Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Njemačka zadržava dodatne granične kontrole

Njemački ministar unutarnjih poslova želi na neodređeno vrijeme produžiti pooštrene kontrole na njemačkim granicama. Time bi trebao biti izvršen i pritisak na razini EU-a, kako bi se modernizirao sustav azila.
08. prosinca 2019. u 17:25 5 komentara 1048 prikaza
Ilustracija
Foto: Patrick Pleul/DPA/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer je početkom studenoga branio početak oštrijih kontrola na njemačkim granicama i najavio produžetak ovih mjera. Od tada policija može direktno na granici ili u krugu od 30 kilometara kontrolirati osobe i automobile.

Vennbahn na granici Belgije i Nizozemske Vennbahn Najčudnija granica: Ove situacije nema nigdje drugdje na svijetu

Osnovni cilj je bio pronaći osobe koje, unatoč odbijenom zahtjevu za azil, ponovo žele doći u Njemačku, rekao je Seehofer. U udarne vijesti je dospio slučaj libanonskog šefa klana Ibrahima Mirija, koji je unatoč deportaciji u Libanon, ponovo u listopadu došao u Njemačku.

Previše "uhvaćenih"

Ova proširene i pooštrene kontrole uz granicu na snazi su 27 dana, doznaje se u Berlinu. Od tada je 178 osoba spriječeno pri ponovnom pokušaju ulaska u zemlju, rekao je Seehofer. Prilikom nasumičnih provjera policija je prečesto pronalazila (migrante), rekao je predsjednik Savezne policije Dieter Romann. Ukupno je, po njegovim riječima, do sada provedeno više od 100.000 kontrola, prenosi Deutsche Welle.

Romann je sastavio dug popis uhvaćenih. Uhvaćeno je 1.177 osoba za kojima je policija tragala. Bilo je 1.235 kršenja prava na boravak, 406 slučajeva posjedovanja droge, 205 kršenja zakona o posjedovanju oružja, 47 slučajeva falsificiranja dokumenata i 19 osoba s političkom ekstremističkom pozadinom. Najveći broj „pogodaka“ bio je, po navodima policije, na granicama s Austrijom i Francuskom. S obzirom na tako veliki broj, jaka nazočnost policije je neizostavna kako bi se jamčila sigurnost građana, rekao je Seehofer. U konačnici, kako je dalje rekao, „unutarnja sigurnost počinje na granicama".

Ilustracija NIJE BAJNO I Nijemci odlaze na rad u inozemstvo

Predsjednik Savezne policije Romann je ukazao na još jedan aspekt. Pritvori u kojima se čeka na deportaciju brzo su postali puni, rekao je on. U cijeloj Njemačke postoji 577 mjesta za takav pritvor. Već odavno se kritizira da je taj broj premalen. Po Romannovim navodima trenutno postoji 248.000 osoba koje moraju napustiti Njemačku.

Stranka Zelenih Seehoferovu bilancu opisuje kao farsu. „Ministar zavarava stanovništvo svojom kontroliranom bilancom dobitka na sigurnosti i nastavkom graničnih kontrola ugrožava europsko jedinstvo koje postoji desetljećima“, rekla je Irene Mihalić, stručnjakinja Zelenih za unutarnju politiku.

Granične kontrole trebaju ostati

„Inteligentne granične kontrole“, kako ih Seehofer naziva, će ostati onoliko dugo dok ne bude osigurana zaštita vanjskih granica EU-a. Na osnovi čega će to utvrditi Seehofer nije rekao.

EU je koncem listopada donio odluku o povećanju broja službenika Frontexa za 10.000 osoba. U posljednje vrijeme je pak broj ilegalnih ulazaka u EU ponovo smanjen.

AUSCHWITZ Merkel: Osjećam duboki sram. Nacistički zločini se nikad ne smiju relativizirati

Godinama Njemačka pokušava na europskoj razini postići promjenu sustava dodjele azila. Seehofer je nedavno pokušao uvjeriti europske partnere na uvođenje fiksnih kvota prijema izbjeglica koje su stigle preko Sredozemnog mora, ali samo nekoliko država je to prihvatilo. Jedan drugi primjer: u „prihvatilištima“ na rubu EU-a izbjeglice bi trebale biti kontrolirane prije ulaska u EU. Ipak na Balkanu ili na sjeveru Afrike nije pronađen ni jedan partner koji bi htio sudjelovati u tome. I europski sustav azila, tzv. pravila iz Dublina, slovi kao zastario, pa ipak reforma Dublina nije uspjela.

Brojne nade su sada usmjerene prema predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen. K tomu Njemačka je u drugoj polovici 2020. predsjedateljica EU, nakon Hrvatske. Seehofer je izrazio uvjerenje da će biti postignut određeni napredak. On se ponovo zauzeo za svoj model da se već na vanjskim granicama odlučuje tko ima izgleda za dobivanje azila, a tko mora natrag u zemlju podrijetla.

Njemačka pomaže drugim zemljama

Seehofer je apelirao na partnere u EU-u da nova granična kontrola u Njemačkoj bude standard za sve zemlje Schengena. Na pitanje DW-a Seehofer je rekao da će iskoristiti svaku priliku kako bi razgovarao s partnerima iz EU-a.

Ilustracija ŠTO SE DOGAĐA? Njemačka industrijska proizvodnja snažno pala u listopadu

Njemačka i dalje ostaje pri svojoj ponudi pružanja personalne i tehničke pomoći, rekao je on. Tako će, kako je najavio, uskoro na molbu Hrvatske biti isporučen veliki broj termovizijskih kamera. I s BiH, kako je rekao Seehofer, postoji suradnja da bi se posebice poboljšalo humanitarno stanje u kojem se nalaze izbjeglice u toj zemlji.

Zabrana deportacije za sirijske izbjeglice

Seehofer želi o temi granične kontrole razgovarati i s njemačkim saveznim pokrajinama. Ministri unutarnjih poslova saveznih zemalja su u Lübecku razgovarali i o zabrani deportacije za sirijske izbjeglice koja postoji već godinama. Ta zabrana je produžena.

auti nedopušteni
Razgovarali smo s čovjekom koji je dovezao Smart na Susak: Jedno me najviše zasmetalo...
Hrvatski Telekom
Prijenos signala
HT ima optičku infrastrukturu koja pokriva udaljenost od Zemlje do Mjeseca
  • ing-12345:

    Ovo je smijurija. Pa Merkelica je pustila 2015 u Njemačku dva miliona ilegalnih muslimanskih imigranata.

  • oo8787:

    I njemačka polako dolazi pameti, ali već je pomalo prekasno, nadam se da će vlada poslati tisuće naoružanih vojnika da štiti našu granicu od bilo kakve invazije.

  • I-To:

    Oni sve u njihovoj Državi kontroliraju po meni to je već Režim.