Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOSTAJNICA

Novi granični spor na pomolu?

Kostajnica
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
02.05.2018.
u 14:19

Po ovome, ističu srpske vlasti u BiH, to ne bi trebalo biti tako pa su te dokumente uputili i institucijama BiH da ih uvaže prilikom konačnog razgraničenja s Hrvatskom.

Čini se da se prema Hrvatskoj otvara još jedan granični spor. Kako pišu mediji u Republici Srpskoj u općini Kostajnica, na bosanskoj strani Une, pronađeni su dokumenti iz kojih se vidi da je tadašnja SR BiH 1947. i 1959. godine svoje granice utvrdila na sredini rijeke Une. 


 

Kako kazuje načelnik općine Kostajnica u BiH Dragan Bundalo, spominju se dva službena glasnika iz 1947. i 1959. godine u kojima su objavljeni "Zakon o administrativno-teritorijalnoj podjeli" i "Odluka o granicama općina".

"U njima se izričito opisuje da granica između tadašnjih republika Bosne i Hercegovine te Hrvatske ide sredinom Une", rekao je Bundalo za tamošnje medije.

A sadašnje stanje na granici između dviju Kostajnice je takvo da Hrvatskoj pripada i Stari grad te dio oranica i zemljišta na desnoj strani rijeke Une. Takva je granica usuglašena 1999. godine sporazumom Alije Izetbegovića i Franje Tuđmana te i primijenjena na terenu. Granični su prijelazi tako na desnoj obali Une.

Po ovome, ističu srpske vlasti u BiH, to ne bi trebalo biti tako pa su te dokumente uputili i institucijama BiH da ih uzmu u obzir prilikom konačnog razgraničenja s Hrvatskom.

Živko Radišić, srpski član Predsjedništva BiH u vrijeme sporazuma Izetbegović-Tuđman, kazuje kako on nije dao suglasnost na taj sporazum te da  nikad nije ni prošao ratifikaciju u Skupštini BiH, dok aktualni srpski član Predsjedništva BiH smatra kako je zahtjev općine Kostajnica prihvatljiv.

"Ako bude spremnosti za dogovor, mislim da se može postići prihvatljivo rješenje", rekao je Ivanić za banjalučke medije.

Pogledajte i galeriju: Stanje u lučici Savudrija na dan kada je Slovenija objavila primjenu arbitraže

Kostajnica
1/18

Komentara 101

RE
reborn
14:23 02.05.2018.

Naravno... a ti originalni dokumenti su ispisani na laserskom printeru...

SA
Shariel Aron
15:35 02.05.2018.

Ja sam čuo da je dokument vjerodostojan i da je na njemu osobno potpis svetog Save

Avatar Dančo
Dančo
14:51 02.05.2018.

dakle srbeki su 25 godina nakon raspada juge pronašli te dokumenee, a u međuvremenu proglasili cetnike antifašistima. pa tko im ne bi vjerovao

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije