Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oprezno s novcem

Novi Bandić u kampanji će moći potrošiti najviše 500.000 kuna

vlada
Anto Magzan/Pixsell
25.11.2010.
u 15:38

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Jadranka Kosor zahvalila je ministarstvima koja se bore protiv nasilja i poručila da nitko ne može biti uvažavan u društvu i na bilo kojoj važnoj poziciji ako je nasilnik

Nakon prvog čitanja u Saboru izmijenjen je zakon o financiranju političkih aktivnosti I izborne promidžbe u kojoj je došlo do velikih promjena vezanih za iznose koji se mogu donirati od strane fizičkih I pravnih osoba u izborima, a takav izmijenjen zakon je jučer sa sjednice Vlade poslan u Sabor.

Sljedeće godine će tako na parlamentarnim izborima fizičke osobe moći donirati strankama najviše 30.000 kuna, umjesto 90.000 koliko je bilo predviđeno u prvom nacrtu zakona. A najveći iznos koji će moći potrošiti stranke u svrhu promidžbu po izbornoj jedinici bit će milijun I pol kuna, odnosno 16 I pol milijuna, s obzirom na to da imamo 11 izbornih jedinica. Zakon donosi I ograničenja koje će pravne osobe moći donirati. Limit donacije za kandidate za predsjednika republike I političke stranke bit će 200.000, umjesto prethodnih predloženih milijun kuna, a za zastupnike u Saboru I Europskom parlamentu limit je 100.000 kuna.Na prošlim izborima prije tri godine HDZ je primjerice potrošio na kampanju 24 milijuna kuna, a kroz donacije je primio 11 milijuna. SDP je pak u promidžbi potrošio 19,5 milijuna, a u donacijama je primio 5, 72 milijuna kuna.

Ovakav zakon sigurno ne dolazi slučajno s obzirom na borbu protiv korupcije koja dobiva sve veći zamah I nova otkrića upravo u radu HDZ-a kada mu je na čelu bio Sanader. Tzv. Crni fond otkriva sve više novih činjenica, a ključno je da se u njemu slijevao novac opran od strane Fimi medija I Barišića, a u koji su uključeni I neki ministri, s ključnim terećenjem bivšeg premijera u čijoj je blagajni novac završio. Zato se je ovim zakonom htjelo staviti u granice potrošnja novaca stranaka, kandidata za gradonačelnike, župane ili pak predsjedničke kandidate. Ali uvesti I kazne za one koji troše više, pa je I sama premijerka Jadranka Kosor na sjednici poručila – Tko voli neka izvoli. Odnosno rekla je kako na političkoj sceni treba dovesti reda. Pa su tako ovim zakonom predviđen potpuni ili djelomičan  gubitak naknade troškova izborne promidžbe ili čak obustava isplate naknade.

 Po prvi puta utvrđen je I limit koliko stranke ili kandidati mogu potrošiti u izborima. Pa će tako kandidati za predsjednika republike moći potrošiti najviše osam milijuna, a milijun I petsto tisuća kuna zatupnici  u saboru u jednoj izbornoj jedinici te isti iznos zasatupnici u europski parlament.  Na posljednjim predsjedničkim izborima najviše je potrošio Milan Bandić – 15,2 milijuna kuna, odnosno gotovo dvostruko od onoga što će ubuduće kandidati moći potrošiti.

Josipović je potrošio 8,9 milijuna, a Vidošević 6,8 milijuna. Za promociju u izboru gradonačelnika Zagreba najveći iznos koji će kandidat moći potrošiti bit će 500.000 kuna, za župane I gradonačelnike većih gradova te gradove sjediša županija 400.000, gradonačelnike I općinske načelnike koji imaju više od 10.000 stanovnika 250.000 kuna, te 100.000 kuna za općinske načelnike igradonačelnike koji imaju manje od 10.000 stanovnika. U slučaju da je ukupan iznos primljenih donacija veći od predviđenih političke stranke, nosioci nezavisnih lista I kandidata morat će ukupan iznos donacija koji prelazi dozvoljeni iznos troškova promidžbe vratiti uplatiocima. Nositelji nezavisnih lista I kandidati  dužni su otvoriti poseban račun financiranja izborne promidžbe te voditi Knjigu blagajne I Knjigu prihoda I rashoda. Uplatu sredstava pravnih osoba pratit će Državni ured za reviziju, a fizičkih Ministarstvo financija kroz Poreznu upravu, a na uvid sve može dobiti Državno izborno povjerenstvo koji može obustaviti privremenu ili potpunu isplatu naknade troškova.

Ključne riječi

Komentara 23

PI
piccolo
18:07 25.11.2010.

AJOOOOOOOOOOOOOOJ baš sam mislio Jaci za kampanju donirat 5-6 milijuna eura, pa dosad je to odlično funkcioniralo.

CU
cunt
18:31 25.11.2010.

joj pogle\' Buldog i Pudlica dobili novog partnera \'krampusa\'

EU
eurobanana
09:56 21.12.2010.

Imamo zakone koji NE funkcioniraju--- . Imamo zakone da si svatko tumaci svoju versiju zakona . Imamo zakone za BOGATE i siromasne . uglavnom IMAMO NEKAKVE ZAKONE

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije