Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JEDNA PREPREKA MANJE

Austrijanci odahnuli: Hrvatska priznaje sve austrijske antigenske testove

Gužve na ulasku u Hrvatsku na graničnom prijelazu Pasjak
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/2
07.06.2021.
u 15:48

Pozvavši se na svoje pouzdane izvore informiranja u domaćem Ministarstvu zdravstva „Kurier“ piše da je brzo nađeno rješenje nastalog problema i kako Austrijanci mogu u Hrvatsku putovati i s testovima iz vladine Inicijative „Österreich-testet“.

Nakon što je austrijsko Ministarstvo zdravstva 1. lipnja ukinulo karantenu za putnike koji dolaze iz Hrvatske i našu zemlju skinula s popisa rizičnih zemalja, na tisuće Austrijanaca proteklog je vikenda pohrlilo na hrvatski Jadran. Najviše, u obližnju Istru. Mnogi od njih, posebice vlasnici nekretnina u Hrvatskoj i poslovni ljudi računali su s gužvom na granici, no ono na što nisu računali je da će neki od njih pri predočenju negativnog antigenskog testa imati problema.

Kako je izvijestilo austrijsko Ministarstvo vanjskih poslova, kojemu su se požalili austrijski građani, nekima od njih pri ulasku u Hrvatsku granična policija nije htjela priznati antigenski test napravljen u sklopu austrijske Inicijative testiranja građana „Austrija testira“ (Österreich-testet“), jer na njemu nije bilo navedeno ime proizvođača testa, što zahtjeva EU.

Kako u ponedjeljak pod naslovom „Jedna prepreka manje:Hrvatska priznaje sve austrijske testove“ izvještava austrijski dnevni list „Kurier“ nova prepreka za odmor Austrijanaca u Hrvatskoj brzo je otklonjena dogovorom obiju strana. I to zahvaljujući agilnom austrijskom veleposlaniku u Hrvatskoj, inače gradišćanskom Hrvatu Markusu Wuketichu i njegovom diplomatskom timu.

Pozvavši se na svoje pouzdane izvore informiranja u domaćem Ministarstvu zdravstva „Kurier“ piše da je brzo nađeno rješenje nastalog problema i kako Austrijanci mogu u Hrvatsku putovati i s testovima iz vladine Inicijative „Österreich-testet“. To su testovi koje Austrijanci mogu napraviti ne samo u brojnim centrima, laboratorijima i ulicama za testiranje širom Austrije nego i u ljekarnama. Isti izvor navodi i izjavu glasnogovornika austrijskog Ministarstva zdravstva za bečki dnevni list u kojoj stoji: „Danas smo iz austrijskog Veleposlanstva u Zagrebu saznali da će Hrvatska priznati testove iz Inicijative za testiranje – Österreich-testet. S tim konceptom testiranja i izgledom testova sada je upoznata i (op. hrvatska) granična policija“. Nakon bilateralnog otklanjanja i te prepreke, Austrijancima su sada otvoreni svi putovi prema hrvatskom Jadranu i Hrvatskoj.

Ključne riječi

Komentara 3

EP
Epil
05:22 09.06.2021.

Drugim rijecima, HR spustila hlace i na sve pristaje, samo donesite Eurica Austrijanci.

VL
_________
22:18 07.06.2021.

Ovo je postala sprdačina

BL
Blender
16:15 07.06.2021.

Ajmo spasavaj sto se moze spasiti, hahhahah!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije