Skuplje namirnice, povećane plaće i energetski troškovi podigli su cijene u ugostiteljskim objektima te su cijene znantno porasle u posljednih nekoliko godina, a to se naposlijetku odrazilo i na navike potrošača. Mnogi restorani nisu preživjeli pandemiju, a radi sve većih cijena, oni koji su često jeli vani sada ipak odlučuju jesti kod kuće i štedjeti.
Međutim, ipak ima onih koji se vole počastiti ručkom ili večerom, ali svejedno štede pa se stoga sve češće počela naručivati voda umjesto vina, prenosi Fenix magazin. Vlasnik berlinskog fine-dining restorana, Arne Anker, izjavio je kako gosti neki gosti sve češće naručuju samo vodu umjesto vina, a njegovu zabrinutost dijele i ostali ugostitelji.
"Restoran se jedva može održati samo od prodaje jela", kazao je jedan hamburški ugostitelj. Pića igraju ključnu ulogu u ostvarivanju prihoda, naglašava on. Ronald Ehrens, gostioničar iz Münchena, je također izjavio kako gosti sve više gledaju cijene. "Naši gosti često prvo pogledaju cijenu, a tek onda odluče između piva, vina ili vode,” priča on. Kada je njegov restoran podigao cijenu vinskog spritza za jedan euro zbog poskupljenja rieslinga, prodaja je pala za 30 posto. Osim toga, puno toga ovisi i o ugovorima s pivovarama. Ti ugovori često uključuju minimalne količine koje se moraju naručiti, a ako se te količine ne ispune, mogu uslijediti lošiji uvjeti ili kazne, piše Fenix.
>> FOTOGALERIJA Zgrada u Splitu postala hit na mrežama. Primjećujete li nešto neobično na fasadi?
Pa normalno. U današnje vrijeme u malo kojem restoranu možeš naručiti običan gemišt. Te butelja ova te berba ona te buke... I ja onda radije pijem običnu jamničku, nego da mi to prekenjavanje naplate 100 €.