Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 211
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21.01.2015. u 14:00

I vlast se napokon (valjda nakon poraza u predsjedničkim izborima) ohrabrila na konkretan čin i usvojit će se zamrzavanje tečaja "švicarca" na godinu dana

Dnevnik Nove TV doista je jučer napravio iskorak u izvještavanju i prilozima o švicarskom franku, kada je najavio usred emisije ekskluzivno javljanje iz Budimpešte s viješću da se u Mađarskoj prevode dva zakona o "švicarcima", koja će ekspresno stići u Hrvatsku. "Malo prije nego što sam došao na ovaj intervju s vama, obavijestili su me da je u tijeku prijevod teksta zakona na engleski. Rekli su mi da će ga poslati u Hrvatsku do kraja dana", rekao je reporterki Nove TV zamjenik mađarskog ministra financija Andras Talla. Bilo je to sve što je rekao u spomenutom intervjuu, koji je, zapravo, bio tek jedna jedina izjava, ali jako važna, jako ohrabrujuća, jer je svima poznato da je Mađarska uspješno još prije nekoliko godina stala na rep zlu podivljalog tečaja švicarskog franka i cijele zavrzlame oko toga. Istina, rečeno je kako je u Mađarskoj čak 1,2 milijuna građana dužno u "švicarcima", dok je kod nas tek 60.000, ali svakome koga je "švicarac" pogodio zna o čemu se radi.

I vlast se napokon (valjda nakon poraza u predsjedničkim izborima) ohrabrila na konkretan čin i usvojit će se zamrzavanje tečaja "švicarca" na godinu dana. U cijeloj trakavici, koja će još sigurno trajati i trajati, sinoć se sve moglo iščitati na licima pokislih bankara, kojima su se nosevi objesili nakon izlaska iz Banskih dvora. Nestalo je njihove uobičajene arogancije i napuhanog držanja, a prijetnja tužbom zvučala je poput prazne puške. Na koju je ministar financija Lalovac kuražno odgovorio, tj. neka se pozivaju na Ustav, jer je njemu važno Ustavom zaštiti građane. A ne banke i njihove profite. Obistine li mu se riječi, mogao bi postati novi heroj. I zbog mađarskih zakona koje je pothitno dao prevesti.

PLUS

Pažnja koju su sve televizije posvetile problemu s tečajem švicarskog franka zaslužuje jedan veliki plus svim urednicima i novinarima angažiranim na toj pošasti.

MINUS

Ivanu Sinčiću trebalo je u Piramidi Željke Ogreste suprotstaviti elokventnije protukandidate, nego što su to bili Snježana Abramović i Pero Gabrić. Vilibor ih je pregazio! 

>>  Lalovac nakon sastanka s Udrugom Franak poručio bankama: Slobodno idite na Ustavni sud

>> Vlada po hitnoj proceduri uputila zakon o zamrzavanju franka u Sabor

>> Lovrinović o kreditima u 'švicarcima': Sve to podsjeća na lihvu

Komentara 10

EL
EldersRealm
15:06 21.01.2015.

Kad ce Vujcic dati podatke o zaduzenjima banaka u CHF? Da se konacno vidi jesu li spekulirali i namjerno prevarili klijente ili su izlozeni promjeni tecaja kao i duznici. Ta informacija je kljuc za odredjivanje tecaja za konverziju i odgovor na pitanje ima li uopce stete za banke ako se tecaj zamrzne.

ZE
zelenakrava
20:06 21.01.2015.

Mađarski model??? To tamo možda ide jer je Madžarska imala devizne rezerve 31 milijardu eura a Hrvatska ima oko 10,5 milijardi . U Madžarskoj je rast 1,7 % a u Hrvatskoj 0,2%. Dobro Hrvatska je manja od Madžarske ali mislimim da to baš nije 100% primjenjivo na Hrvatsku.

DU
Deleted user
19:55 21.01.2015.

Uglavnom sva ta mađarsko hrvatska sranja sa zakonima i presipavanjima iz šupljega u prazno su čista glupost i gubljenje vremena, Ustav je jasan službena i jedina valuta je kuna. Sve transakcije u RH rade se u kunama, pa i one u stranoj valuti se preračunavaju i obrađuju u kunama. Dakle Ustav je jasan i čist, nema dileme ali političari u svojim šupljim glavama imaju niz dilema. Devizna klauzula je protuzakonita i jednostavno to treba reći bankarima a kako će oni dalje obraćunavati i stvarati si enormne zarade neka pokušaju. Ali sve u kunama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije