Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DODJELJUJE SE OD 1969. GODINE

Nobelova nagrada za ekonomiju: Dobitnici su Oliver Hart i Bengt Holmström

nobel ekonomija
Foto: Screenshot Youtube
1/2
10.10.2016.
u 11:51

Hartov i Holmstromov rad postavlja "intelektualne temelje" za regulativne mjere na području stečajeva i političkog sustava, objavio je danas Odbor za dodjelu nagrada

Britanski ekonomist Oliver Hart i Finac Bengt Holmstrom dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za ekonomiju, i to za rad na teoriji ugovora, objavila je u ponedjeljak Švedska kraljevska akademija znanosti. 

Teorija ugovora proučava modele po kojima državna tijela, kompanije i pojedinci uređuju svoje pravne odnose s posebnim naglaskom na nepredvidive situacije. Počiva na načelima financijskog i ekonomskog ponašanja budući da različite strane imaju različite poticaje za izvedbu odnosno ne izvedbu određenog poteza.

Hartov i Holmstromov rad postavlja "intelektualne temelje" za regulativne mjere na području stečajeva i političkog sustava, objavio je danas Odbor za dodjelu nagrada.

Alati za moguće zamke

On je "dragocjen za razumijevanje ugovora i institucija u svakodnevnom životu", zaključili su članovi odbora, dodajući da nudi alate za utvrđivanje mogućih zamki u sastavljanju ugovora, uključujući one između dioničara i vodećih struktura uprave u poduzeću, odnosno tijela javne uprave i dobavljača.

Njihovi odnosi uključuju opasnost sukoba interesa te ugovori moraju biti pravilno sročeni kako bi jamčili da će ugovorne strane donositi odluke u obostranom interesu.

Među područjima primjene izdvajaju se modeli utvrđivanja plaća i naknada direktora na temelju ostvarenih rezultata te sektor osiguranja i aktivnosti u javnom sektoru.

Hart je profesor ekonomije na Sveučilištu Harvard, a Holstrom profesor ekonomije i menadžmenta na Massachusetts Institute of Technology. 

Nagradu za ekonomiju inače dodjeljuje švedska središnja banka, i to od 1968., u spomen na Alfreda Nobela koji je u oporuci iz 1895. osnovao zakladu za dodjelu nagrada za postignuća na području fizike, kemije, medicine ili fiziologije, književnosti, mirotvornog rada. Ekonomija nije bila dio početnog skupa nagrada.

Dvojica nagrađenih ekonomista dobit će i novčanu nagradu u iznosu osam milijuna švedskih kruna (928 tisuća dolara).

>> Nobelova nagrada za kemiju ide trojici znanstvenika za najmanji stroj na svijetu

>> Japanac Ohsumi dobitnik Nobelove nagrade za medicinu

Komentara 1

Avatar nekakav
nekakav
13:06 10.10.2016.

ne postoji nobelova nagrada za ekonomiju. i krajnje je vrijeme da narod prestanete obmanjivati sa tom nagradom. nagrada se zove 'Nagrada Švedske banke za Ekonomske znanosti u sjećanje na Alfreda Nobela'. i tako je morate nazivati. prošla su vremena kadkad su amerikanci organizirali boksački meč za prvaka svijeta. prvak svijeta?! ova nagrada nema veze sa znanošću. ekonomija nije znanost, unatoč nekim tvrdnjama. znanost je matematika, fizika. ekonomija to nije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije