Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vennbahn

Najčudnija granica: Ove situacije nema nigdje drugdje na svijetu

Vennbahn na granici Belgije i Nizozemske
Foto: Screenshot YouTube
1/3
08.12.2019.
u 09:37

Željeznica onuda više ne ide, no linija je pretvorena u biciklističku rutu dugu 125 km, pa brojni biciklisti mogu uživati u jednoj od najčudnijih granica na svijetu

Vennbahn je bivša željeznička linija čija je gradnja krenula krajem 19. stoljeća djelomično preko tadašnjeg njemačkog teritorija južno od Aachena.

Mirovnim sporazumom u Versaillesu 1919. godine dodijeljen je Belgiji, čime je stvoren svojevrsni belgijski koridor u Njemačkoj. Sa zapadne strane linije ostalo je pet njemačkih enklava.

Postojala je i jedna belgijska kontraenklava, sve do 1949. godine.

Sve to rezultiralo je jednim dosta neobičnim komadom granice na tom dijelu između Belgije i Njemačke.

Željeznica onuda više ne ide, no linija je pretvorena u biciklističku rutu dugu 125 km, pa brojni biciklisti mogu uživati u jednoj od najčudnijih granica na svijetu.

VIDEO Mačke ljudskih lica:

Ključne riječi

Komentara 14

JO
Johny5
10:01 08.12.2019.

Ako sam ja ovo razumio i nakon deset čitanja, pa ovo je katastrofa od teksta

Avatar ivaandavorkovic
ivaandavorkovic
10:33 08.12.2019.

Kada je ukinuta željeznička linija postojala je opasnost da jedan dio teritorija Belgija izgubi u korist Njemačke. Obje države hitro i bez problema su se složile i zadržale "status quo". Da li pisac to zna ili ne - ali članak spada....ne bih baš napisao u što.

NN
nista_ne_znam
10:54 08.12.2019.

Ne mozes iz jednog gledanja Youtube videa napisati clanak, treba se jos malo potruditi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije