Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

I Nijemci odlaze na rad u inozemstvo

Većina njemačkih emigranata odlazi u inozemstvo zbog posla i više novca. Među njima je najviše akademskih građana, a najpopularnija destinacija za Nijemce je susjedna zemlja koja ima njemačko govorno područje.
07. prosinca 2019. u 17:07 12 komentara 2645 prikaza
Ilustracija
Foto: Maurizio Gambarini/DPA/Pixsell

Njemački emigranti pretežno su visoko obrazovani akademski građani u najboljim godinama: 76 posto njih ima sveučilišnu diplomu ili su doktori znanosti, dakle tri četvrtine, mada samo četvrtina njemačkog stanovništva ima visoko obrazovanje. Većina je stara između 20 i 40 godina. To proizlazi iz studije Saveznog zavoda za istraživanje stanovništva.

Ilustracija ŠTO SE DOGAĐA? Njemačka industrijska proizvodnja snažno pala u listopadu

Prema ovoj studiji veliki dio ispitanika je emigrirao iz profesionalnih razloga. „Često se radi o sljedećem koraku u karijeri", rekao je politolog Andreas Ette prilikom predstavljanju rezultata studije u Berlinu. Samo 18 posto ispitanika je odgovorilo da Njemačku napušta zbog nezadovoljstva životom u ovoj zemlji, piše Deutsche Welle.

Prednosti i nedostaci iseljavanja

Za većinu emigranta odlazak u inozemstvo se isplatio i financijski. „Više od 60 posto ispitanika reklo je da im je neto prihod kućanstva u inozemstvu "bolji" ili "puno bolji" od plaće koju su imali posljednjih mjeseci u Njemačkoj", rekao je Ette. U prosjeku se neto osobni prihod povećao za 1.186 eura mjesečno.

To veliko povećanje prihoda ostaje čak i kada se u obzir uzme različita kupovna moć zemalja u koje su Nijemci emigrirali. Pokazalo se da su od povećanja neto prihoda u inozemstvu profitirali svi emigranti, a pogotovo oni koji nemaju visoku stručnu spremu.

Međutim, postoje i negativne posljedice emigracije: za 40 posto iseljenika društveni kontakti su se u inozemstvu malo pogoršali.

Migranti USPJEŠNA INTEGRACIJA? Otkrili koliko Njemačka ima stanovnika s migrantskim podrijetlom

Prema Saveznom zavodu za istraživanje stanovništva, u inozemstvu trenutno živi oko četiri milijuna Nijemaca. Svake godine u prosjeku 180.000 njemačkih građana napusti zemlju. U istom razdoblju oko 130.000 se vrati. Zbog toga Njemačkoj ne prijeti trajni gubitak kvalificiranih radnika, takozvani „odljev mozgova". Studija pokazuje da je boravak u inozemstvu obično privremen i traje samo nekoliko godina. Politolog Andreas Ette kaže da bi se prije moglo govoriti o „cirkulaciji mozgova".

Posebno popularna Švicarska

U proteklih deset godina Švicarska je bila daleko najpopularnije odredište njemačkih emigranata. Skoro 200.000 Nijemaca preselilo je u susjednu zemlju. 127.000 je otišlo u Sjedinjene Američke Države, 108.000 u Austriju i 82.000 u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Stopa iseljenika iz Njemačke je s 5,1 posto relativno visoka u odnosu na druge industrijske zemlje. Tako se na primjer iz SAD-a iseljava 0,7 posto stanovništva, iz Japana 0,6, dok Poljska bilježi visokih 10 posto.

euri STANOVANJE NAJSKUPLJE Koliki su stvarni troškovi života u Njemačkoj: Litra mlijeka 70 centa, kila krumpira 1,06 eura

Ova studija German Emigration and Remigration Panel Study (GERPS) potpuno je preokrenula tradicionalni pristup istraživanja migracije: ne istražuje imigrante u njihovoj ciljnoj zemlji, već se koncentrira na emigrante iz određene zemlje koji odlaze na različita odredišta u svijetu.

Ovu studiju je Savezni zavod za istraživanje stanovništva iz Wiesbadena radio zajedno sa sociolozima sa Sveučilišta Duisburg-Essen. Anketirano je više od 10.000 njemačkih državljana u dobi od 20 do 70 godina koji su preselili u inozemstvo u razdoblju između srpnja 2017. i lipnja 2018. godine ili su se u istom razdoblju iz inozemstva vratili u Njemačku.

SLAVNI HRVAT
Toni Kukoč otkrio detalje o najvećem: Ubojstvo oca prelilo je čašu, svi smo sjedili i plakali
udruga Prias
ZA LJEPŠI GRAD
Kako je jedna ekonomistica ljubav prema psima pretvorila u posao i pri tome došla na ideju o boljem okolišu
  • franjo:

    To da se Nijemci i to akademici i visokokvalificirani iseljavaju nije ništa novo. Od ujedinjenja prije trideset godina se iseli preko sto tisuća Njemaca godišnje. U USA , Švicarska i Skandinavske države. Umirovljenici također u Mallorcu , Portugal, španjolsku na kopnu Itd.

  • juma:

    Svicarska je za Njemacku, ono sto je Njemacka za Hrvatsku i zato je normalno da dolaze, a obljubljeni su otprilike kao i mi u Njemackoj.

  • Nini istrijan:

    Prosjek od 50 tisuca odseljenih nijemaca godisnje je mali u odnosu na 82 mil.stanovnika. Veci broj njemaca zivi u Spaniji i Portugalu(oko 1,5 milijuna) a i to je malo kao neki prikaz emigracije njemaca. Njemcima je dobro,nije kao sto je ... prikaži još!e bilo 70tih i 80tih ali to je sve cijena ujedinjenja koja se mjeri u tisucama milijardi eura. Mi ne trebamo da se brinemo za nijemce a kamoli da se usporedjujemo s njima.jer je razlika kao dan i noc!!