Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ugledni odvjetnik

Nobilo: Đapićev ustaški pozdrav treba tretirati kao kazneno djelo

anto nobilo
Goran Jakuš/PIXSELL
08.11.2009.
u 19:07

Ovakvo Đapićevo ponašanje jako diskreditira HSP. Ustaštvo danas nikome ne smije biti uzor - kaže Nobilo.

Takve pojave treba procesuirati. To bi trebalo biti kazneno djelo. Takvo ponašanje treba kriminalizirati – odlučan je danas bio odvjetnik Ante Nobilo komentirajući jučerašnji odlazak Ante Đapića s čela HSP-a uz ustaški pozdrav “Za dom spremni!” koji je, k tome, isti dan na 7. općem saboru Hrvatske stranke prava, uz ovacije okupljenih, više puta ponovilo nekoliko govornika.

Pozdrav koji je fašistički
– Teško je u zakonu specificirano navesti baš svaku stvar, ali navesti treba smisao. Uostalom, zabranjeno je isticanje fašističkih simbola. A kako su ustaše bili suradnici fašista, onda i pozdrav poput “Za dom spremni!” spada u fašizam – izričit je Nobilo uz opasku da Đapiću ovo nije trebalo jer je time potvrdio da je HSP zapravo uvijek bio na tragu ustaške ideje, koliko god se jedno vrijeme trudio od toga distancirati.

Diskreditacija HSP-a
– Ovakvo ponašanje jako diskreditira HSP. Jednostavno, ustaštvo danas nikome ne smije biti uzor. To donosi veliku štetu Hrvatskoj i hranu neprijateljima Hrvatske. Na žalost, nema političke volje da se krene u obračun s tom praksom, jer mnogi i danas koketiraju s ustaštvom iz čistog interesa – kaže Nobilo.

A kako ipak konačno dovesti do toga da se u zakonu jasno napiše što čeka onoga tko postupi kao Đapić?

– Sve ovisi o vladajućoj koaliciji. Ako ona ocijeni da im je takvo ponašanje štetno na putu ulaska u Europsku uniju, onda bi se to moglo puno konkretnije riješiti. No HDZ nastoji pokriti desni prostor od centra do radikalnog dijela i boji se da bi strogim zakonom i zakonskim mjerama protiv ustaških istupa mogao izgubiti svoje radikalno desno krilo – zaključuje Nobilo.

Ključne riječi

Komentara 219

IS
iskra
20:28 08.11.2009.

al ih boli nas sveti pozdrav tesko je to ali moram jos jednom ponoviti Za Dom uvijek

Avatar Topgen
Topgen
23:00 08.11.2009.

Fra pater , bijednice , MI imamo domovinu , Hrvatsku, pa ma kakva bila , znamo da nije idealna. A ti , TI je nemas , zalim te. Aj , laku noc.

OB
-obrisani-
20:44 08.11.2009.

ZA anicascreiber- vikati cu sta hoces ako malo pofafas a tok to ne napravis ZA DOM SPREMNI

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije