Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nagrada za medicinu

Japanac Ohsumi obrazložio kako se stanica rješava štetnih sastojaka i dobio Nobela

Yoshinori Ohsumi
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
04.10.2016.
u 11:15

Proces koji je razjasnio važan je i za obranu virusa i bakterija

Za svoj rad o autofagiji stanica, procesu kojim se stanica rješava “neželjenih” dijelova i proteina, molekularni biolog Yoshinori Ohsumi dobio je Nobelovu nagradu za medicinu, koja će japanskom znanstveniku biti uručena 10. prosinca u Stockholmu. Zbog uglednog priznanja jučer su svi svjetski mediji pisali o autofagiji, a na portalima se objašnjavalo da je to svojevrsna detoksikacija, odnosno proces recikliranja stanica organizma.

– Doslovni prijevod riječi autofagija s grčkog jezika bio bi “samojedenje”. Dakle, to je proces u kojem stanica razgrađuje svoj vlastiti sadržaj. Primjerice, u uvjetima u kojima nema dovoljno hranjivih tvari stanica počinje razgrađivati sadržaj svoje citoplazme i tako “reciklira” organski materijal koji u tom trenutku ne može dobiti iz okoline jer gladuje. Također, tim procesom stanica se rješava svojih oštećenih “dijelova” (organela) ili proteinskih agregata, dakle nakupina koje bi joj teoretski mogle štetiti – objašnjava autofagiju dr. Vilma Dembitz, doktorandica na Hrvatskom institutu za istraživanje mozga.

Model za praćenje

U toj instituciji, naime, djeluje Laboratorij za staničnu biologiju čiji je tim, kojem pripada i dr. Dembitz, prije samo nekoliko dana dovršio projekt implementiranja modela proučavanja autofagije u stanice leukemijskih linija. Kako kaže dr. Dembitz, riječ je o projektu kojim su razvijali modele za praćenje autofagije, a kojima će se koristiti u sklopu daljnjih istraživanja. Proces je 71-godišnji japanski znanstvenik prvi opisao i objasnio, i to na modelu pekarskog kvasca – kaže dr. Dembitz te dodaje da je pekarski kvasac inače jako dobar model stanične biologije.

– Autofagija je povezana s neurodegenerativnim bolestima poput Parkinsonove bolesti, s tumorskim bolestima te s obranom od virusnih bolesti ili bakterija koje žive u stanici. Yoshinori Ohsumi prvi je obrazložio molekularne mehanizme koji reguliraju taj proces jer je riječ o ciklusu koji mora biti strogo reguliran – objašnjava nam ova znanstvenica. Upravo za rad na procesu autofagije Ohsumi je prošle godine nagrađen i na Canada Gairdner International Awards te je 25. Japanac dobitnik Nobela i četvrti koji je tu nagradu dobio za područje medicine.

Mutacije gena

U priopćenju za javnost žiri je svoj izbor obrazložio, među ostalim, riječima da su njegova otkrića vodila do nove paradigme u razumijevanju kako stanice recikliraju svoj sadržaj.

“Njegova su otkrića otvorila put razumijevanju osnovne važnosti autofagije u mnogim fiziološkim procesima poput adaptacije na glas ili odgovora na infekciju. Mutacije u genima mogu uzrokovati bolesti, a proces autofagije je uključen u više stanja, pa i u slučaju obolijevanja od raka te neuroloških bolesti”, stoji u priopćenju Instituta Karolinska koji dodjeljuje Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu, što je jedna od kategorija.     

>> Japanac Ohsumi dobitnik Nobelove nagrade za medicinu

>> Nobelovu nagradu primio i znanstvenik hrvatskog podrijetla

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije