Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKORO SVE DO BOŽIĆA

Slovenci produljuju graničnu kontrolu s Hrvatskom

Žakanje: Kontrole na granici sa Slovenijom
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/4
15.11.2023.
u 07:08

Slovenija je među razlozima za odluku o privremenom uvođenju kontrole navela prijetnje javnom redu i unutarnjoj sigurnosti u EU, stanje na Bliskom istoku i u Ukrajini te sprječavanje terorizma.

Prvo produženje kontrole na slovenskim granicama s Hrvatskom i Mađarskom istječe 19. studenoga, pa je policija predložila produljenje kontrole za još 20 dana, rekao je ravnatelj Uprave uniformirane policije Marko Gašperlin, javlja Zurnal24.si. Uvođenjem kontrola definirani su granični prijelazi na kojima granicu mogu prijeći svi, te oni na kojima samo državljani EU.  

Slovenija, dodaje portal, tada može produžiti kontrolu na granici za još 20 dana, što znači najviše do 21. prosinca. Prema Gašperlinovim riječima, ako se želi zadržati kontrola i nakon tog vremena, bit će potrebno pronaći drugačiju pravnu osnovu. U ovom slučaju bit će potrebno znatno više opravdati zašto Slovenija želi zadržati kontrolu.

"Ako polazimo od razine ugroženosti, a posebno zapadnog migracijskog puta, ako se situacija neće bitno promijeniti, možemo očekivati ​​razmišljanja u ovom smjeru. Ali to ne ovisi samo o nama", podsjetio je Gašperlin.

VEZANI ČLANCI:

Podsjetimo, Slovenija je među razlozima za odluku o ponovnom privremenom uvođenju kontrole navela prijetnje javnom redu i unutarnjoj sigurnosti u EU, stanje na Bliskom istoku i u Ukrajini te sprječavanje terorizma.

GALERIJA Ovako izgleda granica sa Slovenijom nakon novih pravila

Žakanje: Kontrole na granici sa Slovenijom
1/59

U Bruxellesu je slovenski premijer Robert Golob izrazio očekivanje da će Italija do Božića ukinuti granične kontrole, pa će nakon toga i Slovenija to moći učiniti na granicama s Hrvatskom i Mađarskom. U Rimu su, međutim, već najavili kako se može očekivati ​​da će kontrola trajati cijelu zimu, no iz talijanske vlade još nema službene potvrde o mogućem produljenju trajanja granične kontrole, navodi STA.

Komentara 10

RE
redo
07:34 15.11.2023.

Ma nije moguće! Pa tko je to mogao očekivati!?

PV
prcko.vita
08:11 15.11.2023.

Kako ono reče Plenki, to je samo privremeno, samo par dana i opet smo dio Šengen obitelji.

DA
dalmatimun
08:40 15.11.2023.

pa ionako ništa ne rade

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije