Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TAMBURAŠI NA AUREA FESTU

Nove pjesme uz tambure, ali i druge instrumente

Aurea Fest
Foto: Dusan Mirkovic/PIXSELL
1/8
07.09.2014.
u 13:33

Nagradu za najslavonskiji tekst sa lanjskog festivala Radio Osijek dodijelio Branko Brljeviću za pjesmu „Slavonijo mati“

Festival „Zlatne žice Slavonije“ na Aurea festu 2014. na Trgu sv. Trojstva u Požegi pokazao je kroz 21. novu skladbe sve stilove tamburaške glazbe počevši od pjesma u tradicionalnom i starogradskom stilu pa do suvremenih kao što su pop i rock kada uz tambure još sviraju bubnjevi, gitare i drugi instrumenti. Tako je ova večer, uz izravni prijenos HTV-a, okupila izvođače svih stilova, a sigurno je da će biti hitova koje će slušatelji poželjeti čuti.

-Naša su nastojanja da Aurea fest bude gospodarska grana i potakne ukupan razvoj Požeške kotline-ističe njegov direktor i idejni začetnik prof. Veljko Valentin Škorvaga, a potporu mladim glazbenim snagama kroz svoju nakladničku kuću Campus dao je i Miroslav Škoro koji dodaje da glazba može biti dobar hrvatski izvozni proizvod. Njegova tvrtka objavila je festivalski dvostruki album Aurea festa.

Među izvođačima ove večeri posjetitelji na dobro popunjenim središnjem požeškom trgu, kojega su za ovu prigodu pohodili uglednici iz političkog i javnog života Tomislav Čuljak, Tomislav Karamarko, Vedran Mornar, general Mladen Markač, Milan Bandić i drugi, najtoplije su primili Škoru, Ćiro Gašparca, Šimu Jovanovca i Renatu Kos, kao i sastave Slavonske dukati, Hajo(Subotica), Slavonske lole, Patria, Gazde, Begini, Zlatna dolina, Garavuše, Dike, Posegana i druge.

Među autorima su bila dobro znana imena kao što se Aleksandar Homoky, Krunoslav Dražić, Željko Lončarić Žec, Mario Vestić, Đurđa Habel, Krešimir Stipa Bogutovac, Šima Dominković, Ivica Grujo Ićo, Ivan Zak , Željko Zovko i drugi.

Foto: Dusan Mirkovic/PIXSELL

Radio Osijek po tradiciji dodjeljuje nagradu za najslavonskiji tekst sa prošlogodišnjeg festivala, a dobitnik je Branko Brljević za pjesmu „Slavonijo mati“ pa mu je glazbeni urednik Radio Osijeka Dragan Lenart uručio prim.. Zatvorivši „Zlatne žice Slavonije“ dan prije završetka Aurea festa gradonačelnik Požege Vedran Neferović pozvao je autore i izvođače na natječaj za festival 2015. godine.

Prije izvođenja novih pjesama u požeškom šetalištu nastupili su tamburaši „Zlatni vez“ iz Velike, sastav „Od srca do srca“ iz Zagreba potpisao je ugovor sa nakladničkom kućom Menart, a predstavili su se pobjednici festivala „Zlatni glas zlatne doline Kaptol 2104“, zatim dječjeg festivala „Cvjetići glazbe“, tamburaški sastav MUP-a iz Zagreba, te mladi primaš Zlatko Galik, pobjednik Međunarodnog natjecanja tamburaša i osvajač Grand prixa.

Ovogodišnji Aurea fest završava u nedjelju Festivalom koreografiranog folklora i izborom najgizdavije Šokice, a u festivalskom šatoru nastupit će tamburaši Žute dunje i Bisernica.

>> Folkloraši sa običajima požeškog kraja otvorili feštu pjesme i vina

>> Mađioničari i žongleri uz ulične svirače, tambure i džez

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije