Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Krivotvorio isprave pa državu prevario za više od pola milijuna kuna

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su protiv osumnjičenog podnijeli posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu
11. prosinca 2018. u 17:59 2 komentara 838 prikaza
DORH
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Policijski službenici Službe gospodarskog kriminaliteta, Sektora kriminalističke policije Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 36-godišnjakom zbog osnova sumnje da je počinio dva kaznena dijela prijevare i dva kaznena djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

doktori 3000 eura Inspekcija se oglasila o mitu u splitskom KBC-u: Bilo je propusta u liječenju

Sumnja se da je s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, 6. listopada 2015. u svojstvu vlasnika i odgovorne osobe za zastupanje-direktora osnovao trgovačko društvo sa sjedištem u Zagrebu, nakon čega je od 26. listopada 2015. do 31. prosinca 2015. Poreznoj upravi sukladno Zakonu o porezu na dodanu vrijednost podnio prijave PDV-a za 10., 11. i 12. mjesec 2015. koje je potpisao i ovjerio pečatom trgovačkog društva i u kojima je lažno prikazao pravo na povrat PDV-a, iako je znao da trgovačko društvo nije obavljalo nikakvu gospodarsku djelatnost pa time niti ne ostvaruje to pravo.

Tim je svojim postupkom doveo u zabludu Poreznu upravu da mu po osnovi tako ispunjenih prijava isplati iznos od 323.580,01 kuna po osnovi povrata poreza, a koji je iznos Ministarstvo financija, tj. Porezna uprava isplatila krajem 2015. na račun trgovačkog društva. Osumnjičeni je nakon uplate, sa žiro računa podigao cjelokupni iznos i zadržao ga za sebe, te je na taj način za navedeni iznos oštetio Državni proračun RH.

N'Golo Kante Odbio uštedjeti milijun Kakav poštenjak: Nudili mu da utaji porez, no on ih je odbio!

Također se sumnja da je 7. listopada 2015. u svojstvu vlasnika i odgovorne osobe za zastupanje-direktora osnovao drugo trgovačko društvo, nakon čega je od 26. listopada 2015. do 31. prosinca 2015. Poreznoj upravi sukladno Zakonu o porezu na dodanu vrijednost podnio prijave PDV-a za 10., 11. i 12. mjesec 2015. koje je potpisao i ovjerio pečatom trgovačkog društva i u kojima je lažno prikazao pravo na povrat PDV-a, iako je znao da trgovačko društvo nije obavljalo nikakvu gospodarsku djelatnost pa time niti ne ostvaruje to pravo.

Time je doveo u zabludu Poreznu upravu da mu po osnovi tako ispunjenih prijava isplati iznos od 291.630,29 kuna po osnovi povrata poreza, a koji je iznos Porezna uprava isplatila 19. studenog i 22. prosinca 2015. u cijelosti na žiro račun trgovačkog društva. Osumnjičeni je s navedenog žiro računa podigao cjelokupni iznos, zadržao ga za sebe i na taj način pribavio protupravnu imovinsku u iznosu od 291.630,29 kuna čime je za navedeni iznos oštetio Državni proračun RH.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su protiv osumnjičenog podnijeli posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu. 

>> Pogledajte što sve donosi smanjenje PDV-a

Sve je spremna za polaganje državne mature u Ekonomskoj i upravnoj školi Split
'Hodnici su uski, a razredi natrpani'
U splitskoj školi shrvani zbog preminule učenice: 'Upozoravali smo na ovo!'
PBZ CROATIA OSIGURANJE obvezni mirovinski fondovi
NIKA ISTRAŽUJE
Hrvatski građani imaju 113,2 milijarde kuna mirovinske štednje, evo što se događa s tim novcem
  • belimo:

    Od njega ne budu naplatili niti kune, ali zato mogu sjesti na grbaču djelatnicima porezne uprave koji su odobrili isplatu bez kontrole ili su bili u dilu sa njima. Kod nas u BJ PU temeljito kontrolira svaki povrat.

  • Avatar raco
    raco:

    A koliko je još takvih? Pitanje je kako su i ovog otkrili.