Naslovnica Vijesti Hrvatska

NSK će 2020. biti sjedište EU, studenti ostaju u čitaonici, gruntovnica se seli

Preuređenje će stajati 60 milijuna kuna, a Zemljišnoknjižni odjel bit će Trgu pravde
31. kolovoza 2018. u 12:21 8 komentara 6095 prikaza
Prostorije u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici koje preuređuju u Kongresni centar
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/20

Za predsjedanja Hrvatske Vijećem EU u prvoj polovini 2020. središnja točka tog ambicioznog projekta nalazit će se u zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Počele su pripreme da se ta monumentalna zgrada hrvatske arhitekture i kulture pretvori u suvremeni kompleks koji će šest mjeseci biti srce Europske unije, a i šire.

radnici Raspoloživi dohodak Hrvati zarade 744 eura mjesečno, a Francuzi 2144

Dolaze čelnici 26 država

Do kraja godine iz NSK mora se iseliti “gruntovnica”, koja će novu lokaciju naći na budućem Trg pravde, no studenti nemaju razloga za brigu – knjižnica će im cijelo vrijeme biti na raspolaganju, osim za trajanja summita šefova država i vlada. Novouređeni prostori u NSK stajat će, prema preliminarnim procjenama, oko 60 milijuna kuna iz državnog proračuna, nastavit će se koristiti i nakon predsjedanja: Zagrebu će ostati potreban kongresni centar, velika dvorana moći će se koristiti kao druga scena Hrvatskog narodnog kazališta, a razmišlja se i o uređenju muzeja rijetkih i starih rukopisa.

Prostorije u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici koje preuređuju u Kongresni centar
1 / 20
Prostorije u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici koje preuređuju u Kongresni centar
euri Ususret Euru Uvođenje eura je strateško pitanje za Hrvatsku i o njemu moramo govoriti već danas

Odluku da se NSK koristi kao središte donijela je Vlada. Zgrada se pokazala idealnom za ugošćivanje delegacija, sastanaka te summita. U njoj se, naime, nalazi neiskorišten prostor površine 2700 četvornih metara. Autor projekta, arhitekt Velimir Neidhardt još je 2007. godine tamo zamislio kongresni centar sa središnjom dvoranom od oko 500 četvornih metara, koja prima 400-450 ljudi. Ta bi dvorana nakon predsjedanja mogla poslužiti kao druga scena HNK i kao središnji kongresni prostor. Olakotna okolnost je što su prostorije u roh-bau fazi, tako da treba dovesti instalacije i urediti prostor. Uz taj prostor, centar će se preseliti i u dio u kojem je sada Zemljišnoknjižni odjel Općinskog građanskog suda u Zagrebu površine 4500 četvornih metara, čime bi se dobio ukupan prostor od 7200 četvornih metara. Uz središnju dvoranu, u njemu će biti velik broj dvorana za sastanke manjeg formata.

Proizvodnja Sjajne vijesti Hrvatska u lipnju s najvećim rastom industrijske proizvodnje među zemljama EU

– Nova lokacija odjela bit će budući Trg pravde u Zagrebu, na lokaciji bivše vojarne omeđene Ilicom, Selskom, Cankarovom i Prilazom baruna Filipovića kamo bi se premjestio u zgradu konjušnice iz 1903. i dio je povijesne urbane cjeline Zagreba, pod zaštitom konzervatorske struke – kažu iz Ministarstva pravosuđa te dodaju da će građani o preseljenju biti obaviješteni na vrijeme. Tijekom predsjedanja iz depoa će se izvući vrijedni primjerci iz Zbirke rukopisa i starih knjiga, poput Vinodolskog zakona, Vrbničkog i Poljičkog statuta, te će ih izložiti, a nakon toga bi se mogao urediti muzej, što i jest zamišljeno prvotnim projektom zgrade. Toliki prostor prijeko je potreban jer se očekuje da će se za šestomjesečnog predsjedanja održati 200 sastanaka na ekspertnoj i 20 sastanaka na visokoj razini te jedan ili dva summita šefova država ili vlada, tako da će u Zagreb doći čelnici svih ostalih članica EU. U jesen će biti provedeni postupci javne nabave, a s radovima bi se trebalo početi na zimu. Studenti će se cijelo vrijeme, pa i za trajanja predsjedanja, moći normalno koristiti čitaonicom uz manja ograničenja kretanja. Zgrada će se potpuno zatvoriti za studente samo za summita šefova država i vlada zbog sigurnosnih razloga.

EU Sandra Veljković Dijete useljenika mora imati ista prava kao i druga djeca

Prednost i blizina aerodroma

Zgrada NSK odabrana je i kao ključna institucija hrvatske kulture i jedan od najuspješnijih primjera moderne arhitekture koji s dvoranom Lisinski te Muzejom moderne umjetnosti, u kojem se mogu održavati popratni sadržaji, čini trokut idealan za održavanje kongresa, a plus joj je i dostupnost, relativno je blizu zračne luke i nije u središtu grada.

Zdravstveno osiguranje
Koliko košta zdravlje u 2019. i kako izbjeći duge liste čekanja

A1 izdvaja za Vas

 • maklin:

  Treba još oprat love, nije dosta na preuređenja u i ovako siromašnoj državi.

 • Avatar Gilles Auguste Kremer
  Gilles Auguste Kremer:

  Samo se čeka ulazak balkanaca u Instituciju, kao što su se osokomili već na kazališta i umjetnike. Htjet će i mijenjati sadržaj knjiga. Rekao je jedan veliki mislilac: Kada knjigu ispravljate, žalostan je oblak nad vama!

 • zgon:

  Bas lijepa lokacija za gospodare kolonizatore hrvatske i pretvaranje hrvata u svremeno roblje ....galijote..