Naslovnica Vijesti Svijet

Njemački građani sumnjičavi glede Merkeline nasljednice, kancelarka je brani

Ispitivanje javnog mnijenja, objavljeno u srijedu navečer, pokazalo je kako 70 posto građana Njemačke Kramp-Karrenbauer smatra nesposobnom za funkciju kancelarke
30. svibnja 2019. u 07:57 5 komentara 748 prikaza
Annegret Kramp-Karrenbauer i Angela Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Njemačka kancelarka Angela Merkel stala je u zaštitu svoje nasljednice na mjestu predsjednice Kršćansko-demokratske unije (CDU) i moguće nasljednice na dužnosti kancelarke, Annegret Kramp-Karrenbauer, koja je posljednjih dana izazvala negativne reakcije javnosti komentirajući internetske aktiviste, dok njemački građani izražavaju ozbiljnu sumnjičavost u njene sposobnosti da dostojno naslijedi kancelarku na odlasku.

Merkel i Plenković ZLOUPOTREBA JAVNIH RESURSA Etičko povjerenstvo: Merkel nije prekršila kodeks dolaskom na HDZ-ov skup

Tako je ispitivanje javnog mnijenja, objavljeno u srijedu navečer, pokazalo kako 70 posto građana Njemačke Kramp-Karrenbauer smatra nesposobnom za funkciju kancelarke.

„U svim svojim godinama na političkoj sceni sam se u mnogo navrata susrela s glupostima. I gluposti nisam nikad komentirala“, rekla je Angela Merkel odgovarajući na pitanje ima li istine u napisima nekih medija kako dvoji u sposobnost svoje štićenice Annegret Kramp-Karrenbauer da obnaša funkciju kancelarke.

Kramp-Karrenbauer, koju je upravo Merkel dovela na mjesto glavne tajnice CDU-a, a zatim i na mjesto predsjednice stranke, posljednjih je dana izazvala ogorčenje dijela javnosti svojim komentarima o internetskim aktivistima. Kramp-Karrenbauer je početkom tjedna zatražila oštriju kontrolu izjava na internetu uoči izbora.

merkel 70 godina SR Njemačke Gdje je danas Njemačka? Ekonomski su na vrhu, ali ugrožava ih nedostatak radnika

„Zamislite da uoči izbora odjednom 70 novinara počinje objavljivati članke s naslovom ‚Nemojte birati CDU’ ili ‚Nemojte birati SPD’. To bi izazvalo ogorčenje. Isto bi trebalo vrijediti i za internet“, rekla je Kramp-Karrenbauer, na što je javnost reagirala optužbama da šefica CDU-a želi ograničiti slobodu izražavanja mišljenja.

Kramp-Karrenbauer je komentarom o internetu reagirala na video jednog od tzv. YouTubera, Reze, koji je uoči izbora za Europski parlament objavio video u kojem je žestoko kritizirao vodeće stranke u Njemačkoj, ali prije svega CDU. Video je u kratkom razdoblju pogledalo preko pet milijuna korisnika. Rezo je između ostalog rekao kako CDU uništava budućnost mladih.

Demokršćanska Unija CDU/CSU je na izborima za EU parlament, s 28,1 posto, ostvarila svoj najlošiji rezultat. Podršku za svoju kritiku internetskih aktivista Kramp-Karrenbauer je dobila iz redova vlastite stranke.

Zagreb: Središnji predizborni skup HDZ-a za izbore za Europski parlament PREDIZBORNI SKUP Merkel: Nacionalizam je protivnik koji želi uništiti Europu i to moramo jasno reći

Međutim, prema ispitivanju javnog mnijenja što ga je za medijsku kuću RTL proveo institut Forsa, 70 posto građana ne smatra Kramp-Karrenbauer dovoljno sposobnom za preuzimanje kancelarske funkcije od Angele Merkel.

Merkel je prošle godine odstupila s pozicije predsjednice CDU-a i najavila da se povlači iz političkog života nakon isteka kancelarskog mandata 2021.

Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas

  • stomugromova:

    U Njemačkoj vlast mogu jedino obnašati židovski kandidati,a ova Kramp-Karrenbauer je njihova.To znači i nakon Merkel će biti Merkel.I dalje će se nametati invazija muslimana iz Azije I Afrike.Sve je to već viđena podvala.Njemce ionako nitko ništa ne pita.

  • aabbcc:

    i men lijeva sumljiva nije jos za otpisat : )

  • Eilandkrk:

    Njemačka vlada u kaosu nerada i bez znanja ali hvala Bogu da u Briselu to prepoznavaju i ne uzimaju ih kao prije.