Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIGITALIZACIJA

Nova osobna bit će i zdravstvena iskaznica, a moći će se instalirati i na mobitel

Osobna iskaznica
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
1/2
25.05.2021.
u 09:52

Nova osobna iskaznica imat će beskontaktni čip, kao i putovnica. Čip će sadržavati biometrijske identifikatore nositelja osobne iskaznice, odnosno prikaz lica nositelja osobne iskaznice i dva otiska prsta.

Od početka kolovoza osobne iskaznice moći će se nalaziti na mobilnom uređaju, a putem mobitela moći će se potpisivati i zahtjevi za kredit, ugovor za kupnju ili prodaju nekretnine, identificirati se kod liječnika, piše Jutarnji list.

Ministarstvo unutarnjih poslova u javnu je raspravu uputilo Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o obrascima i evidenciji osobnih iskaznica te organizacijskim, tehničkim i sigurnosnim mjerama u postupku izdavanja osobnih iskaznica. Iza toga se krije niz novih digitalnih mogućnosti koje će od 2. kolovoza biti na raspolaganju hrvatskim državljanima kada izvade novu osobnu iskaznicu.

Nova osobna iskaznica imat će beskontaktni čip, kao i putovnica, a sadržavat će biometrijske identifikatore nositelja osobne iskaznice, odnosno prikaz lica nositelja osobne iskaznice i dva otiska prstiju u interoperabilnim digitalnim formatima.

Na poleđini osobne bit će i prostor za upis matičnog broja obaveznog zdravstvenog osiguranja tako da će osobna iskaznica zamijeniti zdravstvenu iskaznicu.

S novom osobnom iskaznicom građani će putem interneta besplatno preuzeti mobilnu aplikaciju. Riječ je o vjerodajnici visoke razine sigurnosti koja će vlasniku omogućiti korištenje osobne iskaznice na mobitelu.

VIDEO Ministar Božinović: "Vjerojatno će se dopustiti okupljanja do 100 ljudi i otvoriti zatvoreni dijelovi restorana."

Komentara 4

Avatar milidobrović
milidobrović
11:40 25.05.2021.

Mislim da se skreće pažnja s obnove Zagreba i kupnje prve lopate u Pevexu. Povjerenstvo za obnovu je skrenulo pažnju i upozorilo da je kupnja lopate prioritet, kao i svečane vrpce koju će presjeći visoki glavati gospodin. Početak radova bitt će događaj epskih razmjera i slavit će se dulje nego rođendan Druga Tita.

Avatar Proleter
Proleter
12:18 25.05.2021.

Sad još moram i kosu prati za fotografiranje.

BI
Biouskoli91
10:54 25.05.2021.

A umjesto vozacke? Ipak bi to bilo previse....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije