Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umro u prosincu

'Nulti pacijent' ove epidemije ebole 2-godišnji dječak iz Gvineje?

Ebola
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
11.08.2014.
u 19:15

Dječak iz sela Guéckédou na jugoistoku Gvineje smrtonosnim se virusom zarazio početkom prosinca

''Nulti pacijent'' ove epidemije ebole koja je dosad u zapadnoj Africi odnijela više od 960 života vjerojatno je 2-godišnji dječak iz Gvineje koji je umro u prosincu prošle godine, javlja International Business Times.

Smatraju to znanstvenici koji sumnjaju da se bolest krenula širiti nakon što je on prvi obolio u ovoj epidemiji.

Dječak iz sela Guéckédou na jugoistoku Gvineje smrtonosnim se virusom zarazio početkom prosinca. Imao je vrućicu, proljev te je povraćao i ubrzo umro.

Ubrzo su se razboljele njegova majka, sestra i baka koje su također preminule. Nitko nije znao da imaju virus ebole koja se iz tog sela počela širiti Gvinejom koja graniči s Liberijom i Sierra Leoneom – dvjema zapadnoafričkim državama u kojima je ta bolest također odnijela živote.

>> Španjolski svećenik zaražen ebolom stigao u Madrid na liječenje

Komentara 3

IB
iva.begovic
19:54 11.08.2014.

Trebalo vam je dva dana da ovu zanimljivu temu prenesete iz stranog tiska. A nakon dva dana mogli ste članak prevesti u cijelosti. Jer je zanimljiv i poučan, a ovih par rečenica ne daje pravu sliku.

TH
than
21:36 11.08.2014.

Ovo sve me jako podsjeca na onu pticju gripu, kada su neki po ulici poceli i maske nositi. Dakle, ebola ima 90% smrtnost, ali pada na oko 60% kada se 'lijeci' (infuzija i lijecnicki nadzor) kod ljudi koji imaju normalan imunitet. Dakle u kontroliranim uvjetima je manje smrtonosnija od obicne gripe, sto je bilo i sa pticjom gripom. Tokom vremena virus slabi, svakim prenosenjem. Niti HIV vise nije onako agresivan kakav je bio u pocetku. Organizam se bori. Nece nas ebola unistiti. Izgleda da je bitno dignuti paniku da farmaceutska industrija dobro zaradi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije