Naslovnica Vijesti Svijet

Francuska nakon kaotičnih prosvjeda odustala od poreza na gorivo

"Vlada je spremna na dijalog i to pokazuje, jer je upravo odustala od povećanja poreza u proračunu za 2019."
05. prosinca 2018. u 22:55 4 komentara 379 prikaza
Pariz
Foto: Reuters/PIXSELL

Vlada predsjednika Emmanuela Macrona odustala je od uvođenja poreza na gorivo, suočena s masovnim prosvjedima zbog porasta životnih troškova diljem Francuske, objavio je u srijedu francuski premijer, dan nakon što je najavio suspenziju poreza samo na šest mjeseci.

Neredi u Parizu Analiza Kako se zapalilo gorivo u Francuskoj, gdje se slava stječe dizanjem barikada

Macron vlada svim silama pokušava obuzdati gnjev prosvjednika okupljenih u pokretu "žutih prsluka" i oporaviti se od subotnjih nemira na ulicama Pariza, najgorih u posljednjih 50 godina.

Pariz
1 / 12
Pariz

"Vlada je spremna na dijalog i to pokazuje, jer je upravo odustala od povećanja poreza u proračunu za 2019.", rekao je pred parlamentom premijer Edouard Philippe.

Taj ustupak najnoviji je pokušaj da se zaustavi nejteža kriza Macronova predsjedništva koje je u utorak objavilo da se porez suspendira na šest mjeseci.

Njegova vlada dala je ranije naslutiti da će razmisliti o ponovnom uvođenju poreza na bogatstvo koji je Macron ukinuo prošle godine, priskrbivši si nadimak "predsjednik bogataša".

Šteta nakon prosvjeda u Parizu Kaos u Parizu Na Slavoluku pobjede milijuni eura štete, Napoleonu odrubljena glava...

Ukidanje „poreza na bogatstvo” (ISF) građana s visokim dohotkom bilo je ključni dio Macronove predsjedničke kampanje naklonjene interesima biznisa. Smatralo se da će taj potez potaknuti biznismene da ulažu i zapošljavaju u Francuskoj.

Kritičari su pak optužili Macrona da favorizira bogate, paralelno povećavajući poreze umirovljenicima i drugim građanima.

Takozvani pokret "žutih prsluka", počeo je 17. studenog kao prosvjed organiziran na društvenim mrežama u kojima prosvjednici nose reflektirajuće žute prsluke, inače obavezni dio opreme svakog vozila u Francuskoj te prosvjeduju protiv vladina pritiska na kućanstva Macronovim porezom na gorivo.

Prosvjedi u Parizu PROSVJED ZBOG CIJENA GORIVA Zbog nasilja u Parizu pritvoreno 378 ljudi, 133 osobe ozlijeđene

Međutim, u prošla tri tjedna, prosvjedi su prerasli u šire antimacronovske ustanke s ponekim nasilnim marginalnim grupama koje pozivaju Macrona na ostavku, a većina ga kritizira za provođenje politika koje su naklonjene bogatima, a ničime ne pomažu siromašnima.

Pokret „žutih prsluka” izrastao je na frustraciji građana povećanjem trošarina na gorivo i u međuvremenu se proširio, nošen nezadovoljstvom zbog povećanja troškova života i percipiranim Macronovim zanemarivanjem problema s kojima se suočavaju ruralni dijelovi Francuske i mali gradovi.

Tako je ponovno uvođenje poreza na bogatstvo postalo ključni zahtjev prosvjednika, uz povećanje minimalne plaće i odustajanje od podizanja poreza na gorivo.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • jadrmatic:

  Macron bi Europsku vojsku, a nije u stanju kontrolirati vlastiti teritorij ni tri metra od svoje rezidencije. Bijedni rotšildovski crv.

 • morejeslano:

  Francuski policijski sindikat najavio je štrajk od subote. Le Parisien je objavio da Macron namjerava u subotu upotrijebiti pancirna vozila i moguće tenkove.

 • Avatar mofo
  mofo:

  Ili muljate ili ste stvarno jako naivni ako mislite da je ovo zbog goriva... A budete nam prenijeli solidiranje policije sa štrajkašima? A hitnih pomoći i vatrogasaca? Naravno da ne.. glavi da to oni zbog goriva, da, gorivo im je ... prikaži još! najveći i jedini problem, a marcon je ustvari jako popularan...