Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj Batinić

Novac za pomoć sirotinji krao na ime nepismenih i izmišljenih ljudi

ivica batinić
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
26.02.2014.
u 17:05

Nisam ga nikada ništa pitao o tim isplatama za drva, rekao je Simić o Batiniću.

Zorki Eranović iz Sibinja pokraj Slavonskog Broda, stoji u dokumentima, na ruke je 2008. i 2009. isplaćeno po 950 kuna socijalne pomoći kako bi si kupila drva za zimske dane. Žena je isplatu, po tome, uredno potvrdila i svojim potpisom. Ništa u tome ne bi bilo čudno da Zorka nije nepismena i da se nikada u životu nije potpisala. Nikada nije, utvrdit će poslije istraga, ni vidjela sporni novac za ogrjev.

Zbog “muljaže” s novcem za socijalno ugrožene mještane, bivši sibinjski načelnik Ivica Batinić (37) sjest će uskoro na optuženičku klupu Županijskog suda u Osijeku. Druga mu je to optužnica na vratu. Sudi mu se već za 58 milijuna kuna teške malverzacije sa zemljištem u aferi Sibinj, za što su optuženi i umirovljeni general Mladen Kruljac i još četvorica.

“Nisam dobio taj novac”

Batinić je, vjeruje USKOK, sastavio dva lažna popisa korisnika socijalne pomoći te od Brodsko-posavske županije zatražio da im se isplati 950 kuna za grijanje. Taj je novac, inače, stizao iz državne blagajne. Učinio je to, prema optužnici, u siječnju 2008. i ponovno u prosincu 2009. Na prvom je popisu bilo 40 fiktivnih imena, a na drugome 58. Isplaćeno je ukupno 93.100 kuna. Načelnik ih je stavio, smatraju tužitelji, u svoj džep, a potpise je sam krivotvorio ili “putem drugih osoba”.

Na oba se popisa, “ni kriv ni dužan”, našao Nikola Simić.

– Iznenadio sam se kad su me nazvali iz USKOK-a, nisam ništa znao – započinje on. Socijalnu je pomoć taj prodavač u to doba primao tek tri mjeseca jer je bio bez posla i borio se s bolešću. Pati od astme i alergija, zbog čega je završavao i u šok-sobi. Uspio se potom zaposliti.

– Navedeno je da sam tri zime zaredom dobio drva, a dobio sam samo jednu jer sam u međuvremenu počeo raditi – govori Nikola koji je kasnije, nažalost, ponovno ostao bez posla pa završio na socijali.

Batinića poznaje još iz školskih dana, Nikola je od njega stariji dvije godine.

– Nisam ga nikada ništa pitao o tim isplatama za drva – zaključuje naš sugovornik.

Nelegalna struja

Izmišljane su, piše u optužnici, i adrese fiktivnih korisnika socijalne pomoći. Bartolovci 133 uopće ne postoje. Na tu je ulicu upisana Manda Jelić, a iako osoba s tim imenom u sibinjskom kraju ima čak 27, nijedna, navodi USKOK, nije na popisu za socijalnu pomoć.

Ivici Batiniću se na optuženičkoj klupi ponovno pridružio i Ivan Mišković (44), nekadašnji član općinskog Poglavarstva i suoptuženi u već spomenutoj aferi Sibinj. Osim novca za ogrjev, sporni su u novom postupku, naime, i reflektori na igralištu NK Slobodnice u istoimenom selu. Na čelu kluba koji se natječe u Trećoj hrvatskoj nogometnoj ligi bio je upravo Mišković. Reflektori su spojeni na struju bez znanja HEP-a, a potrošnja je bila registrirana kao potrošnja za javnu rasvjetu. Predsjednik kluba Mišković zatražio je od načelnika Batinića, terete ga, da se računi podmire iz općinske blagajne. Kada je HEP u prosincu 2010. otkrio nelegalno priključenje, ispostavio je klubu račun od 20.808 kuna. I on je plaćen, tvrdi USKOK, sa žiro-računa općine Sibinj.

Batinić i Mišković poriču sve optužbe. Pripremno ročište bit će 14. ožujka.

Komentara 30

RE
rendgenist
17:38 26.02.2014.

Koliko šljama se nakotilo..ide sirotinji krasti,dno dna.

GO
godfather2
17:38 26.02.2014.

Tu se momcima sudi za kokošarenje, krađu najsiromašnije populacije to su starci ,žene i djeca, nadam se da će sud imati ovo u vidu.

GO
godfather2
17:54 26.02.2014.

Kome je ono vojni buldožder čistio poljske puteve na opčini Sibinj,Stupnik,Bebrina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije