Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRŽIŠTE RADA

Njemački Savezni ured: 'Moramo hitno uvesti 400 tisuća radnika, od servisera pa do visokoobrazovanih'

Annegret Hilse/REUTERS/PIXSELL
24.08.2021.
u 11:41

"Njemačka problem može riješiti kvalifikacijom nekvalificiranih koji su već u Njemačkoj, pretvaranjem radnih mjesta s ograničenim radnim vremenom u mjesta s punim radnim vremenom te, naravno, ciljanim useljavanjem", rekao je Scheele.

Njemačkoj je godišnje potrebno 400.000 kvalificiranih useljenika, rekao je u utorak direktor Saveznog ureda za zapošljavanje Detlef Scheele u razgovoru za Süddeutsche Zeitung.

"Pritom ne govorim o podnositeljima zahtjeva za azil, nego o ciljanom useljavanju u svrhu popunjavanja rupa na njemačkom tržištu rada. Od njegovatelja preko servisera klima-uređaja pa do akademski obrazovanih: Njemačkoj su u svim sektorima potrebni radnici", rekao je Scheele.

On je kazao kako se iz demografskih razloga potražnja za stručnom radnom snagom u Njemačkoj povećava iz godine u godinu. Kako je naglasio, već je ove godine broj mladih koji bi trebali biti na raspolaganju tržištu rada za 150.000 manji, a taj će se broj povećavati iz godine u godinu.

"Njemačka problem može riješiti kvalifikacijom nekvalificiranih koji su već u Njemačkoj, pretvaranjem radnih mjesta s ograničenim radnim vremenom u mjesta s punim radnim vremenom te, naravno, ciljanim useljavanjem", rekao je Scheele.

On je rekao da će savladavanje ovog problema biti jedna od najvećih zadaća buduće njemačke vlade koja će preuzeti vođenje zemlje nakon parlamentarnih izbora krajem rujna. Istodobno, politika mora protivnicima useljavanja objasniti kako bez uvoza radne snage njemačko gospodarstvo neće moći funkcionirati, zaključio je Scheele.

Ključne riječi

Komentara 28

MA
maliplenk
11:59 24.08.2021.

Ne bojim se ja za Njemačku. Dočim je kod nas već počela kuknjava kako nema ni sobarica za sezonu. Uostalom, naši vrli "poduzetnici" su se vodili onom - ako nećeš ima tko će raditi za te pare, a sada kukaju na sav glas. Nestalo na tržištu 20 godišnjih sobarica koje govore 3 strana jezika sa 15 godina radnog iskustva te imaju diplomu iz turizma i položenu h kategoriju za tramvaje.

SI
sisavac
12:04 24.08.2021.

ne mogu vjerovati da od 5mil nezaposlenih u njemačkoj oni ne mogu stvoriti 400.000 ovih radnika... teško je u to povjerovati. drugo, pa obzirom da je to većina slabije plaćenih radnih mjesta, za koje se kvalifikacije steknu u par mjeseci, što se ne uhvate migranata, imaju avione, nek si ih iz afganistana voze, kolko ih trebaju, jedva čekaju. njemački problem je sve veći, silna socijalna prava i naknade tjeraju ljude od posla, svi bi socijalu, državo daj stan i džeparac, i plaćaj mi račune... za vse više se moraš jako puno potruditi, a ovako parazitiraš, a imaš jedva nešto manje od zaposlenog. tko bi radio?!

Avatar horuk
horuk
12:34 24.08.2021.

Pase nekako uz situaciju afganistanskog vala izbjeglica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije