Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Nova optužnica protiv bivšeg zapovjednika u vojsci bosanskih Srba

Iz Tužiteljstva su pojasnili kako je istraga nad njim dovršena ispitivanjem u zatvoru u kojemu služi ranije izrečenu kaznu.
13. prosinca 2019. u 14:29 4 komentara 815 prikaza
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo je u petak novu optužnicu za ratne zločine protiv bivšeg zapovjednika u vojsci bosanskih Srba Milana Lukića, koji je ranije pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) pravomoćno osuđen na doživotni zatvor također zbog ratnih zločina. 

lukić (1) haaška presuda Doživotna Milanu Lukiću, 27 godina za Sredoja Lukića

Lukić je presudom Prizivnog vijeća ICTY-a iz 2012. osuđen na doživotni zatvor nakon što je zajedno s rođakom Sredojem Lukićem proglašen krivim za monstruozne zločine na području Višegrada u kojima je ubijeno više od stotinu bošnjačkih civila. Lukić je proglašen krivim i za dvije "žive lomače" odnosno za zatočenje skupina od po šezdeset civila u kućama u Višegradu, koje je potom žive zapalio.

Tužiteljstvo BiH nad njim je provelo novu istragu zbog njegove povezanosti s ubojstvom skupine civila koje su Lukić i njegovi suborci u veljači 1993. godine oteli iz vlaka koji je prometovao između Beograda i Bara.

Vlak su zaustavili na dijelu pruge kod mjesta Štrpci koji se nalazi na teritoriju BiH, a potom su Lukić i drugi pripadnici postrojbe kojom je zapovjedao legimirali sve putnike i izveli njih osamnaest za koje su ocijenili da su nesrpske nacionalnosti.

Zarobili su 18 Bošnjaka, jednog Hrvata i jednu osobu arapskog podrijetla te su ih zatočili, zlostavljali i opljačkali, a potom ubili i njihova tijela bacili u Drinu.

Hassan B. Jallow Hassan B. Jallow: Prva žalba kojom ću se baviti bit će u predmetu Karadžić

Nakon rata su pronađena tijela samo četiri od 20 žrtava.

Istragom je utvrđeno kako je Lukić osobno sudjelovao u tim ubojstvima.

Iz Tužiteljstva su pojasnili kako je istraga nad njim dovršena ispitivanjem u zatvoru u kojemu služi ranije izrečenu kaznu.

Djevojka
OVO SE RIJETKO VIĐA
Polugola djevojka utrčala na utrku s Hrvatima, a onda se dogodila komična scena
PoKRENI
PONOSNO VOLONTIRAMO
Korporativnim volontiranjem do boljih promjena u društvu
  • Avatar ehlbert13
    ehlbert13:

    Takvima je Vučić davao potporu, a i dan danas je ostao na istoj ideološkoj platformi. Velikosrpski fašizam (jedini na Europskom tlu nakon II Svj. rata) u svom najcrnjem izdanju.

  • istinaa_bolii:

    Treba ga poslat na sluzenje dozivotne kazne u Izrael.