Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Novi dokazi: Čovjek je vatru koristio još prije milijun godina

Izgoreni ostaci pronađeni su u špilji Wonderwerk u južnoj Africi, tridesetak metara od ulaza
03. travnja 2012. u 18:59 1 komentara 15 prikaza
vatrailu,požarilu
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL

Ostaci pepela i kostiju pronađeni u južnoafričkoj špilji Wonderwerk dokazuju da su naši preci koristili vatru još prije milijun godina, prenosi BBC. Prema tvrdnjama znanstvenika koji su sudjelovali u ovom istraživanju, riječ je o dokazima prema kojima je čovjek vatru zapalio oko 300 tisuća godina prije nego što se dosad vjerovalo.

Kamene alatke pronađene u špilji ukazuju da je vatru koristio Homo erectus, vrsta koja je postojala još prije 1,8 milijuna godina. Upotreba vatre jako je važna za razvoj ljudske vrste jer joj je omogućila pristup kuhanoj hrani te novim tehnologijama. Prema nekim navodima vatra je korištena još i prije no što je utvrđeno istraživanjem u Wonderwerku, no ti su navodi dovedeni u pitanje protuargumentima prema kojima su pronađeni ostaci gorenja zapravo rezultat gromova.

PNAS, ekipa koja se sastoji od znanstvenika iz američkih, izraelskih, njemačkih i južnoafričkih institucija, tvrdi da su dokazi u ovom slučaju ipak mnogo uvjerljiviji. Uz to što su zapaljeni ostaci raslinja i kostiju pronađeni tridesetak metara od ulaza u špilju, što znači da je vjerojatnost da su ti ostaci u špilju došli nošeni vjetrom puno manja, istraživanjem je također utvrđeno da je vatra paljena na istom mjestu nekoliko puta iznova.

Vrtovi Hrvatske
Mala škola imuniteta:
Koji vitamini i minerali brane naše tijelo?
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu
  • -obrisani-:

    Moguće da su ti ljudi - majmuni vatru donijeli sa obližnjih vulkanskih područja - i danas postoje takva područja sa užarenom lavom