Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hassan B. Jallow:

Prva žalba kojom ću se baviti bit će u predmetu Karadžić

Hassan B. Jallow
Foto: screenshot/youtube
11.09.2014.
u 15:30

Suradnja - Primili smo desetke zahtjeva za pomoć iz Hrvatske i odgovarajući na njih dostavili smo tisuće stranica dokumenata

Hassan B. Jallow, glavni tužitelj Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MMKS), dolazi u posjet Hrvatskoj i susjednim zemljama. MMKS je pravni mehanizam koji ovlasti preuzima od Haaškog suda (ICTY-ja ili MKSJ), odnosno dovršava njegov rad. Uoči dolaska u RH Jallow je dao intervju za Večernji list.

Glavni ste tužitelj MMKS-a kojega bismo mogli predstaviti i ovako: nakon Carle del Ponte i Sergea Brammertza, ovo je novi glavni tužitelj za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije. Koji su vam zadaci?

I tužitelj MKSJ-a gospodin Brammertz i ja istodobno se bavimo ratnim zločinima počinjenima na području bivše Jugoslavije. MMKS je osnovan kako bi dovršio rad Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Međunarodnog kaznenog suda za Ruandu (MKSR), čiji sam također tužitelj. No, MKSJ i MKSR i dalje rade. Idućih nekoliko godina bit ćemo u tranzicijskoj fazi, u kojoj je MMKS počeo preuzimati funkcije od MKSJ-a i MKSR-a.

Nova suđenja

Što to točno znači? Koji će tužitelji voditi žalbene postupke nakon, primjerice, presuda Karadžiću, Mladiću ili Goranu Hadžiću?

Jedna od najvažnijih funkcija MMKS-a bit će preuzimanje eventualnih žalbenih postupaka proisteklih iz četiri posljednja prvostupanjska suđenja pred MKSJ-em: u postupcima protiv Vojislava Šešelja, Gorana Hadžića, Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Ako se na prvostupanjsku presudu u bilo kojem od ovih predmeta uloži žalba, moje tužiteljstvo bit će odgovorno za vođenje tog postupka. Očekujem da će prva žalba koja se bude vodila pred MMKS-om proistekla iz postupka pred MKSJ-em biti u predmetu Karadžić u drugoj polovici sljedeće godine. Iako trenutačno još nema žalbenih postupaka, postoje druge pravosudne funkcije koje su već počele na MMKS-u. Milan Lukić podnio je zahtjev za preispitivanje pravomoćne presude. Zauzeli smo stav da taj zahtjev treba odbaciti i očekujemo odluku o tome. I žalbeni postupci i zahtjevi za preispitivanje pravomoćnih presuda mogu rezultirati ponovnim suđenjima, ali do sada nijedno ponovno suđenje nije naloženo. Pred MMKS-om se mogu voditi i postupci zbog nepoštovanja suda. Iako smo imali nekoliko zahtjeva, svi su odbačeni i do sada nije pokrenut nijedan takav postupak. Odgovaramo i na zahtjeve nacionalnih vlasti kojima se traže izmjene zaštitnih mjera za svjedoke kako bi mogli pristupiti zaštićenim informacijama sa suđenja vođenih pred MKSJ-em koje su im potrebne u istragama i suđenjima. Jedan od trenutačno najznačajnijih aspekata našeg rada pomaganje je nacionalnim vlastima koja vode istrage i kazneni progon počinitelja ratnih zločina. Od srpnja prošle godine haaški ogranak mojeg tužiteljstva počeo je s radom i, na primjer, primili smo desetke zahtjeva za pomoć iz Hrvatske i odgovarajući na njih dostavili smo tisuće stranica dokumenata.

Koji je cilj vašeg posjeta Hrvatskoj, Srbiji i BiH?

Cilj je mog posjeta osigurati dobru suradnju mog tužiteljstva i Hrvatske. Dobra suradnja s nacionalnim vlastima važna je za MMKS, ali i za Hrvatsku zbog pomoći koju pružamo tužiteljima na nacionalnoj razini. Stoga sam tu kako bih predstavio tužiteljstvo MMKS-a gospođi Vesni Pusić, potpredsjednici Vlade i ministrici vanjskih i europskih poslova, te gospodinu Orsatu Miljeniću, ministru pravosuđa. Sastat ću se i s državnim odvjetnikom gospodinom Dinkom Cvitanom i potpisati memorandum o razumijevanju u vezi s praktičnim modalitetima naše suradnje.

Preuzimamo arhivu

Jedna je od MMKS-ovih uloga da održi vitalnu ulogu MKSJ-a u pomaganju nacionalnim pravosuđima u regiji u slučajevima ratnih zločina. No iskustvo nas uči da nacionalni sustavi znaju biti vješti u ignoriranju. Bojite li se da će vas i MMKS doživljavati manje ozbiljno od Sergea Brammertza ili Carle del Ponte i MKSJ-a?

Ne, vjerujem da će sve države ispuniti obveze da kazneno gone osobe odgovorne za ratne i druge teške zločine u regiji tijekom ratova 1990-ih godina.

Što će se dogoditi s arhivom MKSJ-a?

MMKS će preuzeti arhivu MKSJ-a. Javni sudski spisi sa suđenja vođenih pred MKSJ-em već su dostupni javnosti i s vremenom je moguće da to postanu još neki.

>>Haaški sud više ne može zatražiti reviziju presude generalima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije