Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez stresa

Njemica već 15 godina živi bez novca i sretnija je nego ikad

njemica (1)
Foto: AFP/Pixsell
1/6
16.08.2011.
u 11:50

Heidemarie Schwermer (69) preživljava razmjenjujući robu i usluge, a stanarinu otplaćuje radeći po kućama

Bez novca i kredita već 15 godina živi Njemica Heidemarie Schwermer (69) iz Dortmunda, a o svome je životu objavila knjigu i snimila film. Kaže da joj je život bez novca puno ljepši i sretniji, a preživljava razmjenjujući robu i usluge.

Trenutačno nema vlastiti dom nego živi u različitim gradovima, odnosno ide od grada do grada s kovčegom, mobitelom i laptopom, a stanarinu otplaćuje radeći po kućama.

– Shvatila sam da mogu živjeti bez novca. Sve što mi treba, nekako dođe do mene. Na primjer, čaše koje imam darovao mi je jedan čovjek u zamjenu za razgovor – kaže Heidemarie. Prije 15 godina napustila je svoj dom jer se razvela od muža, a djeca su joj odrasla i odselila se. Kaže da ju je počelo živcirati "pohlepno potrošačko društvo".

Život bez novca počela je otvaranjem trgovine u kojoj se ništa nije kupovalo novčanicama nego se moglo dobiti radeći ili zamjenom za nešto drugo, a u njezinu trgovinu najviše su dolazili nezaposleni i umirovljenici.

Nakon što je objavila knjigu i film, odrekla se autorskih prava jer ne želi nikakav novac te ga je dala u dobrotvorne svrhe jer "tako može usrećiti više ljudi, a ne samo jednog čovjeka".

Ipak, priznaje da ima 200 eura ušteđevine "za svaki slučaj". 

Komentara 31

OB
-obrisani-
06:39 17.08.2011.

200 eura ustedjevine, pa to je moj san!

BO
boston
12:21 16.08.2011.

Znaci, kao i vecina naseg naroda, novaca nema, radi u fusu u zamjenu za usluge i stanarinu, i ima cak 200 eura na banci. Predlazem joj da se doseli u Nasice, i da bude sretna skup s nama....

FE
Felicijen
16:30 16.08.2011.

Znači li članak to da bi se i mi trebali početi polako pripremati na to da živimo bez novaca? Za sada nam to nekako i ide....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije