Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reforma doprinosa

Novi plan: Od 2013. godine niže plaće radi više mirovine

'13.04.2012., Zagreb - Iako je javni prijevoz poskupio, grajdani se i dalje voze u njemu bez obzira na cijenu karte.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL'
'Marko Lukunic/PIXSELL'
16.04.2012.
u 09:30

Za drugi mirovinski stup iz plaće sedam umjesto pet posto, za zdravstveno devet umjesto trinaest

Privatni mirovinski fondovi napokon će doći na svoje. Od iduće godine stopa izdvajanja za drugi mirovinski stup trebala bi se povećati sa sadašnjih 5 na 7 posto bruto plaće, čime će država usmjeriti u privatnu mirovinsku štednju dodatne dvije milijarde kuna. Obavezni mirovinski fondovi zasad raspolažu s približno 43 milijarde kuna rezerviranih za mirovine osiguranika iz drugog stupa. Mirovine prvih osiguranika iz drugog stupa, žena koje su otišle u prijevremenu mirovinu, nakon svega četiri, pet godina štednje bile su tako male da ih je bivša vlada odlučila vratiti u prvi stup.

U prvi stup i dalje 15 posto

Da se to ne bi dogodilo i s ostalima, sadašnja Vlada planira povećati izdvajanje u drugi stup na 7 posto, što ne bi trebalo ići na teret obaveznog mirovinskog osiguranja. Mirovinski doprinosi sada iznose 20 posto radnikove bruto plaće, s tim što kod mlađih radnika 15 posto plaće ide u prvi, a 5 posto u drugi stup, a kod starijih svih 20 posto ide u prvi stup. Iz obaviještenih izvora doznajemo da će se od iduće godine doprinos za osiguranike drugog stupa povećati na 22 posto, u prvi stup i dalje bi išlo 15 posto, a u drugi 7 posto.

Ta bi promjena mogla smanjiti neto plaće zaposlenih jer se mirovinski doprinosi obračunavaju i naplaćuju iz njihovih plaća, ali ukupna cijena rada u zemlji trebala bi biti niža. To će se postići tako što će vlada nastaviti sa smanjenjem stope doprinosa za zdravstveno osiguranje, koji se ne oduzima od radnikove bruto plaće već je obaveza poslodavca. Podsjećamo, od idućeg mjeseca zdravstveni se doprinos smanjuje sa 15 na 13 posto, što će poslodavcima donijeti godišnju uštedu od 2,5 milijarde kuna.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava priprema reformu prema kojoj bi se od iduće godine zdravstveni doprinos trebao smanjiti za daljnja 4 postotna poena sa 13 na 9 posto. Računa se da bi time godišnji izdaci poslodavaca za zdravstveni doprinos bili niži pet do šest milijardi kuna! Ono što ostane tvrtkama, izgubit će državni proračun, pa će Vlada morati naći prostora da to veliko rasterećenje cijene rada ne padne na teret zdravstvenog sustava.

Mrsić predstavlja reformu

Ovaj će se tjedan održati velika konferencija na koju je Ministarstvo rada i mirovinskog pozvalo sve zainteresirane strane: mirovinske fondove, sindikate, poslodavce i stručnjake koji su i sami prijašnjih mjeseci predlagali ozbiljnije zahvate. Na toj bi konferenciji ministar Mirando Mrsić trebao iznijeti i prijedloge svoje reforme. U samoj Vladi nema velikih dilema oko jačanja drugog stupa, a čini se da nema straha zbog gubitaka u javnim financijama. Ministar zdravstva Rajko Ostojić kaže da računa s time da će mu se svako daljnje smanjenje zdravstvenog doprinosa nadoknaditi iz proračuna, kao što je to bilo i s ovogodišnjim smanjenjem od dva posto.

Sumnjičavi umirovljenici

– Mi smo se u Planu 21 opredijelili za kombinaciju Bismarckova i Beveridgeova sustava koji podrazumijeva postupno smanjenje socijalnih doprinosa s većim učešćem proračuna u financiranju socijalnog zdravstvenog osiguranja, kaže Rajko Ostojić.

Rezervu prema ovom planu zasad su javno iznijeli samo sindikati, ali i koalicijski partner Hrvatska stranka umirovljenika jer nisu zadovoljni rezultatima rada privatnih mirovinskih fondova. Oni smatraju da su prinosi mirovinskih fondova premali te da ni s povećanim izdvajanjem neće osigurati očekivanu razinu mirovina.

Ključne riječi

Komentara 47

LA
larala
09:45 16.04.2012.

plan kukurikavaca je izgleda uništiti covjeka i raditiu korist krupnog kapitala, kako 2000 tako i danas kukurikavci izvlace novac kroz 2. stup mirovinskog koji ima mogucnost rasta i padanja, pa ako propadne od mirovine nikom ništa...jelte privatni fond država nema ništa s tim... zdravstvo manji doprinosi poslodavcu, manja prava narodu, šteta bolesniku....pa za par godina totalna privatizacija jer država ne zna s njim... strategija uništenja naroda se nastavlja a, do jucer su govorili mi znamo kako...pitanje koje ostaje...znaju kako uništiti hr. i njen narod

Avatar Khuen-Héderváry
Khuen-Héderváry
09:48 16.04.2012.

Ukratko još jedan harač u vidu dodatnog prisilnog opterečenja na ionako male plaće. Naravno opcije da se ne plaća dodatni harač u II i III stupu ne postoji. Socijalizam kada treba plaćati državi, kapitalizam kada država plaća mirovine. Kako je je to divno, privatni mirovinski fondovi sada MORAJU dobivati veće uplate. Mrcina Mrsić i prijatelji.

AU
Augustiner
09:43 16.04.2012.

Sad će ti srezat plaću 500 kuna mjesečno da bi ti u mirovini mogli dati 100 kuna više....a obzirom na vremena i situaciju., mnogi ne dočekaju mirovinu...moždani, infarkti, bolesti razne...i na kraju ti love ne vidiš nikada!!! Sramota je štaa se u malim balkanskim prčijama radi već godinama! Ljudi koji su radili sedam godina u Njemačkoj imaju mirovinu kao da su u HR radili 40 godina!! Za to vrijeme nitko ne istražuje kako u mirovini može bit osoba 1975 godište, već 10 godina..jel stvarno RVI, jel stvarno PTSP-i, jer eto na početku mandata smo zaključčili da bi nam to istraživanje oduzelo puno vremena!! Pouka: zaboravi poštenje, zaboravi što te baka učila da pozdravljaš sa faljen Isus, zaboravi radišnost i iskrenost......zaboravi sve i gazi, maži, kradi, lapaj, budi đubar..jedino tako uspjevaš u malim plamenskim državicama Balkana!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije