Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Teheran

Nove smrtne kazne za iranske prosvjednike

teheran
Reuters
18.11.2009.
u 12:07

U Iranu je još nekoliko pripadnika opozicije osuđeno na smrtne kazne zbog sudjelovanja u prosvjedima sredinom lipnja te, kako je ustvrdio sud, udruživanja u terorističke organizacije.

U Iranu je još nekoliko pripadnika opozicije osuđeno na smrtne kazne zbog sudjelovanja u prosvjedima sredinom lipnja te, kako je sud ustvrdio, udruživanja u terorističke organizacije. Sudeći prema tvrdnjama iranske televizije, pet je prosvjednika osuđeno na smrt.

Na prosvjedima koji su organizirani odmah nakon što je obznanjeno da je Mahmud Ahmadinedžad ponovno osvojio predsjednički mandat, nekoliko je stotina prosvjednika uhićeno i optuženo. Dosad je osam sudionika osuđeno na smrt, od toga troje suradnika britanskog veleposlanstva u Teheranu. No, kazne se još nisu izvršile te nije jasno hoće li osuđenima biti moguće izbjeći smrt.

Prosvjednike se optužuje za remećenje javnog reda i mira, špijunažu i pokušaj stvaranja revolucije kako bi se srušila vlada Iranske Republike. Podsjetimo da su nakon izbora održanih 12. lipnja izbili najžešći sukobi od završetka Islamske revolucije 1979. godine. Stotine tisuća prosvjednika izašle su na ulice kako bi se suprotstavile režimu i Mahmudu Ahmadinedžadu. Vlasti su optužbe da su izbori bili namješteni odbacile kao laži koje je lansirala opozicija potpomognuta zapadnim tajnim službama, pri čemu se prije svega mislilo na američke i britanske.

Unatoč tome što je više od stotinu prosvjednika završilo pred sudom te dočekalo svoje kazne, opozicijski čelnici i dalje ne priznaju izborne rezultate.

Ključne riječi

Komentara 20

OB
-obrisani-
14:42 18.11.2009.

trunchbull, rezonacija - da, da, kako da ne, mrzke USA i Izrael su na izdisanju, samo sto ne propadnu, i Iran te Sjeverna Koreja ce biti pobjednici. I tada ce zavladati na kugli zemaljskoj mir, blagostanje i demokracija! Insh\'Allah!

OR
orisis
16:58 18.11.2009.

Iranska demokracija haaa,ha ha Iranska demokracija....Nebum se smijal ipak je to zhalosno...

KV
KlR_VELIKI
02:25 19.11.2009.

Mogli su napisati kako su tobožnji \"pripadnici opozicije\" osuđeni na smrt zapravo - teroristička grupa Jundallah! Idiotski novinari...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije