Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OŠ Novska

Novac može biti i dobar i loš jer nam omogućava da si kupimo stvari koje želimo, ali može i pokvariti ljude

OŠ Novska
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
1/3
13.03.2019.
u 12:47

Učenici 5. a, 5. d i 6. d iz Osnovne škole Novska izborili su se za drugi krug

Bitcoin je jedna od valuta internetskog novca objasnio je tako Jan, učenik Osnovne škole Novska, koji je zajedno sa svojim kolegama iz 5.a, 5.d i 6.d jučer sudjelovao na edukaciji o financijskoj pismenosti u sklopu Večernjakova projekta Mala akademija financija, koja je pokrenuta u suradnji s Ekonomskim fakultetom i Udrugom društva za upravljanje mirovinskim fondovima. Sve kako bi se učenicima od petog do osmog razreda rastumačili osnovni financijski pojmovi u sklopu financijske pismenosti, gradiva nužnog u svim školskim ustanovama. A da je takvo gradivo učenicima itekako korisno, svjedoče i sami - znaju mnogo o elektroničkom novcu, ali malo o funkcioniranju banaka, važnosti računa ili uopće ne znaju koja ustanova u Hrvatskoj nadzire kunu. Što ako zaboravimo PIN, moramo li platiti kamatu ako kupujemo kreditnim karticama i što se točno dogodi s karticama ako se ne plate računi, pitanja su koja su učenici postavljali docentici Ekonomskog fakulteta Andreji Lučić, jednoj od voditeljica Večernjakova projekta Male akademije financija, ujedno i autorice udžbenika Novac i ja, namijenjenog osnovnim školama.

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

- Ljudi zanemare potrebu, a ganjaju želje, što je pogrešno. Prvo trebamo platiti hranu i račune pa tek onda vidjeti koliko nam novca ostaje i koju si želju možemo ostvariti - objasnila je učenica Hana razliku između želja i potreba koje često odrasle guraju u prekomjerne troškove. Da su važni financijski ciljevi, složio se Jan poručivši da ako nemamo ciljeve, u životu bi nam bilo dosadno. Baš zato važno je štedjeti, poručili su učenici Osnovne škole Novska, i to na samom početku. 

- Štedjeti se može i od najmanjeg iznosa i ako ćete funkcionirati na taj način, neće vam nedostajati novca u budućnosti. Ako danas odlučimo potrošiti manje nego smo potrošili jučer, i to isključivo štedjeći na željama, to će nas dovesti na pravi put - pojašnjavala je Lučić učenicima. A da oni jako dobro znaju i važnost proračuna, dokazao je učenik Jakov  objašnjavajući da je zapisivanje izdataka važno jer samo tako imamo uvid u troškove i stvarnu računicu za štednju. Ipak na pitanje vode li, primjerice, proračun o mjesečnoj potrošnji na slatkiše, cijeli je razred spustio ruku. Kažu nisu se toga sjetili iako svatko od njih štedi. 

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

- Novac može biti i dobar i loš jer nam omogućava da si kupimo stvari koje želimo, ali može i pokvariti ljude - zaključio je učenik Luka.  Svi oni nakon odrađene edukacije nastavljaju svoj put prema trećem krugu natječaja - kreativnim radovima o važnosti financijske pismenosti koja im omogućava da osvoje prvi nagradu - petnaest tisuća kuna za školu i tablet za svakog učenika.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije