Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Uvođenje eura je strateško pitanje za Hrvatsku i o njemu moramo govoriti već danas

Od 2005. nijedna zemlja nije ušla u tečajni mehanizam, posao koji nas čeka velik je izazov i za nas i za partnere.
12. srpnja 2018. u 10:02 3 komentara 338 prikaza
euri
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija
Pogledajte galeriju 1/6

Predstoji nam dosta posla. Naše predsjedanje Europsko unijom dogodit će se u vrijeme ulaska u tečajni mehanizam jer je to ključni, kritični korak koji bismo trebali učiniti na putu u Europsku monetarnu uniju. Od 2005. nijedna zemlja nije ušla u tečajni mehanizam, kriteriji ne postoje tako da ćemo morati s europskim partnerima vidjeti što točno trebamo učiniti.

Boris Vujčić Novi – stari guverner Boris Vujčić i Sandra Švaljek vodit će HNB

Nakon ulaska u mehanizam potrebno je zadovoljiti Maastriške kriterije koje smo lani sve ispunili. Prilično sam uvjeren da ćemo biti spremni ispuniti te kriterije, rekao je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić na prošlogodišnjem skupu Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista – Zagreb financijsko središte. Kako smo lani u studenom okupili na jednom mjestu sve značajne dionike iz svijeta financija – od bankara do osiguravatelja, mirovinskih fondova i predstavnika Zagrebačke burze te bez lažne skromnosti primili samo pohvalne komentare ove godine odlučilo smo našu konferenciju podići na višu razinu. Odlučili smo od projekta stvoriti platformu preko koje će svi oni kojih se to dotiče, a dotiče se svih od poslovnih subjekata preko državnih institucija da građana, progovoriti o uvođenju eura tj. potencijalnom ulasku Hrvatske u eurozonu.

Ivan Lovrinović Ivan Lovrinović: Hrvatska ulaskom u EU nije postigla nikakve značajnije ekonomske koristi

Iako se čini kao preuranjen potez ili nešto što je još kolokvijalno “na dugom štapu” upravo zbog toga što kroz Poslovni dnevnik stalno ističemo potrebu za dugoročnim planiranjem i strateškim upravljanjem državom – odlučili smo o euru progovoriti sada, a ne tek onda kada nam se dogodi. Kada se govori o ulasku u jedinstvenu monetarnu uniju više je nego važno biti spreman kako se ne bi dogodio negativan efekt tamo gdje se očekuje pozitivan razvoj događanja.

Renault Zoe
100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar vlamaar
  vlamaar:

  Boris Vujičić je demagog koji na pustom otoku ne bi preživio ni 24 sata.

 • ObrenM:

  Lazovi .

 • Milka Oreo 300g:

  bolje da ne uvodimo euro jer ne donosi nikakvu prednost. drzave koje su ga uvele su ekonomski se unazadile