Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednica RH:

'Nova Vlada treba se baviti BiH, razgovarati sa Srbijom, a Klemmova inicijativa je dobrodošla'

Predsjednica RH u Bruxellesu
Foto: Tomislav Krasnec
1/3
13.10.2016.
u 13:15

- U Hrvatskoj ima jako puno obitelji koje na sve načine, i privatnim vezama, pokušavaju pronaći gdje su završili njihovi najmiliji, žele imati mjesto na kojem se mogu pokloniti, mislim da je to prije svega humano i ljudski - rekla je Kolinda Grabar-Kitarović

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nakon službenog posjeta Londonu doputovala je u radni posjet EU institucijama u Bruxellesu, gdje se prvo danas susrela s predsjednikom Komisije Jean-Claude Junckerom. 

- Razgovarali smo o nizu tema, prvenstveno vezanih uz Hrvatsku, ali i uz područje jugoistočne Europe. O gospodarskom stanju u Hrvatskoj, o političkim kretanjima, očekivanjima od nove Vlade, a dotakli se i činjenice da će RH 2020. preuzeti predsjedanje EU-om. Posebno smo razgovrali o stanju u BiH. Izrazila sam zabrinutost posljednjim zbivanjima i trendovima koje vidimo u toj državi.

I zamolila sam Junckera i općenito Komisiju da se više usredotoči na BiH i da se toj državi pomogne ne samo u procesu reformi na putu u članstvo EU, nego u uređenju države kako bi doista sva tri naroda bila doista ravnopravna na cijelom teritoriju BiH. Naravno, u našem slučaju prvenstveno smo zainteersirani za poziciju hrvatskoga naroda - rekla je predsjednica u izjavi novinarima nakon susreta s Junckerom, koji se pred novinarima nije pojavio ni davao izjave.

- Očekujem da će se nova Vlada doista puno više se baviti pitanjima BiH - rekla je Grabar-Kitarović i dodala kako Hrvatska dosad nije dovoljno iskoristila činjenicu da je postala članicom EU-a i NATO-a.

- Naravno, nikome ne pada na pamet miješati se u unutarnje procese u toj državi, ali biti jedan katalizator, čimbenik koji će osigurati da se dalje vodi dijalog i da taj dijalog rezultira nekakvim konkretnim pomacima, to svakako možemo i moramo. I naravno argumentirati  ovdje u Bruxellesu i drugdje u svijetu zašto međunarodna zajednica apsolutno mora držati fokus na BiH - poručila je predsjednica.

Upitana o tome treba li Hrvatska pokrenuti reviziju Daytonskog sporazuma, predsjednica Grabar-Kitarović je odgovorila kako je taj sporazum već izmijenjen brojnim amandmanima na ustav BiH. 

- Brojnim amandmanima odmaknuli smo se od tog Daytona. Nužno je sad usredotočiti se na to što se dogodilo i koliko su ti amandmani utjecali na eroziju upravo konstitutivne jednakosti triju naroda u BiH. Jer, ponavljam, BiH je specifična država. U njoj nisu jednaki samo svi građani, nego i 3 konstitutivna naroda. Barem bi trebali biti. Držim da ćemo u tom smislu pokrenuti i razgovore i inicijativu sa SAD-om. Dosad sam o tome razgovarala s američkim i mnogim europskim dužnosnicima - objasnila je.

Na sastanku u Komisiji bilo je razgovora i o Srbiji, a predsjednica RH je naglasila očekivanje da će nova Vlada nastaviti razgovor s Vladom Srbije o svim otvorenim pitanjima. 

Upitana što misli o inicijativi Josipa Klemma o razgovoru hrvatskih braniteljima sa srpskim veteranima, te vidi li tu inicijativu kao nastavak dijaloga koji je započela potpisivanjem deklaracije s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsjednica je odgovorila da je svaki dijalog dobar.

- Ne znam konkretne sadržaje, nisam razgovarala s gospodinom Klemmom o tome, ali mislim da prvenstveno nova Vlada mora nastaviti razgovor s Vladom Srbije o svim pitanjima. Međutim, isto tako, izravni kontakti među ljudima su dobrodošli. Štogod može pridonijeti da se spuste tenzije i da se počne konkretno rješavati ta pitanja, a ne samo da se govori o tome da rješavamo a u praksi se ne događa ništa.

U Hrvatskoj ima jako puno obitelji koje na sve načine, i privatnim vezama, pokušavaju pronaći gdje su završili njihovi najmiliji, žele imati mjesto na kojem se mogu pokloniti, mislim da je to prije svega humano i ljudski. Na to pitanje treba prije svega gledati kao na humanitarno i humano, a ne političko pitanje - rekla je Kolinda Grabar-Kitarović. 

>> Predsjednica: Prisjećamo se svih koji su pridonijeli ostvarenju povijesnog cilja, dr. Franje Tuđmana i hrvatskih branitelja

Komentara 26

CR
CROLINDA
13:51 13.10.2016.

hrvatski horor se nastavlja - sve perverzija za perverzijom sve blud za bludom - hrvatska politika vlade i vlasti u Hrvatskoj već dva i po desetljeća u perverznom bludu i preljubu protiv Hrvata

TO
tolitol
13:46 13.10.2016.

Ako su novinari točno prenijeli njezine riječi, onda je to za ne povjerovati. Gdje se nalaze posmrtni ostatci žrtava i informacijama o tome u kojim su okolnostima te žrtve smaknute, pa time se trebaju baviti i tim informacijama raspolagati nadležna srbijanska tijela. Pa ne radi se o zagubljenim predmetima nego o nestalim ljudskim životima koji se ne rješavaju po sistemu rekla-kazala i ćaskanjem za okruglim stolom. I uostalom zašto ti ljudi, s kojima Klemm tako jako želi organizirati razgovore, svoje informacije ne dostave srbijanskim vlastima? Što će to oni otkriti u razgovorima, a da su o tome u zadnjih dvadeset godina očito šutili? I kakav li je to nakaradan način rješavanja tako ozbiljnog pitanja?

CR
CROLINDA
13:43 13.10.2016.

to da napadnuti pregovaraju s napadačima - da branitelji pregovaraju s istuširanim četnicima nije humano nego perverzno - nešto kao perverzni duhovni blud i grozota za žrtve

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije