Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZLOUPOTREBA JAVNIH RESURSA

Etičko povjerenstvo: Merkel nije prekršila kodeks dolaskom na HDZ-ov skup

Merkel i Plenković
Foto: Robert Anic/PIXSELL
24.05.2019.
u 15:24

GONG je zanimalo krši li se izborni kodeks iskorištavanjem službenih posjeta u predizborne svrhe odnosno jesu li u konkretnom slučaju "zloupotrebljeni javni resursi, a Vladina događanja iskorištena za promociju predizborne kampanje HDZ-a"

Etičko povjerenstvo zaključilo je u petak da nije povrijeđen Izborni etički kodeks tijekom posjeta Zagrebu njemačke kancelarke Angele Merkel, jer je ona HDZ-ov stranački skup u Ciboni posjetila u stranačkoj ulozi, te taj skup nije bio financiran javnim novcem.

Očitovanje Etičkog izbornog povjerenstva zatražio je GONG navodeći da je Merkel u subotu, 18. svibnja" boravila u posjetu Vladi nakon čega je sudjelovala na predizbornom skupu HDZ-a u Zagrebu". 

GONG je zanimalo krši li se Etički izborni kodeks iskorištavanjem službenih posjeta u predizborne svrhe, jesu li u konkretnom slučaju "zloupotrebljeni javni resursi, a Vladina događanja iskorištena za promociju predizborne kampanje HDZ-a".

Etičko povjerenstvo u svom očitovanju navodi da službeni posjet Angele Merkel Zagrebu HDZ nije zloupotrijebio u predizborne stranačke svrhe jer se "iz dostupnih informacija može nedvojbeno utvrditi da je Merkel svjesno posjetila Zagreb u dvojakoj ulozi - državničkoj i stranačkoj", a na stranačkom skupu HDZ-a sudjelovala je kao bivša čelnica i najistaknutija figura njemačke Kršćansko-demokratske unije (CDU), kao i grupacije europskih pučana u Europskom parlamentu. 

Pitanje kršenja Etičkog kodeksa moglo bi se postaviti samo u slučaju da je predizborni skup HDZ-a u Ciboni bio financiran javnim novcem.

"U tom slučaju ne bi bila samo riječ o kršenju kodeksa, nego o izravnom kršenju mjerodavnog zakonodavstva, što bi bila povreda pravnog poretka koja bi podlijegala pravnim sankcijama", stoji u priopćenju Etičkog povjerenstva nakon danas održane sjednice, koje je potpisao predsjednik Povjerenstva akademik Velimir Neidhardt.

Anketa o EU izborima

Komentara 4

Avatar Mamlazac
Mamlazac
17:34 24.05.2019.

Ovi iz gonga podsjecaju me na Ivana Pernara, sve SDP "diplomci.

Avatar anlaser
anlaser
20:39 24.05.2019.

Merkelica je došla jer joj je popularnost kritično niska pa skuplja poene na dnu a vi samo uživajte u lažima jer nadam se da nećete dugo. Neće vam pomoći ni sms poruke koje ste poslali svim članovima uoči izbora .

MA
maziko
16:43 24.05.2019.

Dadinho,da te nema trebalo bi te izmislit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije