Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDIZBORNI SKUP

Merkel: Nacionalizam je protivnik koji želi uništiti Europu i to moramo jasno reći

Zagreb: Središnji predizborni skup HDZ-a za izbore za Europski parlament
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/16
Autori: Vecernji.hr, Hina
18.05.2019.
u 20:29

Postavljena su i dva videozida, a na tribinama su razvijeni banneri HDZ-a Karlovačke i Brodsko-posavske županije te Gornje Dubrave.

Nacionalizam je neprijatelj koji želi uništiti Europsku uniju, a domoljublje nije u suprotnosti s europskim vrijednostima, poručili su u subotu na predizbornom skupu HDZ-a njemačka kancelarka Angela Merkel i Manfred Weber, vodeći kandidat EPP-a za budućeg predsjednika Europske komisije.

- Naše vrijednosti su to što možemo biti ponosni na svoju zemlju - domoljublje i EU nisu u suprotnosti. A nacionalizam je protivnik koji želi uništiti Europu i to moramo jasno reći - rekla je Merkel koja je u subotu stigla u Zagreb kako bi se sastala s premijerom Andrejem Plenkovićem i sudjelovala na velikom predizbornom skupu HDZ-a i Europske pučke stranke (EPP) uoči europskih izbora.

Merkel je pred tisućama pristaša HDZ-a u zagrebačkoj Ciboni rekla da je EU projekt mira, slobode i blagostanja.

"U Njemačkoj sada imamo 74 godina mira. Vi ste još devedesetih imali rat i znate što to znači i zato je toliko važno da sačuvamo taj mir", a to se može samo ako se s jedne strane zastupa nacionalni interes, no s druge strane i da "budemo u stanju staviti se u situaciju drugoga i graditi mostove", "da u Europi pronalazimo zajednička rješenja". 

- Europa je projekt slobode, vi znate sami da sam ja živjela isto u diktaturi, da ja tada nisam mogla putovati i doći u bivšu Jugoslaviju. Prije 30 godina Njemačka se ujedinila. Radimo na tome da imamo ista prava - rekla je Merkel.

- Biti ponosan na svoju zemlju, a istodobno izgrađivati Europu to nije kontradiktorno - rekla je i dodala da nacionalizam prodire i pokušava uništiti projekt Europe. 

- Nemojmo zaboraviti izgraditi blagostanje za naše građane. Hrvati koji žive u Njemačkoj su most, ali moramo raditi na tome da Hrvati imaju blagostanje i u svojoj zemlji - kazala je kancelarka.

Svoj je govor zaključila na hrvatskom jeziku, poručivši: "Izađite na izbore, podržite Europu mira, slobode i blagostanja. Podržite EPP i HDZ. Podržite Manfreda Webera i Karla Resslera!".

Gordan Jandroković obratio se prvi okupljenima u dvorani. Rekao je kako sloganom 'Hrvatska za generacije' žele pokazati da im je stalo do svakog čovjeka u Hrvatskoj te da žele poslati poruku da su zahvalni svim ljudima koji su gradili Hrvatsku. Zahvalio se braniteljima, znanstvenicima, umjetnicima, sportašima...

 "Recimo NE  jalovoj ljevici i njezinoj demagogiji i populizmu, kojim se želi pokazati većim domoljubima od nas", rekao je Jandroković, poručivši kako HDZ to neće dopustiti, kao ni  podjele u hrvatskom društvu.

 "Recimo DA zajedništvu, ljubavi prema domovini, odgovornosti i stručnosti i našim kandidatima na europarlamentarnim izborima i našim prijateljima, HDZ-u i Hrvatskoj", istaknuo  je Jandroković čije su riječi bile praćene pljeskom i odobravanjem u prepunoj dvorani Cibone.

 Jandroković je naglasio da je HDZ-u stalo do svakog čovjeka i pojedinca te da poštuje sve generacije, kako što to govori i slogan HDZ-ove predizborne kampanje - "Hrvatska za generacije".

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Poslije njega govorila je Dubravka Šuica.

I ona se zahvalila braniteljima i onima koji podupiru HDZ.

- Dragi mladi, dragi Karlo, dobili ste šansu, preuzmite kormilo - rekla je i dodala da se ovaj put ne radi o floskuli: 'Na mladima svijet ostaje'. 

Prvi na listi, Karlo Ressler, rekao je kako su danas u mislima s Bleiburgom 'Sa simbolom najveće tragedije hrvatskog naroda o kojoj se dugo nije moglo govoriti'.

Rekao je i kako mu je čast i obveza biti nositelj liste. Zahvalio se na podršci njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i kandidatu EPP-a za predsjednika EK Manfredu Weberu.

Na pozornicu je izašao i premijer Andrej Plenković. Na početku govora kazao je kako je puna Cibona 'odraz snage HDZ-a'.

- Lijepo je vidjeti ovako veliku, utjecajnu i koherentnu stranku - kazao je Plenković. Rekao je kako su neki pokušali 'minimizirati' dolazak Angele Merkle i Manfreda Webera.

- To rade jer ne znaju ili ne žele realno pogledati kolika je snaga HDZ-a, stranke koja ima predsjednicu, koja ima 19 od 20 članova Vlade, koja ima predsjednika Sabora, koja ima 12 od 20 županija... Zato su došli, jer znaju koliko je jak HDZ u Hrvatskoj i koliko pridonosi uspješnosti EPP-a - izjavio je Plenković.

Weber pozvao na odgovor nacionalistima

Weber, predsjednik Europske pučke stranke, trenutno najveće političke obitelji u Europskom parlamentu, istaknuo je kako "volimo svoje države i domoljubi smo, ali vjerujemo i u zajedništvo na europskoj razini".

On je pozvao na odgovor nacionalistima i obećao da oni neće biti dio njegove većine u Europskom parlamentu.

Osvrnuvši se na skup nacionalista koji se održao u subotu u Milanu na čelu s Matteom Salvinijem i Marine Le Pen, Weber je istaknuo kako je nacionalističko razmišljanje u prošlosti dovelo do tragedija i da se protiv toga treba boriti. 

Weber je istaknuo i da EU nije samo ekonomski savez, nego i Unija vrijednosti. Naglasio je da je zajednički temelj Europe kršćanstvo. Kazao je kako se putujući Europom uvjerio u njezinu različitost, no da je primijetio kako je u središtu svakog grada i sela crkva, što je pokazatelj da je zajednički europski temelj kršćanska vjera. 

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Po pitanju migracija poručio je kako države imaju pravo  odlučivati tko će prelaziti njihove granice, a ne krijumčari, no da se i treba pomoći onima koji stvarno trebaju pomoć, pa je pozvao na Marshallov plan za Afriku.

Dodao je kako treba osigurati jednako blagostanje u svim dijelovima Europe, ali i da EU mora iskoristiti ekonomsku moć da se izvoze europske vrijednosti, predloživši da se u sve buduće trgovinske sporazume trebaju uvesti garancije o poštivanju ljudskih prava. 

Nakon Atene, skup u Zagrebu je drugi veliki Weberov skup u posljednoj fazi kampanje za izbore koji se održavaju idući vikend. 

Otkrio je kako je to bila "očita i razumna odluka" jer je Hrvatska najmlađa država EU-a u kojoj je na vlasti snažna stranka iz obitelji EPP-a, te zbog toga što mu je premijer Andrej Plenković blizak prijatelj.

Ali, istaknuo je da danas postoji još jedan razlog za biti u Zagrebu, te je zahvalio Hrvatskoj na Niki Kovaču koji je odveo Bayern do naslova njemačkog prvaka.

"Nisam bio svjestan da ove subote imam još jedan razlog za biti u Zagrebu. Danas je Bayern postao prvak Njemačke i zato želim zahvaliti svojim hrvatskim prijateljima", rekao je Weber o klubu iz Bavarske, njemačke savezne države iz koje i sam potječe.

Njemački nogometni velikan Bayern, kojeg vodi hrvatski stručnjak Niko Kovač, osvojio je u subotu naslov prvaka nakon što je u zadnjem kolu pobijedio Eintracht Frankfurt s 5-1 i završio sezonu s dva boda više od Borussije Dortmund.

Komentara 71

Avatar Urbani
Urbani
19:32 18.05.2019.

Tko ce posjetiti opoziciju, Putin, Vucic??

DO
Dolac68
19:34 18.05.2019.

Pobjeda!!!

TI
tihobelov
19:24 18.05.2019.

HDZ pobjeda!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije