Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30.000 doza

Hrvatska donirala AstraZenecino cjepivo Bosni i Hercegovini

FILE PHOTO: Vials labelled "Astra Zeneca COVID-19 Coronavirus Vaccine" and a syringe are seen in front of a displayed AstraZeneca logo in this illustration photo
DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
07.06.2021.
u 14:50

Donacija se temelji na Odluci Vlade Republike Hrvatske o upućivanju humanitarne pomoći susjednim zemljama; BiH, Crnoj Gori i Republici Kosovu.

Hrvatska je donirala 30.000 doza AstraZenecina cjepiva Bosni i Hercegovini, objavio je u ponedjeljak potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Hrvatska je Bosni i Hercegovini donirala 30.000 doza cjepiva Astrazenece pomogavši joj tako u borbi protiv covid pandemije, a tim povodom Božinović je u ponedjeljak u službeni posjet primio ministricu civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankicu Gudeljević.

Donacija se temelji na Odluci Vlade Republike Hrvatske o upućivanju humanitarne pomoći susjednim zemljama; BiH, Crnoj Gori i Republici Kosovu.

Nakon sastanka, Gudeljević je na konferenciji za medije najavila da će "ovo cjepivo biti raspoređeno na način da će 15 tisuća doza ići sveučilišnoj klinici u Mostaru, a ostalih 15 tisuća doza će se rasporediti na ostatak Bosne i Hercegovine".

Božinović se nadovezao kazavši da "nema separatnih rješenja kad govorimo o borbi protiv covida, ne može niti jedna država imati taj luksuz da se sama bori i izbori jer ovo je globalna pandemija".

Europska unija i njezine države članice surađuju kako bi zemljama u susjedstvu pomogle na zdravstvenom, socijalnom i gospodarskom planu, a da bi se ostvario cilj globalne solidarnosti, EU je uspostavio mehanizam COVAX za isporuku i distribuciju cjepiva trećim zemljama.

Europska unija je "možda i među najvećim donatorima cjepiva kroz sustav COVAX-a, a obveza koja je preuzeta na globalnoj razini je nekih 2,2 milijarde cjepiva tijekom 2021. godine", istaknuo je Božinović.

Ključne riječi

Komentara 6

ĆA
ĆanotaKrljo
15:24 07.06.2021.

Dobar potez ...sve pravo u Maoču !

FA
fajlpz
18:07 07.06.2021.

Pa oni u Bi H ništa drugo ne rade nego čekaju donacije.

AA
aabbcc
17:20 07.06.2021.

Visak i zabranjena cjepiva u nekim drzavama bi se mogla iskoristiti za cijepljenje zivotinja a ne prebacivati iz drzave u drzavu, castiti susjede istim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije