Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bernardić popušta

Novi Statut ipak ne daje faraonske ovlasti šefu

Davor Bernardić
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/4
07.11.2017.
u 09:20

Bez Izvršnog odbora, ne raspolaže imovinom, ne bira potpredsjednike

Ima li šanse da SDP do kraja godine dobije najvažniji stranački dokument, novi Statut, moglo bi se znati već danas nakon sjednice Predsjedništva.

Na njoj se očekuje da Arsen Bauk, Peđa Grbin i Ivana Posavec Krivec upoznaju stranački vrh s novom verzijom Statuta što je zadatak koji su dobili nakon što je prva radna verzija, koju je “kompilirao” predsjednik Glavnog odbora Erik Fabijanić, zaradila cijeli niz kritika kolega, ali i javnosti. I to zato što je tako predloženi Statut stavljao gotovo svu moć u ruke šefa stranke, dok je Predsjedništvo i Glavni odbor potpuno marginalizirao pa je u javnosti i nazivan predsjedničkim i faraonskim statutom kojeg se ne bi postidio ni sjevernokorejski vođa.

Balansirani odnos

Prema prvoj verziji, šef SDP-a sam je trebao predlagati kandidate za liste za Sabor, mogao je raspolagati imovinom SDP-a u iznosu od pet milijuna kuna, birao je poslovni odbor, a predlagao i Izvršni odbor, novo tijelo koje je moglo imati do 15 članova i koje bi, čulo se među kritičarima, imalo veće ovlasti od Predsjedništva stranke. U prvoj verziji Statuta, koja je naišla na veliki otpor, pisalo je i da će šef stranke predlagati dva potpredsjednika stranke. Nova verzija, koju je “kompilirao” šef Kluba zastupnika SDP-a i član Predsjedništva stranke Arsen Bauk, uvelike se razlikuje od prve. U njoj je, doznajemo, balansiran odnos Predsjedništva i predsjednika, odnosno Predsjedništvu je vraćen cijeli niz ovlasti poput odluke da će upravo stranački vrh donijeti kriterije i pravila o izborima za izbor lokalnih i županijskih organizacija. Drugim riječima, ona neće biti propisana novim Statutom, nego će se donijeti naknadno. Nadalje, u novom prijedlogu više nema Izvršnog odbora, nego se umjesto tog tijela uvode izvršni tajnici.

– Bitno je da ti izvršni tajnici ne budu ljudi koji donose odluke, nego isključivo oni koji izvršavaju odluke – kaže naš izvor iz SDP-a. Po novom prijedlogu, šef stranke neće moći raspolagati imovinom stranke u iznosu do pet milijuna kuna, što je bila ovlast koju mu je omogućavala prva verzija Statuta, nego se jača uloga poslovnog odbora i poslovnog direktora kako bi predsjednik bio odvojen od financijskih poslova stranke. Iz nove je verzije izbačena i mogućnost opoziva člana Glavnog odbora i to ako u tom tijelu ne bi zastupao stav svoje županijske organizacije. Ono što ostaje, a što je bilo i u prvoj verziji, jest da će se i članovi Predsjedništva birati po načelu jedan član – jedan glas, ali potpredsjednici stranke neće se birati na prijedlog šefa. Otpala je i odredba da će opoziv šefa stranke moći zatražiti sedam županijskih organizacija (po važećem Statutu to može pet organizacija). U novoj verziji toga uopće nema, nego bilo koji član Glavnog odbora može zatražiti raspisivanje novih izbora za predsjednika stranke što će proći ako za to budu dvije trećine članova Glavnog odbora ili polovica konvencije.

Je li doista dobro?

– Nadamo se da smo napravili dobru kombinaciju dobrih odredbi iz teksta koji je bio predočen prošlih tjedana. Naravno, opet može biti rasprave o tome je li ono što je nama bilo “dobro” doista “dobro” – kazao je Arsen Bauk.

Prevedeno, i ovakav bi prijedlog mogao dobiti dosta amandmana, ali za očekivati je da će, dobrim dijelom, dobiti zeleno svijetlo. Prođe li danas Predsjedništvo, ide u javnu raspravu, potom opet ide u Predsjedništvo pa na Glavni odbor. Izglasati bi ga trebala konvencija u prosincu.

Davor Bernardić
1/6

Komentara 3

PR
prajdali100
10:47 07.11.2017.

Bero htio faraonske ovlasti !? Radi se o izuzetno sposobnom čovjeku tako da mu od srca želim da bude 100 godina na čelu Partije.

DU
Deleted user
14:21 07.11.2017.

pa to i je stranka na temeljima komunizma... jednoumlje ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije