Naslovnica Vijesti Svijet

Obama bez Assada ne može poraziti ISIL

Američki državni tajnik John Kerry uspio je na putovanju istokom prošlog tjedna okupiti koaliciju zemalja koje bi dale vojnu podršku SAD-u u obračunu s radikalima Islamske države, ISIL-a...
15. rujna 2014. u 19:00 32 komentara 4403 prikaza
Barack Obama
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Pogledajte galeriju 1/5

Američki državni tajnik John Kerry uspio je na putovanju istokom prošlog tjedna okupiti koaliciju zemalja koje bi dale vojnu podršku SAD-u u obračunu s radikalima Islamske države, ISIL-a. Uz sunitske države – njihova je pomoć bila važna jer je ISIL sunitski i progoni šiite i sve druge – okupili su se i zapadni saveznici jučer u Parizu na velikoj konferenciji o terorizmu. Kako odgovoriti na najveću prijetnju globalnoj sigurnosti u posljednjih dvadesetak godina?

Potrebna brza akcija

Osnovni cilj konferencije kojom su supredsjedali francuski predsjednik Hollande i irački predsjednik Fuad Masum bilo je organiziranje vojnih udara na položaje ISIL-a unutar Sirije i Iraka.

– Budu li ti udari i sama intervencija kasnili, to znači da će Irak ostati bez dodatnih teritorija te da će ISIL-ove prijetnje dodatno narasti – rekao je irački predsjednik.

Prema procjenama CIA-e, ISIL okuplja oko 30.000 boraca, a njihov broj mogao bi uskoro još znatno narasti. Kerry je ishodio obećanja o aktivnijem uključivanju u borbu protiv svjetskog terorizma. Predstavnici Sirije odnosno predstavnici vlasti iz Damaska na konferenciju nisu pozvani, iako je upravo na tom području ISIL izuzetno aktivan. Nije sudjelovao ni Iran koji tvrdi da ga je Zapad zvao, no ne želi imati veze s onima kojima “ruke nisu čiste”, aludirajući na to da je ISIL posredno stvoren financiranjem sirijskih pobunjenika.

Čudovišta, a ne muslimani

Hoće li koalicija protiv ISIL-a biti učinkovita kao ona protiv Sadama Huseina kad je okupirao Kuvajt? Bez sudjelovanja Irana i Sirije nemoguće je iskorijeniti ISIL. SAD od deset arapskih zemalja najviše traži financijsku potporu jer je poznato da većina tih zemalja na čelu sa Saudijskom Arabijom nosi istu ideologiju kao i ISIL te su neke, kao što je Katar, udomile vjerske vođe ISIL-a, iz Katara je Yusef Karadawi izdao fetve protiv Assada. Isključenje Sirije i Irana iz te koalicije pogreška je SAD-a. Razumljivo je da SAD mora udovoljiti željama zemalja Zaljeva koje će svakako financirati akciju protiv ISIL-a te su neprijateljski raspoložene prema iranskom i sirijskom režimu. Analitičari smatraju da SAD mora koalirati s Iranom i Sirijom, jer su iranska i sirijska vojska uz iračku jedine spremne krenuti u kopnene akcije. Nijedna od deset arapskih zemalja koje su ušle u koaliciju nije izrazila želju da pošalje vojnike u kopnene akcije protiv ISIL-a. Do referenduma u Škotskoj u četvrtak teško je očekivati i da će se SAD-u pridružiti Velika Britanija, jer bi to možda utjecalo na rezultat, iako premijer David Cameron ogorčeno ističe kako će uhvatiti ‘čudovišta, a ne muslimane’ koji su ubile Davida Hainesa.

ISIL | Autor : Picture-Alliance/ABACA Foto: Picture-Alliance/ABACA

>>Zadatak da uništi ISIL dobio general J. Allen

>>Hoće li SAD uništiti ISIL?

>>Cameron o ISIS-u: Oni nisu muslimani, oni su čudovišta

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
  • mojski.moja:

    to je tako ?! mozda i oasma bin laden nije bio takav kakav je bio predstavljen od zapada , sadam husein, ili gadafi,mozda amerika ima problema pa ne zna vise tko mu je preci prijatelji saveznik , i skime da ... prikaži još!a tikve sadi, jer izrael je preopterecen dijecoim i skolama , a bliski istok je pun demokratije i sigurnosti od kada amerika u saveznistvu dijeli bespilotnim letjelicama pozive na mir, kao i izrael..nije slucajnost da on nosi nobelovu nagradu za mir,jer kolateralne ljudske stete,su opale do takvog broja, da vise i nema mijesta gdje covjek moze da se osjeca nesigurnim, sve zahvaljujuci obamininih kolega i centralne base u tel avivu

  • mojski.moja:

    ja ne znam, ali mi se cini da tu gdje amerika dijeli bespilotnim letjelicama tu nastaju jos veci naprijatelji amerike, mozda je vrijeme da amerika promjeni svoj odnos prema izraelu i njihovim neprijateljima,mozda umjesto bombi , da salje hranu,umjesto da ... prikaži još!a podrzi apardheid u izraelu, da pokaze da i palestincima treba sloboda , hrana, zivot,pravednost

  • nicolatesla:

    Opet su Islamisti namagarcili svoje saveznike Yankee. ISIS, ISIL ili IS je grupa jihadista koje je okupirala dio teritorija u Iraku i Siriji, i autoproklamirala drzavu u drzavi, naravno to su naucili od Amerikanaca na Kosovu i okolo po svijetu. ... prikaži još! Prvi put su se pojavili u Libiji, zajedno sa Americkim, Britanskim i Francuskim tajnim sluzbama, na eliminaciji Gheddafia. Kad su skuzili o cemu se tu zapravo radi, o pljacki nafte, trafiku oruzja i narkotika itd, lijepo su nasamarili zapadnjake, svoje saveznike, i preuzeli oni posao. Sada sisaju naftu sa tih podrucja, razvoze sami u cisternama, i zaradjuju milione dolara dnevno. Ovo je prava istina, a sve ostalo manipulacija. Nikakvi sunniti, i nikakvi sciiti tu nisu u pitanju, samo nafta i money. Sta bi ameri sporkavali ruke s njima da nije nafta u pitanju.