Naslovnica Vijesti Hrvatska

Etičko povjerenstvo: Merkel nije prekršila kodeks dolaskom na HDZ-ov skup

GONG je zanimalo krši li se izborni kodeks iskorištavanjem službenih posjeta u predizborne svrhe odnosno jesu li u konkretnom slučaju "zloupotrebljeni javni resursi, a Vladina događanja iskorištena za promociju predizborne kampanje HDZ-a"
24. svibnja 2019. u 15:24 4 komentara 277 prikaza
Merkel i Plenković
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Etičko povjerenstvo zaključilo je u petak da nije povrijeđen Izborni etički kodeks tijekom posjeta Zagrebu njemačke kancelarke Angele Merkel, jer je ona HDZ-ov stranački skup u Ciboni posjetila u stranačkoj ulozi, te taj skup nije bio financiran javnim novcem.

POZIVA NA NASILJE Etičko povjerenstvo traži da Glasnović ukloni nasilni izborni plakat

Očitovanje Etičkog izbornog povjerenstva zatražio je GONG navodeći da je Merkel u subotu, 18. svibnja" boravila u posjetu Vladi nakon čega je sudjelovala na predizbornom skupu HDZ-a u Zagrebu". 

GONG je zanimalo krši li se Etički izborni kodeks iskorištavanjem službenih posjeta u predizborne svrhe, jesu li u konkretnom slučaju "zloupotrebljeni javni resursi, a Vladina događanja iskorištena za promociju predizborne kampanje HDZ-a".

Etičko povjerenstvo u svom očitovanju navodi da službeni posjet Angele Merkel Zagrebu HDZ nije zloupotrijebio u predizborne stranačke svrhe jer se "iz dostupnih informacija može nedvojbeno utvrditi da je Merkel svjesno posjetila Zagreb u dvojakoj ulozi - državničkoj i stranačkoj", a na stranačkom skupu HDZ-a sudjelovala je kao bivša čelnica i najistaknutija figura njemačke Kršćansko-demokratske unije (CDU), kao i grupacije europskih pučana u Europskom parlamentu. 

Goran Pauk Goran Pauk 'U zemlji se dimi od građevinskih strojeva'

Pitanje kršenja Etičkog kodeksa moglo bi se postaviti samo u slučaju da je predizborni skup HDZ-a u Ciboni bio financiran javnim novcem.

"U tom slučaju ne bi bila samo riječ o kršenju kodeksa, nego o izravnom kršenju mjerodavnog zakonodavstva, što bi bila povreda pravnog poretka koja bi podlijegala pravnim sankcijama", stoji u priopćenju Etičkog povjerenstva nakon danas održane sjednice, koje je potpisao predsjednik Povjerenstva akademik Velimir Neidhardt.

Anketa o EU izborima

Dobi.hr
BUDUĆNOST U VAŠEM DOMU
Juraj Križanić: „Danas svi mogu unaprijediti i automatizirati kućanstvo postepenom ugradnjom pametnih uređaja koji štede energiju, vrijeme i novac”
 • Avatar tipo
  tipo:

  Ovi iz gonga podsjecaju me na Ivana Pernara, sve SDP "diplomci.

 • anlaser:

  Merkelica je došla jer joj je popularnost kritično niska pa skuplja poene na dnu a vi samo uživajte u lažima jer nadam se da nećete dugo. Neće vam pomoći ni sms poruke koje ste poslali svim članovima uoči izbora .

 • maziko:

  Dadinho,da te nema trebalo bi te izmislit.