimasadmenema
19:07 28.12.2012.

Ovaj naslov bi trebao biti inspirativan i za urednike VL. Da maknu brlju što dalje od Ivkošića kad se uhvati pisati. Meni se ćini da on svoj tekst prvi puta vidi tek kad ga odštampaju u VL. A možda ni onda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije