Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti

Novi udar na selo – za legalizaciju i najmanje farme 20.000 kuna

Bespravna gradnja sagrađenih farmi mogla bi Hrvate stajati od 20.000 pa sve do nekoliko stotina tisuća kuna.
12. listopada 2011. u 08:10 65 komentara 17 prikaza
'29. i 31. 03.2011., Koprivnicki Ivanec - Farma krava muzara obitelji Cevis u selu Koprivnicki Ivanec. Obitelj ima vise od 100 krava muzara. Photo: Marijan Susenj/PIXSELL'
Foto: 'Marijan Susenj/PIXSELL'

Nemamo ništa protiv legalizacije bespravno sagrađenih apartmana i stambenih prostora, no po Zakonu o postupanju s nezakonito sagrađenim zgradama, po kojemu su se i oni provukli, hrvatsko je selo još daleko i od europskih fondova i od Europe, kažu u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, ogorčeni na troškove legalizacije bespravno sagrađenih farmi. Ono što su druge zemlje prije ulaska u EU provodile čitavo desetljeće, hrvatski seljaci moraju napraviti u godinu i pol. No, za razliku od slovenskih seljaka koje je legalizacija stajala nekoliko tisuća kuna, a poljske apsolutno ništa, hrvatski bi seljaci svoju bespravnu gradnju mogli platiti od 20.000 pa i do nekoliko stotina tisuća kuna, ovisno o veličini farme i drugih farmskih objekata koje valja legalizirati. Dapače, ima li više nelegaliziranih objekata na jednoj čestici, a obično su tu još i kuće i pušnice, i njih se mora ozakoniti, pa troškovi još rastu, pri čemu se gotovo nitko od mjerodavnih ne želi odreći svog dijela kolača.

"Seljaci opet prevareni"

Predsjednik HPK Darko Grivičić tvrdi da su mu u društvu arhitekata rekli kako se nisu školovali uzalud da bi bagatelizirali svoj rad, a kad je riječ o komunalnim doprinosima, u nekim su općinama i više nego papreni. Jedinice lokalne samouprave cjenike komunalnih usluga navodno bi trebale istaknuti do 15. listopada, dok se za vodne naknade čeka mig Pankretićeva ministarstva koje će ih zauzdati. I dok mnogi kalkuliraju što i kako – 30 do 50% seljaka ne želi ni čuti za legalizaciju svojih objekata - očekuje se da će najveći interes za legalizaciju oko 135.000 bespravno sagrađenih poljoprivrednih objekata uslijediti iduće godine, kad je, žele li potpore EU, i posljednji rok za predaju dokumentacije za legalizaciju. A ona će ih po novom zakonu koštati basnoslovnih 6 do 8 milijardi kuna, kojih selo nema, izračunao je ovih dana osječko-baranjski dožupan i član glavnog odbora HDSSB-a Željko Kraljević, ističući kako je samo u njegovoj županiji 20.000 bespravno sagrađenih poljoprivrednih objekata.

– Seljaci su još jednom izmanipulirani i prevareni - tvrdi i Stjepan Kunovec, predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača središnje Hrvatske. Još za lanjskih prosvjeda seljaci su tražili besplatnu i hitnu legalizaciju poljoprivrednih objekata.

Ništa nije besplatno

Ove godine konačno je stiglo i obećanje potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Petra Čobankovića kako će legalizacija farmi do 30 krava biti besplatna (platile bi samo potrebne biljege), dok bi veće farme platile kunu po prostornom metru. No, na kraju, čini se, ni "najbesplatnija" Čobankovićeva varijanta, koja podrazumijeva farmu od dvjestotinjak kvadrata, neće stajati manje od 20.000 kuna, dok bi prema kalkulacijama koje je napravila Osječko-baranjska županija legalizacija farmi između 500 i 700 kvadrata (sa stotinjak krava) u prosjeku stajala 55.620 do 101.145 kuna, ovisno o izgrađenosti projekta, iskorištenosti, kao i o tome je li u skladu s prostornim planom i nalazi li se unutar ili izvan građevinskog područja, u vrijednom ili zaštićenom području i slično. Pritom valja napomenuti da samo komunalni doprinosi od područja od posebne državne skrbi do najatraktivnijeg, mogu varirati od 3150 do 141.750 kuna, pa bi legalizacija farme od 700 kvadrata mogla koštati i vrtoglavih 221.260 kuna.

– Nema besplatnog, kako je ishitreno i nepromišljeno tvrdio Čobanković. Za legalizaciju poljoprivrednog objekta treba izraditi geodetski elaborat, snimiti objekt, izraditi nacrt..., što znači da nijedan stručnjak neće izaći na teren i dati mišljenje o projektu koji je diskutabilan zabadava – kaže Kunovec, uvjeren da bi legalizacija farmi na kraju mogla stajati koliko i bespravni apartmani i vikendice.

Legalizacija 350 m² bez gnojnic

Legalizacija 350 m² bez gnojnice može stajati i pola milijuna kuna?

Po novom zakonu, niti ćemo doći do rezultata kakve smo htjeli, niti ćemo na zadovoljavajući način koristiti novac iz europskih fondova koji bi selu bio spas – kaže D. Grivičić, uvjeren kako se njime najbolje pogodovalo apartmanima, koji su zgrade, dok se građevine poput gnojnica, trafostanica, prilaznih cesta i slično, kakve trebaju selu, uopće ne spominju.
– Usto, rješenje o izvedbenom stanju, kakvo će seljaci dobiti legalizacijom, ne pomaže i u slučajevima dalje gradnje, rekonstrukcije ili nadograđivanja nakon 2012., nego će se, apsurdno, ali istinito, postupak legalizacije provoditi iznova – objašnjava Grivičić, dok S. Kunovec napominje kako država ne smije i ne može izjednačavati legalizaciju apartmana i farmi, koje su godinama u uporabi i stvaraju novu i dodanu vrijednost hrvatskom gospodarstvu.
– Zašto moramo stalno izmišljati toplu vodu, umjesto da poslušamo one koji znaju ili prepišemo dobre prijedloge iz tuđe prakse – pita Grivičić i dodaje kako, bez obzira na to što je predizborno vrijeme, nešto treba napraviti, pomoći selu da opstane i ljudi ostanu u ruralnim prostorima. Mnogi seljaci ne znaju, primjerice, da objekat za muzne krave ne mogu legalizirati ne izgrade li prije spremište za odlaganje stajskog gnoja, kako nalaže EU, na što upozorava Antun Laslo, predsjednik ZUSBB-a. Legalizacija njegovih 350 m² bi tako, umjesto planiranih 40-ak tisuća, mogla stajati i pola milijuna kuna.

Bambi
DRUŠTVENA SOLIDARNOST
Jedna od najvažnijih regionalnih konditorskih tvrtki ugradila je društveno poslovanje u svoju poslovnu filozofiju
 • Niki22:

  ...zaista, dobro su nam trasirali put u EU! Zaista, Grci, niste i ne ćete biti sami!

 • lojtra1:

  Umjesto \"poljoprivreda\" čobankovićev se resor komotno može nazvati \"agonija\". Ili veleučilište o brzoj preradi masti izravno u drek!!

 • Avatar netstoper
  netstoper:

  sve je to posljedica dosadašnje neprofesionalnosti i nerada državnih institucija generiranih korupcijom i stranačkom podobnošću...