Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOLJA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA

Norveška ukida sve mjere, i u Sloveniji razmišljaju o ublažavanju

Koronavirus u Norveškoj
Foto: NTB SCANPIX/REUTERS/PIXSELL
1/3
12.02.2022.
u 11:59

Norvežani više neće morati biti udaljeni najmanje metar jedan od drugoga niti nositi maske za lice kad su gužve. Ukidanje ovih mjera znači da noćni klubovi i drugi zabavni prostori mogu normalno nastaviti s radom.

Norveška će ukinuti gotovo sve preostale mjere uvedene zbog covida-19 jer visoka razina zaraze vjerojatno neće ugroziti zdravstvene usluge, izjavio je u subotu premijer Jonas Gahr Stoere.

Nordijska zemlja, koja je 1. veljače ukinula većinu mjera, i dalje će zadržati neka ograničenja za arktički arhipelag Svalbard. Nova pravila na snazi su od subote ujutro.

"Ukidamo gotovo sve mjere protiv koronavirusa", rekao je premijer Jonas Gahr Stoere na konferenciji za novinare.

"Pandemija koronavirusa za većinu nas više nije velika zdravstvena prijetnja. Omikron varijanta uzrokuje daleko manje ozbiljne bolesti i dobro smo zaštićeni cjepivima."

Norvežani više neće morati biti udaljeni najmanje metar jedan od drugoga niti nositi maske za lice kad su gužve. Ukidanje ovih mjera znači da noćni klubovi i drugi zabavni prostori mogu normalno nastaviti s radom.

Osim toga, zaražene osobe više se ne moraju izolirati. Umjesto toga, preporučuje se da ostanu kod kuće četiri dana.

Putnici koji idu u Norvešku više neće morati registrirati svoje dolaske unaprijed, a vlada također ukida prethodni zahtjev za dokaz o negativnom testu prije odlaska na put za neke posjetitelje, kao što su necijepljene osobe.

U Norveškoj je u prosincu uvedeno djelomično zatvaranje radi borbe protiv omikron varijante koronavirusa koja se brzo širi.

Posjetitelji Svalbarda, gdje su zdravstvene usluge ograničene, moraju nastaviti s testiranjem prije i nakon dolaska, a međunarodni čarter letovi na arhipelag i dalje su obustavljeni, priopćila je vlada.

U Sloveniji 7330 zaraza, vlada u utorak raspravlja o mjerama

U Sloveniji je u protekla 24 sata potvrđeno 7330 zaraza koronavirusom, što je nešto manje nego prethodni dan kad ih je zabilježno 7514, ali  i 4178 manje slučajeva u odnosu na stanje prije sedam dana, objavila je u subotu slovenska vlada.

Epidemiološki podaci i dalje su u trendu pada, pa je aktivnih slučajeva zaraze nešto više od 154 tisuća,  7520 manje nego dan ranije.

Zbog višednevnog trenda poboljšanja epidemiološke situacije vlada će u utorak s epidemiolozima razgovarati o mogućem popuštanju mjera, pri čemu su u vladi vrlo oprezni.

"Raspravljat ćemo o prilagođavanju mjera situaciji jer se epidemiološka slika može opet pogoršati", izjavio je ministar zdravstva Janez Poklukar.

Po njegovim će riječima nove mjere koje odredi vlada trebati za iduće razdoblje biti "dvosmjerne", u ovisnosti o klimatskim prilikama i raširenosti virusa, te mogućim novim mutacijama u određenom trenutku, pa su moguća popuštanja, ali i zaoštravanje restrikcija u mjesecima koji dolaze.

Poklukar je kazao da ne želi govoriti o kakvim će konkretnim mjerama idućeg tjedna odlučivati vlada, te da je red na struci da kaže svoje prijedloge.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Istinski Hrvatski Vitez
Istinski Hrvatski Vitez
12:25 12.02.2022.

Norveška ukida sve mjere, i u Sloveniji razmišljaju o ublažavanju kovid mjera ali one na čvrstoj schengenskoj žilet žica granici ostaju nepromijenjene, za susjedne balkance selektivne a za kulturne europejce vrlo pozitivne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije