Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

SDP o problemu Jakuševca: Sanacija ovog brda gorući je problem

SDP-ov zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Matej Mišić podsjetio je da je SDP u Gradskoj skupštini tri puta nametao temu Jakuševca, rekavši da su bili  jedini klub zastupnika koji je temu kvalitete zraka stavio u raspravu u ovome mandatu.
07. lipnja 2020. u 16:48 2 komentara 376 prikaza
Zagreb: SDP o  o problemu odlagališta otpada ispred NK Sava
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

SDP predvođen predsjednikom stranke Davorom Bernardićem, poručio je u nedjelju kako je pitanje sanacije odlagališta otpada Jakuševec gorući problem građana Zagreba, kojom će se poboljšati kvaliteta zraka u mnogim kvartovima, kao i kvaliteta života.

Zagreb: Predstavljanje gospodarskog programa RESTART koalicije PARLAMENTARNI IZBORI Restart predstavio gospodarski program: 'HDZ je pobjegao na izbore'

Predsjednik SDP-a Zagreb Gordan Maras kazao je na konferenciji, koja se održala nedaleko odlagališta Jakuševec, kako je to gorući problem grada Zagreba te smatra neprihvatljivima napore HDZ-a i gradonačelnika Milana Bandića da odlagalište radi još narednih 11 godina.

"Taj period mora biti kraći, mora se sanirati u idućih četiri do pet godina", dodao je.

Ustvrdio je kako mu je žao što se ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić nije ozbiljno pozabavio ovim problemom.

"SDP i Restart koalicija želi što prije riješiti, i taj problem maknuti sa scene. Ja vam mogu obećati da ćemo to i napraviti", najavio je Maras.

SDP-ov zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Matej Mišić podsjetio je da je SDP u Gradskoj skupštini tri puta nametao temu Jakuševca, rekavši da su bili  jedini klub zastupnika koji je temu kvalitete zraka stavio u raspravu u ovome mandatu.

"Nažalost, vrlo uspješna interesna koalicija HDZ-a i Milana Bandića odbila je da se dostave izvještaji i da se poduzmu mjere", ustvrdio je Mišić.

Predsjednik SDP-a i vođa Restart koalicije  Bernardić izjavio je na Jakuševcu da konferencija nije slučajno iza "jakuševečkog brda".

"Umjesto da se ministar Ćorić bavi rješavanjem pitanja otpada, on dostavlja naftu u Budimpeštu, i piše predizborni program HDZ-a", kaže Bernardić.

Predsjednica SDP-ovog Savjeta za zeleni razvoj Mirela Holy rekla je kako Hrvatska, prema podacima EU-a, zaostaje za EU prosjekom vezanim za korištenje sekundarnih sirovina. "Mi smo na nekih 4,4 posto korištenja resursa, dok je EU prosjek 12 posto", dodala je.

Davor Bernardić: 'Hrvatsku su opustošile dvije kuge - korona i korupcija, HDZ bježi od odgovornosti'

"Razlog tome je što nemamo integrirani sustav gospodarenja otpadom. Bez njega mi ne možemo prijeći na tranziciju iz linearne u cirkularnu ekonomiju, i zbog toga je ključna mjera upravo uvođenje tog sustava", najavila je Holy.

Napomenula je da  je Jakuševec "saniran deponij", ali da nije bio zatvoren zbog lijenosti i interesa gradskih vlasti kada je trebao biti, krajem 2011., početkom 2012. godine.

Istaknula je izgradnju biokompostarne na području grada Zagreba kao "glavni i osnovni prioritet" koji će ostvariti povlačenjem EU sredstava.

Na pitanje novinara što je SDP radio s tim problemom dok je bio na vlasti, a ona ministrica zaštite okoliša, Holy je da  je vrlo kratko bila ministrica, svega šest mjeseci.

"Ono što sam ja htjela napraviti bilo je uvođenje integriranog gospodarenja otpadom. Nažalost ti planovi se nisu realizirali. Došao je, znate, drugi ministar, on je imao drugačije prioritete. Zakoni koje sam inicirala kao ministrica nažalost nisu u tim formama dočekali raspravu, i to je bio i razlog zašto sam izašla iz SDP-a", kazala je.

Bernardić: Vlade će biti direkcija za promjene

Bernardić je komentirao i navode predsjednika SDP-ovog Središnjeg tima za gospodarstvo Zvonimira Mršića, koji je kazao kako Hrvatskoj nije potreban premijer, već direktor promjena te kako planiraju smanjiti broj ministarstava.

Zagreb: Restart koalicija predstavila je predizborni program Gospodarski program Restartov tim: Neka nas prepisuju, to je u interesu radnika

"Na neki način ono što nas čeka u sljedećem mandatu su velike promjene koje će se morati provoditi na razini cijele Vlade koja će biti direkcija za promjene. Vidjeli smo i sada nakon ove krize da Hrvatska više ne može ovako funkcionirati, da ne možemo živjeti samo od turizma, da je industrija uništena u HDZ-ovoj pljački i privatizaciji 90.-ih godina, i da nismo samodostatni u poljoprivrednoj proizvodnji. Na tom je tragu i naš plan smanjiti broj ministarstva. Trudit ćemo se zadržati cjelovitost određenih odjela koji postoje, kako bi prilagodba bila što brža i bezbolnija. O točnom modelu razgovaramo", naveo je Bernardić.

Kazao je kako ne očekuje reakciju Vlade na otvaranje spomenika na mađarsko-slovačkoj granici, gdje je mađarski premijer Viktor Orban otvorio spomenik na kojem piše "Rijeka, mađarsko more".

"Riječ je o Plenkovićevom prijatelju. Orban je poznat po tome što svojata hrvatski teritorij. Plenković zajedno s Ćorićem, za nagradu mađarskom premijeru, dostavlja naftu u Budimpeštu", izjavio je Bernardić.

Komentirao je i novi model plaćanja skračenog radnog tjedna, kazavši kako je to zakon koji je SDP poslao u proceduru prije dva mjeseca.

Renault Clio LPG
NEOČEKIVANA AVANTURA
Kako je jedan običan Clio završio na neobičnom mjestu
  • Mario125:

    Ovaj Bernardić kaže : Ćorić dostavlja naftu Mađarima - pa koliko plitak možeš biti da to izgovoriš plus ostale gluposti samo njemu znane - čovjek totalno prolupao opijen neznanjem za išta samo lupetanje u prazno

  • crna.rupa:

    Koliko Zagreb a koliko Hrvatska plaća godišnje kazne EU zbog Jakuševca?