Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Žuti prsluci'

Francuska nakon kaotičnih prosvjeda odustala od poreza na gorivo

Pariz
Foto: Reuters/PIXSELL
05.12.2018.
u 22:55

"Vlada je spremna na dijalog i to pokazuje, jer je upravo odustala od povećanja poreza u proračunu za 2019."

Vlada predsjednika Emmanuela Macrona odustala je od uvođenja poreza na gorivo, suočena s masovnim prosvjedima zbog porasta životnih troškova diljem Francuske, objavio je u srijedu francuski premijer, dan nakon što je najavio suspenziju poreza samo na šest mjeseci.

Macron vlada svim silama pokušava obuzdati gnjev prosvjednika okupljenih u pokretu "žutih prsluka" i oporaviti se od subotnjih nemira na ulicama Pariza, najgorih u posljednjih 50 godina.

Pariz
1/12

"Vlada je spremna na dijalog i to pokazuje, jer je upravo odustala od povećanja poreza u proračunu za 2019.", rekao je pred parlamentom premijer Edouard Philippe.

Taj ustupak najnoviji je pokušaj da se zaustavi nejteža kriza Macronova predsjedništva koje je u utorak objavilo da se porez suspendira na šest mjeseci.

Njegova vlada dala je ranije naslutiti da će razmisliti o ponovnom uvođenju poreza na bogatstvo koji je Macron ukinuo prošle godine, priskrbivši si nadimak "predsjednik bogataša".

Ukidanje „poreza na bogatstvo” (ISF) građana s visokim dohotkom bilo je ključni dio Macronove predsjedničke kampanje naklonjene interesima biznisa. Smatralo se da će taj potez potaknuti biznismene da ulažu i zapošljavaju u Francuskoj.

Kritičari su pak optužili Macrona da favorizira bogate, paralelno povećavajući poreze umirovljenicima i drugim građanima.

Takozvani pokret "žutih prsluka", počeo je 17. studenog kao prosvjed organiziran na društvenim mrežama u kojima prosvjednici nose reflektirajuće žute prsluke, inače obavezni dio opreme svakog vozila u Francuskoj te prosvjeduju protiv vladina pritiska na kućanstva Macronovim porezom na gorivo.

Međutim, u prošla tri tjedna, prosvjedi su prerasli u šire antimacronovske ustanke s ponekim nasilnim marginalnim grupama koje pozivaju Macrona na ostavku, a većina ga kritizira za provođenje politika koje su naklonjene bogatima, a ničime ne pomažu siromašnima.

Pokret „žutih prsluka” izrastao je na frustraciji građana povećanjem trošarina na gorivo i u međuvremenu se proširio, nošen nezadovoljstvom zbog povećanja troškova života i percipiranim Macronovim zanemarivanjem problema s kojima se suočavaju ruralni dijelovi Francuske i mali gradovi.

Tako je ponovno uvođenje poreza na bogatstvo postalo ključni zahtjev prosvjednika, uz povećanje minimalne plaće i odustajanje od podizanja poreza na gorivo.

Komentara 4

JA
jadrmatic
23:52 05.12.2018.

Macron bi Europsku vojsku, a nije u stanju kontrolirati vlastiti teritorij ni tri metra od svoje rezidencije. Bijedni rotšildovski crv.

MO
morejeslano
23:13 05.12.2018.

Francuski policijski sindikat najavio je štrajk od subote. Le Parisien je objavio da Macron namjerava u subotu upotrijebiti pancirna vozila i moguće tenkove.

Avatar mofo
mofo
00:46 06.12.2018.

Ili muljate ili ste stvarno jako naivni ako mislite da je ovo zbog goriva... A budete nam prenijeli solidiranje policije sa štrajkašima? A hitnih pomoći i vatrogasaca? Naravno da ne.. glavi da to oni zbog goriva, da, gorivo im je najveći i jedini problem, a marcon je ustvari jako popularan...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije