Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ljetno računanje vremena: Policija upozorava vozače na nekoliko stvari

Policija upozorava i kako se dolaskom ljepšeg vremena i povoljnijih vremenskih prilika na prometnicama očekuje sve više vozača bicikala, mopeda i motocikala zbog čega vozači automobila trebaju biti posebno oprezni
24. ožujka 2018. u 17:30 22 komentara 30613 prikaza
Autocesta
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Noćas započinje ljetno računanje vremena nakon što se sat s 2 pomakne na 3, a ovaj prelazak donosi i nova pravila za vozače.

Ilustracija Ljetno vrijeme Ne zaboravite – u nedjelju se pomiče sat

Policija podsjeća kako prelaskom na ljetno računanje vremena prestaje obveza vožnje s upaljenim svjetlima danju tako da se ne moraju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla tijekom vožnje.

Izuzetak su mopedi i motocikli na kojima za vrijeme vožnje cijele godine moraju biti upaljena kratka svjetla.

Policija upozorava i kako se dolaskom ljepšeg vremena i povoljnijih vremenskih prilika na prometnicama očekuje sve više vozača bicikala, mopeda i motocikala radi čega vozačima ostalih vozila savjetuju da prilikom uključivanja u promet, prestrojavanja, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja i skretanja vozilom, veću pozornost obrate na ove kategorije sudionika u prometu te da im ne oduzimaju prednost prolaska na raskrižjima.

– Uz poštivanje svih prometnih pravila i propisa, vozače mopeda i motocikala podsjećamo na obvezu nošenja propisane, homologirane i uredno pričvršćene kacige – upozorila je PU primorsko-goranska.

– Bicikliste, koji se kreću kolnikom na javnoj cesti podsjećamo da su noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti, dužni nositi reflektirajući prsluk ili reflektirajuću biciklističku odjeću. Izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, također trebaju biti označeni i pješaci ukoliko se noću ili danju u slučaju smanjene vidljivosti kreću kolnikom na javnoj cesti – dodali su.

Ne propustite i galeriju noviteta sa ženevskog auto-salona

Autocesta
1 / 20
Auto-salon u Ženevi, jedan od najvećih na svijetu, otvorio je svoja vrata novinarima. Na slici je Hyundai Le Fil Rouge.
Dilema Treba li ga ukinuti? Pomicanje sata ne godi zdravlju Pomicanje sata Ljetno računanje vremena Europski parlament usvojio rezoluciju kojom predlaže odustajanje od pomicanja sata Pomicanje sata Pomicanje sata Šuica: Zalažem se za ljetno računanje vremena. Škrlec: Poslali smo snažan poziv EK
VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Avatar Piskiper@1
  Piskiper@1:

  Valjda ide sa 2 na 3 sata, Karolina, de razmisli još jednom!

 • Gumbar136:

  uvjek prihvačamo neke glupe ideje i prijedloge.

 • furest:

  Vozaci treba se cuvati policijskih zasjeda da neizlete kune iz djepa nepotrebno