PAD PRODAJE

Novi trend zabrinjava njemačke ugostitelje: Evo što gosti naručuju umjesto vina

Foto: Pixabay
1/2
16.02.2025.
u 23:30

"Restoran se jedva može održati samo od prodaje jela", kazao je jedan hamburški ugostitelj. Pića igraju ključnu ulogu u ostvarivanju prihoda, naglašava on

Skuplje namirnice, povećane plaće i energetski troškovi podigli su cijene u ugostiteljskim objektima te su cijene znantno porasle u posljednih nekoliko godina, a to se naposlijetku odrazilo i na navike potrošača. Mnogi restorani nisu preživjeli pandemiju, a radi sve većih cijena, oni koji su često jeli vani sada ipak odlučuju jesti kod kuće i štedjeti. 

Međutim, ipak ima onih koji se vole počastiti ručkom ili večerom, ali svejedno štede pa se stoga sve češće počela naručivati voda umjesto vina, prenosi Fenix magazin. Vlasnik berlinskog fine-dining restorana, Arne Anker, izjavio je kako gosti neki gosti sve češće naručuju samo vodu umjesto vina, a njegovu zabrinutost dijele i ostali ugostitelji.

"Restoran se jedva može održati samo od prodaje jela", kazao je jedan hamburški ugostitelj. Pića igraju ključnu ulogu u ostvarivanju prihoda, naglašava on. Ronald Ehrens, gostioničar iz Münchena, je također izjavio kako gosti sve više gledaju cijene. "Naši gosti često prvo pogledaju cijenu, a tek onda odluče između piva, vina ili vode,” priča on. Kada je njegov restoran podigao cijenu vinskog spritza za jedan euro zbog poskupljenja rieslinga, prodaja je pala za 30 posto. Osim toga, puno toga ovisi i o ugovorima s pivovarama. Ti ugovori često uključuju minimalne količine koje se moraju naručiti, a ako se te količine ne ispune, mogu uslijediti lošiji uvjeti ili kazne, piše Fenix.

>> FOTOGALERIJA Zgrada u Splitu postala hit na mrežama. Primjećujete li nešto neobično na fasadi?

1/13

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar Tomislav_Šubić
Tomislav_Šubić
21:40 16.02.2025.

Pa normalno. U današnje vrijeme u malo kojem restoranu možeš naručiti običan gemišt. Te butelja ova te berba ona te buke... I ja onda radije pijem običnu jamničku, nego da mi to prekenjavanje naplate 100 €.

Avatar Zgubider..
Zgubider..
22:07 16.02.2025.

"...Pića igraju ključnu ulogu u ostvarivanju prihoda, naglašava on..."___Ma, da?! A ja dođem u 4 popodne na kavu u Cicibelu na Krku (Baška), kiša pada, restoran prazan i dobijem odgovor "Ne može, morate jesti". E pa ne bi hvala, nikad više…

HE
Hedonista
21:55 16.02.2025.

U njemackoj ne znam, kod nas ljeti svaka rupa mlati ogromne marze jer znaju naplatiti €30 kucno vino - uz to plate konobara pola na ruka a ostalo minimalac a sto se tice namirnica kupe zaledjene lignje u Metro .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije