Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Norveška godinu dana kasnije: Svaki dan sjećamo se Utoye

U bombaškom napadu Breivik je ubio osam, a ranio 209 ljudi te krenuo prema otoku na kojem je bio organiziran kamp za mlade. Na Utoyi je ubio 69 ljudi
22. srpnja 2012. u 12:06 4 komentara 6 prikaza
godišnjica utoyeReu (1)
Foto: Reuters/PIXSELL

Prije točno godinu dana Anders Behring Breivik (33) ubio je 77, a ranio 242 ljudi. U bombaškom napadu u popodnevnim satima pokušao je raznijeti zgradu Vlade, ubio je osam ljudi, ranio njih 209 i krenuo dalje prema Utoyi na kojoj se u kampu okupila mladež vladajuće radničke stranke. Odjeven u uniformu ukrcao se na trajekt i stigavši na otok počeo pucati u sve koji su mu se našli na putu. Ubio je njih 69, među kojima ček 34 maloljetnika od 14 do 17 godina.

- Bila je ovo teška godina za sve nas. Nije prošao niti jedan dan da se nismo sjetili ove tragedije - kazao je norveški premijer Jens Stoltenberg na komemoraciji u Oslu, a diljem Norvešek organizirane su mise, koncerti i razna okupljanja u znak sjećanja na žrtve pomahnitalog 33-godišnjeg ubojice.

Breivik je na sudu priznao krivnju za zločine objašnjavajući kako je sve to učinio kako bi zaustavio muslimane u zauzimanju Norveške.

- Norveška vlada mora preuzeti odgovornost za izdaju i odgovornost za uništavanje norveške kulture i masovni 'uvoz' muslimana - tvrdio je na sudu Breivik i zatražio abdiciranje norveškog kralja Haralda V. i raspuštanje vlade.

Suđenje samoprozvanom anti-islamistu trajalo je deset tjedana, a presuda će biti izrečena 24. kolovoza. Proglase li ga uračunljivim, Breivik bi mogao biti osuđen na maksimalnu kaznu od 21 godine zatvora, no zta kazna će se vrlo vjerojatno postepeno produljivati.

Advent u Dalmaciji
Advent u Dalmaciji
Vrijeme je za lampice, druženje i blagdansko raspoloženje
  • Avatar Čitatelj300
    Čitatelj300:

    Suđenje samoprozvanom anti-islamistu trajalo je deset tjedana!!! Tako složen slučaj a 10 tjedana e da je naše sudstvo takvo a ne da kriminalci i tajkuni godinama šeću slobodni dok čekaju presudu.

  • Deleted user:

    eh kako nebih koji amerikanc stao u odbranu amerike,od muslimana,pa nesto takvo ucinijo,ili koji francuz......