Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zimsko vrijeme

Noćas pomičemo kazaljke i možemo spavati sat dulje

sat
Foto: Željko Lukunić/Pixsell
1/4
30.10.2010.
u 12:46

Noćas u tri sata pomičemo kazaljku za jedan sat unatrag. Od sutra svjetla na automobilu ponovno moraju biti uključena i danju.

Hrvatska i većina ostalih europskih zemalja u noći sa subote na nedjelju prelazi na zimsko računanje vremena, što znači da noćas u tri sata pomičemo kazaljku za jedan sat unatrag. Iako to znači da će od sutra dani postati "kraći", većinu će ipak razveseliti činjenica da će noćas spavati sat dulje. No, onima koji se noćas namjeravaju voziti vlakom iz Hrvatskih željeznica poručuju da će noćas u 3 sata šest putničkih vlakova čekati zbog promjene računanja vremena.

Vlakovi će stajati jedan sat
U željezničkome teretnom prijevozu neće biti posebnih zadržavanja vlakova osim vremena predviđenog za evidenciju prelaska na novo računanje vremena u popratne dokumente vlakova.

No u putničkome prijevozu po jedan sat stajat će šest putničkih vlakova koji voze u to vrijeme. Međunarodni par vlakova Beograd - Villach - Beograd stajat će u kolodvorima Strizivojna-Vrpolje i Nova Gradiška, par noćnih vlakova na relaciji Zagreb - Split - Zagreb stajat će u kolodvoru Gospić, jedan lokalni vlak na relaciji Varaždin - Zagreb stajat će u kolodvoru Varaždin, a jedan noćni vlak na relaciji Osijek - Zagreb u kolodvoru Suhopolje.

Svjetla na automobilu ponovno moraju biti uključena i danju
Pomicanje kazaljke sata za jedan sat unatrag za hrvatske će vozače označiti i obvezu uključivanja svjetala na automobilima i danju, a ne samo noću i u uvjetima smanjene vidljivosti. Kazna za vozače koje "plavci" od 31. listopada danju uhvate bez uključenih dnevnih ili kratkih svjetala na vozilu iznosi 300 kuna.

Istraživanje javnog mnijenja u Velikoj Britaniji pokazalo je da je čak 58 posto stanovnika te zemlje protiv zimskog vraćanja sata.

>>Britanci poručuju da više dnevnog svjetla ljude čini zdravijima

 

Komentara 7

SA
sargu123
14:07 30.10.2010.

Za Vlaisavljevićku i kompaniju to znači jedan sat mučnog bdijenja više ! Čisto sumnjam da im san lako na oči dolazi.

MI
mirac
00:52 31.10.2010.

Falim te Bože točno sada idem leći. Spavat ću sat duže idem pomaći sat. Nemam kolekciju satova pa ću to brzo obavit. Super super. Sretan vam dan Svih Svetih svi koji vjerujete u Boga a oni koji vjeruju u vještice nek im bude.

JA
jadud
14:51 30.10.2010.

Ovi što imaju kolekcije satova izgubit će par sati dok nariktaju sve svoje vekerice!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije