Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Do kraja godine

Novi zakon: U mirovinu u 67. godini tek nakon 2030.

umirovljenici
Goran Stanzl/PIXSELL
02.10.2013.
u 19:46

Zakonom će se odmah olakšati prijevremeno umirovljenje za dvije kategorije stanovništva

Novim zakonom o mirovinskom osiguranju, koji će Vlada donijeti do kraja ove godine, povećat će se životna dob za odlazak u mirovinu na 67 godina, ali postupno nakon 2030. godine. Zakonom će se odmah olakšati prijevremeno umirovljenje za dvije kategorije stanovništva: one koji su se rano zaposlili te imaju 41 godinu staža i 60 godina života i nezaposlene koji ostaju bez posla zbog stečaja tvrtke, a na burzi su najmanje dvije godine. Njima će se isplatiti mirovina bez umanjenja, dok će prijevremeno umirovljenje svih drugih kategorija radnika biti strože penalizirano. Trenutačno se u evidenciji mirovinskog osiguranja nalazi 8000 radnika koji imaju više od 41 godine staža, koji mogu odmah u punu mirovinu ili će nastaviti raditi do 65., što će im se honorirati povećanjem mirovine, najavili su ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić i njegova pomoćnica Mirjana Rađenović.

Ministar procjenjuje da će Hrvatskoj 2040. nedostajati 370 tisuća radnika te je uvjeren da se manjak može nadomjestiti aktiviranjem 260.000 starijih od 50 godina, dok će se preostali radnici morati uvoziti.

– Mi ćemo krenuti naprijed, nećemo uvijek biti u recesiji. Uvjeren sam da ćemo za 20-ak godina imati više od dva milijuna zaposlenih. Promjene koje sada uvodimo omogućit će da mirovine dostignu 60-70% prosječne plaće, optimističan je ministar. Novi zakon priznat će pravo na 27% dodatka i umirovljenicima drugog stupa, a nakon što se tri kvartala zaredom ostvari rast BDP-a od 2% ići će se i na povećanje stope za drugi mirovinski stup. Ustrojit će se i poseban cefovski fond za zanimanja s otežanim uvjetima rada: balerine, ribari, vojnici i policajci koji će nakon određene dobi birati hoće li primati mirovinsku rentu ili će se zaposliti.

>> Tko ne dostavi OIB, u studenom ostaje bez mirovine!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije