Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Novi problem na Jakuševcu: Dovozi se i biootpad iz kućanstva, a to dovodi do 'ekološke bombe'

Ustvrdio je da je to kapitulacija Plana gospodarenja otpadom gradonačelnika Milana Bandića jer je sada dokazano da taj sustav ne funkcionira.
26. rujna 2020. u 15:36 4 komentara 1312 prikaza
Zagreb: Renato Petek i Mirela Mikić Muha o problemima gradske Čistoće s biootpadom
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Predsjednik Kluba nezavisnih zastupnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek u subotu je na odlagalištu otpada Jakuševec upozorio na problem što se na kompostanu počeo dovoziti i biootpad iz kućanstva, što, kako tvrdi, dovodi do "ekološke bombe", širenja smrada i zaraze. 

Renato Petek kritizira Milana Bandića Renato Petek: 'Na deponiju nije smjela biti tolika količina otpada, netko treba odgovarati!'

"Na kompostanu gdje se inače dovozi samo lišće i trava s javnih površina koje održava Zrinjevac, počeo se dovoziti i biootpad iz kućanstava. To se ovdje ne bi smjelo dovoziti jer ne postoji proces kako bi se mogao razgraditi taj biootpad", izjavio je Petek na konferenciji za novinare.   

Objasnio je da inače na toj kompostani Zrinjevac proizvodi humus koji koristi za cvjetnjake, a sada se već oko mjesec dana na tu kompostanu počeo dovoziti i biootpad iz kućanstva, kojega je prestala preuzimati bioplinara kojoj je Grad za to plaćao 1500 kuna po toni, dok Zrinjevac to radi za 200 kuna po toni.

Petek napominje i kako su u Zrinjevcu tvrdili da oni nisu u mogućnosti obrađivati biootpad iz kućanstva, a sada se taj biootpad kojeg kućanstva prikupe, dovozi na njihovu kompostanu Prudinec na Jakuševcu.

Ističe i kako se vidi da je taj biootpad iz kućanstva kontaminiran s brojnim plastičnim vrećicama što otežava cijeli proces pa se postavlja pitanje može li se pročistiti da bi se mogao iskoristiti. 

otpad Jakuševac NIŠTA NISU POSTIGLI Konačni krah Bandićeve 'radne skupine za smrad na Jakuševcu'

Petek podsjeća da je pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić potvrdila da oporabitelj više ne preuzima biootpad iz kućanstava, a što je, kako je rekao, velika opasnost jer Čistoća građanima ne želi uzimati biootpad ukoliko je pomiješan s bilo kojim drugim otpadom.

"No, kako se ispred zgrada nalaze smeđe kante u koje bilo tko od prolaznika može baciti bilo što, naravno da taj otpad nije čist, ali Čistoća kada to ne isprazni ostavlja potencijalnu mogućnost da se počne raspadati u kanti, da se privuku neke životinje i da dođe do zaraze", upozorava Petek.

Ustvrdio je da je to kapitulacija Plana gospodarenja otpadom gradonačelnika Milana Bandića jer je sada dokazano da taj sustav ne funkcionira.

Zagreb: SDP o  o problemu odlagališta otpada ispred NK Sava 'saniran deponij' SDP o problemu Jakuševca: Sanacija ovog brda gorući je problem

Građani plaćaju svoju uslugu i za to trebaju dobiti adekvatnu brigu. Mi moramo brinuti za biootpad ne samo radi toga što ćemo početi plaćati penale EU nego radi nas samih, kako bi što više oporabili, što više reciklirali. Ali, na ovaj način kada se  netransparentno radi, kada su konstantno brojni problemi, građani nisu dovoljno motivirani da se uključe u taj proces, tvrdi Petek.  

Nezavisna vijećnica u Vijeću Gradske četvrti Novi Zagreb istok Mirela Mikić Muha rekla je da su uputili na stotine prijava inspektoratu još dok se na kompostanu dovozilo samo samo lišće i trava sa javnih površina koje održava Zrinjevac jer to stanovnicima Novog Zagreba smrdi.

Podsjetila je i kako su im iz Zrinjevca i Grada tvrdili da se na tu kompostanu neće dovoziti biootpad iz kućanstava, a prije 15 dana je od predsjednice Uprave Zagrebačkog holdinga Ane Stojić Deban dobila odgovor da je dovoženje biootpada iz kućanstva na tu kompostanu dio normalnog poslovnog procesa.

Požar na Jakuševcu Toksikolog tvrdi: 'U požaru na Jakuševcu oslobođene velike količine kancerogenih dioksina i furana'

"Ovaj tip kompostane, otvorena kompostana, nije i ne može biti prikladna za razgradnju kućnog biootpada i jedino rješenje je da se Plan gospodarenja otpadom vrati u Gradsku skupštinu, ali očito ne u ovaj saziv, te da ovaj Grad konačno nađe načina da svoj otpad reciklara na adekvatan način a ne da cijela gradska četvrt trpi zbog smrada, a odgovora na to nema", poručila je Mikić Muha.

Nezavisna vijećnica Mjesnog odbora Jakuševec Jadranka Lajtman rekla je da taj smrad nije problem samo za nos i za ljepotu nego za zdravlje stanovnika. 

Dubrovnik: Građani izašli na lokalne izbore
REZULTATI IZBORA
Doznajte kako se glasovalo u vašem selu, gradu, općini
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva
  • nečešrazbojniče:

    Tak se dela. Živio najgori gradonačelnik Zagreba u povijesti, pretpovijesti i nakon povijesti.

  • sargu123:

    "sustav ne funkcionira" !!! Vrlo važno, bitno da fontane funkioniraju i proračunu grada donose zavidnu dobit.

  • miteser:

    Nitko ne postavlja pitanje ali niti istrazuje sta se radi sa otpadnom plastikom i glomaznim otpadom!