Naslovnica Vijesti Hrvatska

Noćas pomičemo kazaljke i možemo spavati sat dulje

Noćas u tri sata pomičemo kazaljku za jedan sat unatrag. Od sutra svjetla na automobilu ponovno moraju biti uključena i danju.
30. listopada 2010. u 12:46 7 komentara 48 prikaza
sat
Foto: Željko Lukunić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Hrvatska i većina ostalih europskih zemalja u noći sa subote na nedjelju prelazi na zimsko računanje vremena, što znači da noćas u tri sata pomičemo kazaljku za jedan sat unatrag. Iako to znači da će od sutra dani postati "kraći", većinu će ipak razveseliti činjenica da će noćas spavati sat dulje. No, onima koji se noćas namjeravaju voziti vlakom iz Hrvatskih željeznica poručuju da će noćas u 3 sata šest putničkih vlakova čekati zbog promjene računanja vremena.

Vlakovi će stajati jedan sat
U željezničkome teretnom prijevozu neće biti posebnih zadržavanja vlakova osim vremena predviđenog za evidenciju prelaska na novo računanje vremena u popratne dokumente vlakova.

No u putničkome prijevozu po jedan sat stajat će šest putničkih vlakova koji voze u to vrijeme. Međunarodni par vlakova Beograd - Villach - Beograd stajat će u kolodvorima Strizivojna-Vrpolje i Nova Gradiška, par noćnih vlakova na relaciji Zagreb - Split - Zagreb stajat će u kolodvoru Gospić, jedan lokalni vlak na relaciji Varaždin - Zagreb stajat će u kolodvoru Varaždin, a jedan noćni vlak na relaciji Osijek - Zagreb u kolodvoru Suhopolje.

Svjetla na automobilu ponovno moraju biti uključena i danju
Pomicanje kazaljke sata za jedan sat unatrag za hrvatske će vozače označiti i obvezu uključivanja svjetala na automobilima i danju, a ne samo noću i u uvjetima smanjene vidljivosti. Kazna za vozače koje "plavci" od 31. listopada danju uhvate bez uključenih dnevnih ili kratkih svjetala na vozilu iznosi 300 kuna.

Istraživanje javnog mnijenja u Velikoj Britaniji pokazalo je da je čak 58 posto stanovnika te zemlje protiv zimskog vraćanja sata.

>>Britanci poručuju da više dnevnog svjetla ljude čini zdravijima

 

OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu
  • sargu123:

    Za Vlaisavljevićku i kompaniju to znači jedan sat mučnog bdijenja više ! Čisto sumnjam da im san lako na oči dolazi.

  • mirac:

    Falim te Bože točno sada idem leći. Spavat ću sat duže idem pomaći sat. Nemam kolekciju satova pa ću to brzo obavit. Super super. Sretan vam dan Svih Svetih svi koji vjerujete u Boga a oni koji vjeruju u vještice nek im bude.

  • jadud:

    Ovi što imaju kolekcije satova izgubit će par sati dok nariktaju sve svoje vekerice!!