Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zašto je granica 3%

O deficitu:'Tri je lijep broj, asocira na Sveto Trojstvo'

novac
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
22.04.2015.
u 15:06

60 posto dopušteni je javni dug. Do ovog broja dva su matematičara došla bez znanstvene analize

Parametri od tri posto deficita i 60 posto državnog duga u odnosu na BDP uvedeni su 1992. godine u Maastrichtu. No, kako se došlo do broja tri?

Da bi tri posto deficita na BDP bila dobra granica, smislio je Guy Abeille, dužnosnik francuskog ministarstva financija u vrijeme predsjedanja Françoisa Mitteranda osamdesetih godina prošlog stoljeća. Poslije pobjede na izborima 1981. godine francuski socijalisti na čelu s Mitterandom povećali su deficit sa 50 na 95 milijardi franaka kako bi proveli predizborna obećanja. Kada je vidio da deficit previše raste, Mitterrand je zadužio Pierrea Bilgera, zamjenika direktora bilance ministarstva financija, da donese neka pravila za držanje deficita pod kontrolom. Bilger je tada angažirao dvojicu mladih ekonomista i matematičara, Rolanda de Villepina, bratića budućeg premijera Dominiquea de Villepina i Guya Abeilla.

Guy Abeille, koji sada ima 64 godine, priznao je da je do tri posto u odnosu na BDP došao bez znanstvenog pristupa.

– Uzeli smo u obzir da je deficit tada iznosio sto milijardi franaka, a to je bilo 2,6 posto od tadašnjeg BDP-a. Pomislili smo da bi deficit od jedan posto bio preteška zadaća, a i onaj od dva posto tadašnju bi vladu stavio u teškoće. Tako smo odredili da bude tri posto BDP-a. Bez teorijskih analiza – kazao je Abeille.

Francuski list Aujourd’hui en France – Le Parisien pod navodnike je stavio i ovu Abeilleovu izjavu: „Utvrdili smo broj od tri posto BDP-a u manje od sat vremena. Parametar je nastao tako, bez analiza. Mitterrand je imao potrebu za nekim brojem kojim će zaustaviti zahtjeve ministara koji su dolazili po još novca. Osim toga, tri je lijepa brojka, povijesna, a asocira i na Sveto Trojstvo“.

>>Alarmantno: deficit nam je 18,8 milijardi kuna

>>'Milanović je hinio da je zbunjen, a pogriješio je ili namjerno prikrio 6 milijardi kuna'

Komentara 3

DJ
djurex
16:30 22.04.2015.

a zasto kune tiska obitelj rotchild nama uz kamate umjesto hrvatske drzave i naroda bez kamata...zasto????

DJ
djurex
16:31 22.04.2015.

zasto mi hrpu papira bez pokrica u zlatu placamo stvarnim vrijednostima poput vode cesta kuca telekom elektroprivrede i slicno..???

DJ
djurex
16:34 22.04.2015.

izmisljate dugove i strane pojmove u svojstvu sluga krupnog kapitala protiv vlastitog naroda...da vam je idejni vodja ziv bilo bi svasta...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije