Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSJETNA RAZLIKA

Nova studija: Bolje je primiti različita cjepiva nego od istog proizvođača

Bez prevelikih gužvi nastavljeno cijepljenje u Šibeniku
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/2
07.06.2021.
u 16:29

Kod cijepljenja različitim cjepivima dolazi do stvaranja mnogo većeg broja antitijela i tzv. T stanica

Kombinacija različitih vrsta cjepiva protiv koronavirusa značajno povećava učinkovitost glede stvaranja imuniteta, priopćilo je Sveučilište Sarske u ponedjeljak.

„Nakon studije provedene na 250 osoba koje su kao prvo cjepivo primile cjepivo AstraZeneca, a kao drugo Biontech/Pfizer, zabilježena je osjetno veća učinkovitost u stvaranju imuniteta nego kod osoba koje su primile obje doze cjepiva AstraZeneca“, stoji u priopćenju Sveučilišta Sarske u Saarbrueckenu.

Ovakva kombinacija, kako se nadalje navodi, postiže veću učinkovitost i od dvostruke kombinacije cjepiva Biontech/Pfizer.

Kod cijepljenja različitim cjepivima dolazi do stvaranja mnogo većeg broja antitijela i tzv. T stanica.

Autori studije, koji su, prema vlastitim navodima, bili „iznenađeni nedvojbenim rezultatom“, preporučuju cijepljenje različitim vrstama cjepiva.

Biontech/Pfizer spada u noviju generaciju tzv. mRNA cjepiva, dok AstraZeneca pripada tradicionalnoj grupi tzv. vektorskih cjepiva.

Kako naglašavaju znanstvenici sa Sveučilišta u Sarskoj, aktualna studija bi trebala biti produbljena kako bi se došlo do novih saznanja glede učinkovitost i po spolu ili starosnoj dobi.

Nakon što je njemačko Savezno povjerenstvo za cijepljenje početkom travnja preporučilo da se mlađi od 60 više ne cijepe cjepivom AstraZeneca pojavio se problem s osobama koje su kao prvo cjepivo već primile AstraZenecu. Njima je naposljetku preporučeno da se cijepe ili cjepivom Biontech/Pfizer ili Moderna.

VIDEO Zašto svatko drugačije reagira na cjepivo? Evo što kažu stručnjaci.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
19:41 07.06.2021.

Plaćeni oglas sa ruskim cjepivom su cjepljeni milijuni nisu prijavljene nuspojave kao sa ovim cjepivima mnogi zdravstveni radnici su imali ozbiljne probleme te odbijaju drugo cjepljenje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije